Jump to content

Pęcherzyki w kiełbasie.


PePe

Recommended Posts

Witajcie!

 

Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.

Kratery po przekrojeniu mają długość 1 , 1,5 ,góra 2 mm.Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zjawiska.

Mam też drugie pytanie.

Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody.

Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.

Przemyśl proces produkcji a w szczególności czas i temp. poszczególnych etapów.

Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody.

Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze.

Przyczyną może być: wysoka temp. wędzenia, zbyt silne wysychanie powierzchni lub luźno napełniona osłonka.
Link to comment
Share on other sites

Kol.Bagno - każesz mi myśleć jeden dzień po świętach :shock: , to nie humanitarne.

A teraz na poważnie: proces wytwarzania mam w brulionie, który mam na wsi, tam własnie wytwarzam swoje wędliny.

Nieomieszkam wrócić do tematu jak będę miał wszystkie dane.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Guest technik

Idąc śladem kol.Bagno, {napełnianie}

chciałbym Cię spytać PePe jaki masz lejek do napełniania?

Ja używam lejków plastikowych z bocznymi rowkami,które eliminują gromadzone powietrze w trakcie napełniania i jest prawie dobrze.O ile wiem poruszany problem może występować przy napełnianiu z użuciem lejków metalowych{równierz niektórych z tworzywa}które nie posiadają rowków.Nawet do napełniarki z Allegro przystosowałem białe lejki plastikowe z rowkami zakupione w sklepie z art. A.G.D.

Przed tem miewałem podobny problem.

Link to comment
Share on other sites

Lejki plastikowe, mimo iż z rowkiem, są mniej efektywne w trakcie napełniania niż lejki metalowe (jelito szybko wysycha i przykleja się do lejka). Poza tym, jest świetny sposób, znany od wieków a pomocny przy napełnianiu jelit - stukanie w jelito na lejku tylcem noża. Powoduje to miażdżenie fragmenciku jelita (z uwagi na jego wytrzymałość, tworzy się punktowa siateczka "wypuszczająca" nagromadzone powietrze). O tym ucza m.in. w SDM. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Witajcie!

 

Mam nadziewarkę chińską 2,5l poziomą, lejki do niej są plastikowe i gładkie, bez żadnych rowków odpowietrzających.

Takie opukiwanie krawędzią noża, widziałem w "smakach polskich"jak p. Wysocki robił białą kiełbasę. Ja nigdy nie miałem odwagi tego robić , ze względu na dużą perforacje jelit.

Kiełbasa o której pisałem była zrobiona w osłonce białkowej Fi 65 , osłonki napychałem na sztywno. lejkiem do normalnych kiełbaśnic.

Ale jak twierdzicie że to tylko powietrze to kamień z serca, tym bardziej że kiełbasa była parzona i po 9 dniach leżenia w lodówce nie wykazuje zmiany smaku ani wyglądu.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim " DOSIEGO ROKU"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...