Jump to content

Karkówka suszona a`la wędliny parmeńskie


oli

Recommended Posts

Właśnie zakończyła leżakowanie karkówka suszona a'la ...

 

Otóż muszę przyznać iż karkówka wraz z tłuszczykiem o wiele bardziej przypomina smakiem szynkę parmeńską, przynajmniej tę , którą jadałem we Francji.

Dodatkowego smaczku dodaje właśnie ten lekko "podjałczały" tłuszcz.

Prima sort. POLECAM.

 

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/karkowkasuszona.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ceść

Oli czy nie za szybko wyschła wierzchnia warstwa?. Obsuszanie powinno przebiegać w niskiej temperaturze zwłaszcza w blokach ( centralne ogrzewanie) gdzie powietrze jest suche. Powinieneś zawiesić go w miarę nisko ( niższe temperatury otoczenia) i w lekko wilgotnym miejscu. U mnie tak zrobiło się z suszeniem kiełbasy. Wyschła za szybko z wierzchu, a w środku była wilgotniejsza.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...