Jump to content

Szykuje się zaostrzenie przepisów weterynaryjnych

Recommended Posts

dla zainteresowanych,coś co zgotowali sobie sami rolnicy jak rada europejska

znalazłem to w agro informacjach.

Szykuje się zaostrzenie przepisów weterynaryjnych. Od 2012 roku zniknie możliwość tzw. uboju gospodarskiego. Zdaniem lekarzy weterynarii trzeba przygotować się do nowej sytuacji i zacząć dbać o małe gminne ubojnie, które w ostatnich latach masowo zamykano.

Obecnie każdy rolnik ma prawo ubijać zwierzęta w swoim gospodarstwie. Ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze trzeba zapewnić odpowiednie badania weterynaryjne. Po drugie mięso pochodzące z takiego uboju może być przeznaczone tylko na użytek własny rolnika lub jego rodziny. I nie można go dalej odsprzedawać.

Tyle teorii. Praktyka zdaniem lekarzy weterynarii jest już zupełnie inna. Tzw. ubój gospodarczy odbywa się najczęściej bez nadzoru weterynaryjnego, a rolnicy handlują takim mięsem. Trzeba więc ten proceder jak najszybciej zlikwidować zwłaszcza, że za kilka lat zmusi nas do tego Unia Europejska.

Tadeusz Jakubowski – Krajowa Izba Lekarsko –Weterynaryjna: w 2013 roku wejdzie w życie rozporządzenie Rady Europejskiej, które mówi, że tylko w warunkach rzeźni będzie można dokonywać uboju.

A alternatywą wobec uboju gospodarskiego pozostaje sieć małych gminnych ubojni. Problem w tym, że samorządy musiałby dokładać do ich funkcjonowania. Pracowałby by one bowiem tylko w ściśle określonych terminach. A przez resztę roku stałyby puste.

Janusz Związek – Główny Lekarz Weterynarii: większe zapotrzebowanie na ubój to jest okres przedświąteczny lub okres dużych, ważnych świąt w Polsce, no i ważnych imienin.

Weterynarze zwracają też uwagę, że zgodnie z już obowiązującymi przepisami uboju – także w gospodarstwie rolnika - powinna dokonywać specjalnie przeszkolona do tego osoba.

Witold Katner

Guest technik

Badanie poubojowe,- jak najbardziej,

ale likwidacja uboju "własnego",może przejść tylko na papierku.,

Chyba ze lek. wet. dostaną zakaz badania mięsa w gospodarstwach,jako takich.

Rolnicy na to znajdą sposób,na pewno.

Np.,- ubój z "konieczności"{bo zwierze padnie w czasie transportu do ubojni ?powie rolnik]

{np złamanie nogi,nie dyskwalifikuje mięsa do "niepełnowartościowego,czy warunkowo- zdatnego po obróbce termicznej.

Lepiej żeby nie komplikowali rolnikom i tak już niełatwego życia.

Polacy zawsze znajdą sposób aby ominąć nieżyciowe przepisy.

Ale czy wina jest po naszej stronie ?

Chore państwo, setki zawiłych ustaw np. Winiarstwo ( pozwolili nam sprzedawać własne wino ale z drugiej strony tak dowalili przepisy że tylko bardzo duża winiarnia z kilkoma specjalistami to przeskoczy)

Dlatego Polak jest zmuszony na każdym kroku próbować jakoś omijać ten cały bajzel biurokratyczny

Jest to głównie spowodowane potężnym spadkiem sprzedaży wędlin w sklepach tak mi się wydaje.Ludzie których znam a znam sporą gromadkę ludzi odchodzą od sklepowych "kiełbasek" oraz "wędlinek".Nacisk taki na PSL mogą wywierać "wielcy" producenci typu Nowak, Morliny itp.Nie oszukujmy się prawo pod biznes nie drukuje się tylko poza naszymi granicami.Chodzi głównie o wyhamowanie masowego masarstwa domowego.Ale to tylko moja

hipoteza :grin: Nikt nie musi się z nią zgadzać :cool: Alternatywy typu "sieć małych gminnych ubojni" nie dojdzie raczej do skutku.O te głównie zdanie chodzi w tym temacie

"Po drugie mięso pochodzące z takiego uboju może być przeznaczone tylko na użytek własny rolnika lub jego rodziny."

Pozdrawiam oraz Życzę Szczęśliwego Nowego 2010 roku kochanej Braci wędzarniczej :grin:

Moja rodzinka je głównie drób i ryby. Ryby kupuję lub łowię a kurczaki oraz króliki hoduję i niech mi ktoś zabroni je ubić i "podarować " rodzinie lub znajomym. Niestety UNIA czy to polska czy europejska nie ma szans w walce partyzanckiej na "moim" :grin: terenie :cool:

W czasie IIWS ubój w gospodarstwie był nielegalny a ludzie sobie radzili. W czasie stanu wojennego, przypominam był wprowadzony 13. 12. 1981r. sam jako młody chłopak pomagałem przy świniobiciu. Dlatego z tymi, nowymi przepisami nasi rodacy sobie poradzą.

Jeśli byśmy chcieli być zgodni z prawem zawsze możemy założyć związek wyznaniowy. Uboju rytualnego nam nie zabronią. :smile:

Pzdr.

Z mojej wiedzy ubój gospodarczy będzie i nie słyszałem o jego likwidacji w UE jest też dozwolony.

Fakt jest jeden że taki ubój należy zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii, który wyznaczy lekarza który będzie nadzorował ubój (nadzór nad humanitarnym ubojem i zachowaniem minimalnej higieny oraz badaniem na włośnie) co następnie będzie możliwe wyrejestrowanie sztuki z rejestru ARiMR. To jest rozsądne :cool:

To że rolnik musi to spożyć w obrębie gospodarstwa nie podlega dyskusji, chociaż rzeczywistość jest różna.

Absurdem jest fakt uboi w gospodarstwach agroturystycznych, ten przepis pozwala na taki ubój, ale weterynarze stają "dęba" aby zabronić uboi w takich gospodarstwach :lol:

może troche w innym temacie, ale od nowego roku maja zamknąc w Bialymstoku hale miesna która wg nowych przepisow EU nie spełnia wymogów sanitarnych, wg mnie to przesada i z pewnoscia stoja za tym m.in duze zaklady miesne. Troche podrózowalem po europie i widzialem rozne hale na ktorych sprzedaja mieso i wygladaja o wiele gorzej niz ta nasza.

tak na marginesie, dlaczego tak mocno zaostrzamy sami sobie te przepisy??

Moim zdaniem jest to nie wykonalne!!!! Nawet Hitler tego nie próbował, komuna nie ruszyła, a teraz "ktoś" straszy. Zejście do "podziemi" to koniec kontroli, skok cen na domowe wyroby = duża kasa. To oznacza nowy rynek, koszty kontroli itd. Cały bałagan związany ze "świńską dupą" oznacza tylko jedno, brak rozeznania co siedzi w całym Europejskim "gnoju" :mellow:

Następna ciekawostka z cyklu ,,Unia nam,, nie wiem na ile prawdziwa, dostałem to niedawno pocztą jako że, pełnie funkcje radnego sołeckiego przeczytałem to na spotkaniu z rolnikami i byli w szoku.

Od 31 grudnia 2012 r. Unia Europejska ma pozbawić mieszkańców państw unijnych praw

do korzystania z naturalnych terapii oraz dostępu do ziół, suplementów i witamin. Według rozwiązań prawnych przygotowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego WHO oraz Unię Europejską:

- wszystkie rośliny jadalne mają być obowiązkowo napromieniowane (poddane działaniu dużych dawek radioaktywnego kobaltu 60 lub cezu 137, promieni gamma, albo wiązek elektronów o ogromnej prędkości), naszpikowane pestycydami.

- nielegalna stanie się sprzedaż naturalnych witamin, suplementów mineralnych oraz ziół oraz bazujących na nich terapii (już niektóre z nich zostały zabronione).

- wszystkie zwierzęta, łącznie z hodowanymi ekologicznie mają obowiązkowo zażywać antybiotyki i hormony wzrostu.

- przydomowa uprawa własnych owoców i warzyw nie będzie możliwa bez zezwolenia i objęta ścisłymi regulacjami.

- nastąpi zakaz rozpowszechniania informacji na temat naturalnych środków leczniczych.

Jest szansa na przeciwstawienie się i zablokowanie tych działań! Jedną z form jest przeprowadzenie referendum, jednak aby mogło się ono odbyć potrzebne jest milion głosów pod petycją. Wyraź swój sprzeciw przeciwko bezczelności rządzących.

Wnuczek, Na form!!!! o zgrozo i w Sylwestra!!! Już klawiatury nie widzę he he he myśleć, myśleć, inaczej !!!

[ Dodano: Czw Gru 31, 2009 22:37 ]

lesniak, ! kwietnia już był. he he he prędzej socjalizm wróci he he he

baw się i nie jutro na kacyka zobaczysz :lol: :rolleyes: :wink:

Niestety to o czym pisze Lesniak jest bardziej prawdopodobne niz nam sie wydaje.

Przepis nazywa się Codex Alimentarius i jest to najbardziej restrykcyjna ustawa UE którą próbują nam wcisnąć duże korporacje farmaceutyczne i chemiczne. Pewne jest również powstanie podziemia antyunijnego broniącego naszych swobód , po wprowadzeniu tej ustawy.

Mnie też wydawało sie to na tyle abstrakcyjnym przepisem że na początku sie uśmiałem , jednak po obejrzeniu filmu dok. o tym co zrobiły duże koncerny jak Monsanto z rolnictwem w USA, uświadomiłem sobie z przerażeniem ,że nas też to czeka ,jeśli nie zareagujemy w porę.

Wyobraźcie sobie, że wpada do was do domu lotny patrol unijny od kontroli biologicznej i znajdują u Was na parapecie, nie marihuanę ale np. oregano i lądujecie za to w pierdlu na trzy lata ,bądź dostajecie taką grzywnę, że żeby ją zapłacić musicie sprzedać dom. To nie jest żadna fantastyka, tak może być za dwa lata w Polsce. W Stanach korporacje zniszczyły w ten sposób niepokornych małych rolników i ludzi którzy uprawiali zawód tzw. odsiewacza czyli osoby pozyskujące ziarno starych nie modyfikownych odmian roślin uprawnych.

Tam już zrobili porządek teraz przyszła kolej na nas.

Guest technik

Leśniak ma rację.

Ten temat już od doś dawna krąży po świecie,

ale jakoś swoimi własnymi drogami.Nie do wszystkich dociera.

Unas już był na stronce,przy okazji "czyżby Codex Alimentarius",

gdzie dość jasno poruszał go Astemino,

Tu w jedną całośc łączą się dwie sprawy, można powiedziec ,-

Amerykańska{Monsando,zresztą ich filia jest w Polsce} i Unijna.{zakaz naturalnej terapii} W informacji kol Leśniaka są można powiedzieć obydwie.Zadaniem "Codexu Alimentarius "jest przeciwstawienie się temu.

Ale sądzę że to walka z "wiatrakami"{przeciwnicy:1}Monsando,2}koncerny farmaceutyczne{kasa] a PONIŻEJ O ŚWINIACZKACH W TYM TEMACIE.

Pozdrawiam

witam

po przeczytaniu sobie postów powiem tyle Polska została już zaprzedana

całkowicie 'uni europejskiej',a moi obaj dziadkowie walczyli o wolną Polske

i co z tego skoro społeczeństwo cały czas wierzy mamieniom różnych

dziwnych polityków,nie zdziwię się jak do "gumek" doda się akcyze pt. ratowanie

lub zbieranie kaski dla dzieciaków......jedno jest pewne wojna ekonomiczna jest

bliżej niż dalej

pozdrawiam