Jump to content

Co z tego można zrobić ?


Marzena1985

Recommended Posts

Witam

Rozmroziłam dwie duże piersi z kurczaka i ponad kilogram filetów z udek kurczaka.Po pokrojeniu mam 72 dk. drobiu klasyI i 61 dk. klasy IIb i III.Dostałam pod choinkę szynkowar prostokątny o wsadzie max 3 kg.Wczoraj przygotowałam mięso na kiełbaskę wieprzową(ok 1kg.) i chciałam je obie zrobić na raz.Macie jakieś pomysły jak przygotować kiełbaskę drobiową ? będę wdzięczna za przepisy.I jeszcze jedno pytanie nie mam naczynia do parzenia czy mogę je sparzyć np: w piekarniku w blaszce(bez termoobiegu) czy też koniecznie potrzebuję brytfannę? i czy zamiast woreczków (nie mieli w sklepie) może być osłonka poliamidowa?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Już czytałam byłam ciekawa czy forumowicze mają jeszcze jakieś przepisy ;) Zrobię kiełbaskę drobiową ziarnami kolorowego pieprzu.Pozostaje jeszcze kwestia parzenia jak już wspomniałam nie mam brytfanny (nie wiedziałam że mama ją wyrzuciła) czy mogę ją sparzyć w piekarniku bez termoobiegu ? Problem polega na tym że wtedy szynkowar nie będzie cały zanurzony (tylko gdzieś do połowy).Czy kiełbaska w takich warunkach dobrze mi się sparzy ? ile powinnam ją trzymać w piekarniku i w jakiej temperaturze? Bardzo proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Można parzyć w piekarniku .To nie szkodzi ,że nie będzie zanurzony.Można sparzyć samym powietrzem z terrmobbiegiem.Poczytaj od mojego wątku tam jest wszystko na temat parzenia w piekarniku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2699&postdays=0&postorder=asc&start=15

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Witam

Oba poprzednie batony wyszły idealne :grin: były bardzo zwarte,pięknie się kroiły i galaretki nie było praktycznie wcale (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć :rolleyes: )

 

Mam pytanie odnośnie mojej praski mianowicie czy ona musi być zapełniona cała czy np: mogę dać do środka wędlinkę w osłonce która będzie zajmowała tylko połowę? Niestety mój narzeczony chciał dobrze i kupił mi największą ,ale ja w życiu sama z mamą nie zjem prawie 3 kg batonu w tydzień :rolleyes: a mój przyszły zjeżdża z pracy na weekendy i też za wiele nie zje .Bardzo mnie kusi ta wędlinka : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1446 uwielbiam takie otoczki z galaretki :) Chciałam ją zrobić w tym tygodniu,i właśnie się zastanawiam czy mogę włożyć do praski osłonkę która wypełni tylko połowę praski,a jeśli nie to czy drugą połowę mogę czymś wypchać np: ściereczką ?.Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...