Marzena1985 Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Witam Rozmroziłam dwie duże piersi z kurczaka i ponad kilogram filetów z udek kurczaka.Po pokrojeniu mam 72 dk. drobiu klasyI i 61 dk. klasy IIb i III.Dostałam pod choinkę szynkowar prostokątny o wsadzie max 3 kg.Wczoraj przygotowałam mięso na kiełbaskę wieprzową(ok 1kg.) i chciałam je obie zrobić na raz.Macie jakieś pomysły jak przygotować kiełbaskę drobiową ? będę wdzięczna za przepisy.I jeszcze jedno pytanie nie mam naczynia do parzenia czy mogę je sparzyć np: w piekarniku w blaszce(bez termoobiegu) czy też koniecznie potrzebuję brytfannę? i czy zamiast woreczków (nie mieli w sklepie) może być osłonka poliamidowa?Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Marzenko ,- Może poczytaj troszkę tu. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 {dot.wyrobów szynkowarowych} Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted January 1, 2010 Author Report Share Posted January 1, 2010 Już czytałam byłam ciekawa czy forumowicze mają jeszcze jakieś przepisy Zrobię kiełbaskę drobiową ziarnami kolorowego pieprzu.Pozostaje jeszcze kwestia parzenia jak już wspomniałam nie mam brytfanny (nie wiedziałam że mama ją wyrzuciła) czy mogę ją sparzyć w piekarniku bez termoobiegu ? Problem polega na tym że wtedy szynkowar nie będzie cały zanurzony (tylko gdzieś do połowy).Czy kiełbaska w takich warunkach dobrze mi się sparzy ? ile powinnam ją trzymać w piekarniku i w jakiej temperaturze? Bardzo proszę o podpowiedź.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Można parzyć w piekarniku .To nie szkodzi ,że nie będzie zanurzony.Można sparzyć samym powietrzem z terrmobbiegiem.Poczytaj od mojego wątku tam jest wszystko na temat parzenia w piekarniku.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2699&postdays=0&postorder=asc&start=15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted January 1, 2010 Author Report Share Posted January 1, 2010 Dziękuję za rady niestety okazało się że moja praska jest tak wielka że nie wejdzie z blaszką do piekarnika i oba batony parzą się w garnku :???: zobaczymy co z tego wyjdzie :mellow: Tak wygląda moja praska: http://img694.imageshack.us/img694/9518/igp5073.th.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Jak nie możesz parzyć wyrobów w szynkowarze to polecam osłonki termokurczliwe szczególnie do wyrobów mielonych i spokój głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted February 1, 2010 Author Report Share Posted February 1, 2010 WitamOba poprzednie batony wyszły idealne :grin: były bardzo zwarte,pięknie się kroiły i galaretki nie było praktycznie wcale (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć :rolleyes: ) Mam pytanie odnośnie mojej praski mianowicie czy ona musi być zapełniona cała czy np: mogę dać do środka wędlinkę w osłonce która będzie zajmowała tylko połowę? Niestety mój narzeczony chciał dobrze i kupił mi największą ,ale ja w życiu sama z mamą nie zjem prawie 3 kg batonu w tydzień :rolleyes: a mój przyszły zjeżdża z pracy na weekendy i też za wiele nie zje .Bardzo mnie kusi ta wędlinka : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1446 uwielbiam takie otoczki z galaretki Chciałam ją zrobić w tym tygodniu,i właśnie się zastanawiam czy mogę włożyć do praski osłonkę która wypełni tylko połowę praski,a jeśli nie to czy drugą połowę mogę czymś wypchać np: ściereczką ?.Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 Moja jedna z szynkowarek jest bardzo podobna do Twojej tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=107824#107824 pisałam o "zmniejszeniu "pojemności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted February 1, 2010 Author Report Share Posted February 1, 2010 Dziękuję za odpowiedź ale mi chodzi o zmniejszenie długości ,a nie wysokości (tak to zrozumiałam z tą deseczką) bo ta wędlinka będzie za krótka na całą praskę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 ale mi chodzi o zmniejszenie długości Jeżeli pójdziesz tym tokiem myślenia , to można na długość dopasować jakiś klocek drewniany :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.