Jump to content

Co z tego można zrobić ?

Marzena1985

Recommended Posts

Witam

Rozmroziłam dwie duże piersi z kurczaka i ponad kilogram filetów z udek kurczaka.Po pokrojeniu mam 72 dk. drobiu klasyI i 61 dk. klasy IIb i III.Dostałam pod choinkę szynkowar prostokątny o wsadzie max 3 kg.Wczoraj przygotowałam mięso na kiełbaskę wieprzową(ok 1kg.) i chciałam je obie zrobić na raz.Macie jakieś pomysły jak przygotować kiełbaskę drobiową ? będę wdzięczna za przepisy.I jeszcze jedno pytanie nie mam naczynia do parzenia czy mogę je sparzyć np: w piekarniku w blaszce(bez termoobiegu) czy też koniecznie potrzebuję brytfannę? i czy zamiast woreczków (nie mieli w sklepie) może być osłonka poliamidowa?

Pozdrawiam.

Już czytałam byłam ciekawa czy forumowicze mają jeszcze jakieś przepisy ;) Zrobię kiełbaskę drobiową ziarnami kolorowego pieprzu.Pozostaje jeszcze kwestia parzenia jak już wspomniałam nie mam brytfanny (nie wiedziałam że mama ją wyrzuciła) czy mogę ją sparzyć w piekarniku bez termoobiegu ? Problem polega na tym że wtedy szynkowar nie będzie cały zanurzony (tylko gdzieś do połowy).Czy kiełbaska w takich warunkach dobrze mi się sparzy ? ile powinnam ją trzymać w piekarniku i w jakiej temperaturze? Bardzo proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Można parzyć w piekarniku .To nie szkodzi ,że nie będzie zanurzony.Można sparzyć samym powietrzem z terrmobbiegiem.Poczytaj od mojego wątku tam jest wszystko na temat parzenia w piekarniku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2699&postdays=0&postorder=asc&start=15

• 5 weeks later...

Witam

Oba poprzednie batony wyszły idealne :grin: były bardzo zwarte,pięknie się kroiły i galaretki nie było praktycznie wcale (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć :rolleyes: )

Mam pytanie odnośnie mojej praski mianowicie czy ona musi być zapełniona cała czy np: mogę dać do środka wędlinkę w osłonce która będzie zajmowała tylko połowę? Niestety mój narzeczony chciał dobrze i kupił mi największą ,ale ja w życiu sama z mamą nie zjem prawie 3 kg batonu w tydzień :rolleyes: a mój przyszły zjeżdża z pracy na weekendy i też za wiele nie zje .Bardzo mnie kusi ta wędlinka : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1446 uwielbiam takie otoczki z galaretki :) Chciałam ją zrobić w tym tygodniu,i właśnie się zastanawiam czy mogę włożyć do praski osłonkę która wypełni tylko połowę praski,a jeśli nie to czy drugą połowę mogę czymś wypchać np: ściereczką ?.Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.