andriu53 Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Witam! Nie chcę zakładać nowego postu więc pozwólcie że się podepnę pod ten post Może ktoś z koleżanek i kolegów ma namiary na producenta takich uszczelek do nadziewarki jak na poniższych zdjęciach Średnica potrzebnej uszczelki to 200mm Szukam po internecie i nie mogę znależć ! Z góry dziękuję za jakiekolwiek namiary Pozdrawiam Czuj Dym! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Hallo andriu53!! Srednica 200mm to wewnetrzna czy zewnetrzna ???uszczelka jet plaska czy okragla ø mm ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andriu53 Posted January 2, 2010 Author Report Share Posted January 2, 2010 Witaj Olku!! Hallo andriu53!! Srednica 200mm to wewnetrzna czy zewnetrzna ??? uszczelka jet plaska czy okragla ø mm ??? średnica owego tłoka jest zewnętrzna wchodzić ma w rurę o średnicy wewnątrznej 200mm, najlepiej żeby wystający kołnierz miał wysokość 2-5 mm Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Hallo!!!! nie napisales czy okragla ø??boø4,5,8,10,12 mm to moge ewentualnie dorobic na wymiar!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andriu53 Posted January 2, 2010 Author Report Share Posted January 2, 2010 Hallo!!!! nie napisales czy okragla ø?? boø4,5,8,10,12 mm to moge ewentualnie dorobic na wymiar!!! Olku!! Mam na ukończeniu takiego hydraulicznego stworka o pojemności 15l co prawda piersza próba przed świętami wypadła bardzo pomyślnie , ale troszką farszu przeciska się przez ten gruby nierdzewny tłok i dlatego chciałbym na ten tłok zastosować rozprężający tłok platikowy który by uszcelnił farsz ze ścianą rury Pozdrawiam ze zaśnieżonych Gór świętokrzyskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 ale troszką farszu przeciska się przez ten gruby nierdzewny tłok i dlatego chciałbym na ten tłok zastosować rozprężający tłok platikowy który by uszcelnił farsz ze Nie było by prościej zastosować oring na tłoku metalowym . :smile: Tylko należałoby wytoczyć odpowiedni rowek w tłoku - miejsce na oring Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Temat chyba dotyczy maszynek do mięsa .Sami sobie utrudniamy w tematycznym szukaniu wiadomości na naszym forum.. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andriu53 Posted January 2, 2010 Author Report Share Posted January 2, 2010 Nie było by prościej zastosować oring na tłoku metalowym . :smile: Tylko należałoby wytoczyć odpowiedni rowek w tłoku - miejsce na oring PozdrawiamAndrzeju , też o tym myślałem , ale oring będzie dawał dodatkowy opór i ciężej będzie spychać tłoczysko do dołu- jest to też rozwiązanie ale ja wolałbym tłok plastikowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Załozyłem Ci nowy temat, gdyz jak wspomniał Dziadek, szukający mogą mieć z czasem kłopoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 ale oring będzie dawał dodatkowy opór Ja mam oring przy ręcznej i i ten opór nie jest aż tak znaczący , wszystko zależy jak jest dopasowany . Oczywiście wybór należy do Ciebie . Ja dałem tylko sygnał :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andriu53 Posted January 3, 2010 Author Report Share Posted January 3, 2010 . Ja dałem tylko sygnał :smile: PozdrawiamDzięki Andrzeju , Każdy sygnał i dobra podpowiedż jest na wagę złota , tym bardziej że jest to dla mnie prototyp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 A jak opuszcza się tłok ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Hallo!!!! Mysle ze to tlok hydrauliczny ??? pompuje sie noga do gory?? a odkrecajac ta srube tlok posuwa sie na dol??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Jeżeli będzie szczelnie przylegał to sam nie opadnie chyba, że działa też w drugą stronę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 do nadziewarek są uszczelki oringi różnych rozmiarów firmy "dick" nie wiem czy ci przypasi. http://cgi.ebay.de/DICK-Dichtung-fuer-Wurstfueller-6-9-12-und-15-Liter_W0QQitemZ390134190658QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item5ad5cf5242 [ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 19:58 ] a tutaj masz tłok tej firmy bez uszczelki http://cgi.ebay.de/Dick-Aluscheibe-fuer-Wurstfuellmaschine_W0QQitemZ170431950852QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item27ae893004 [ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 20:00 ] jak twoj tłok ciasno chodzi w tym cylindrze to mozesz walnąć freza i kupić oring motoryzacyjny - tylko nie wiem czy wtedy bedzie ekologicznie - inna guma nie do kontaktu z żywnoscią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzyka51 Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Jestem na etapie zbierania sprzetu do przerobu mięsa na kiełbaski.Kończe składac mieszalnik na 35kg mięsa ,kupilem też małą przemysłową maszynkę do mięsa .teraz myśle jeszcze o nadziewarce takiej ok 15l .Gotowe sa bardzo drogie do tego reczne kręcenie .Znalazłem fachowca który zrobi mi podobny cylinder do Twojego też 200.Wymyślilem troche inny tłok .A mianowicie między dwie blachy krązek z teflonu.Myśle ze dobrze uszczelni i małe tarcie.Dodatkowo doradził mi koniecznie przy tak dużej srednicy odpowietrznik w tłoku ,bo inaczej ciężko cofac. Ciągle myśle o napedzie do takiej nadziewarki .Mam różne pomysły a tu jeszcze jeden .Mam w związku z tym pytanie jakiego podnośnika używasz, bo przy takiej pojemności ruch musi byc ok 50cm. I jak to idzie w twoim wykonaniu, czy mocno trzeba sie napracowac i jak długo trwa opróżnienie całej nadziewarki.Miłego wieczoru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_kacz Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 andriu53, Pytasz o uszczelkę -spróbuj tutaj-mnie bardzo pomogli. :smile: http://www.uszczelka-lodz.pl/kontakt.html Pozdrawiam Bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 By usprawnić nadziewanie i zatrzymać od razu farsz po nadzianiu jelita . Zainstalowałem zawór . Wszystko jest rozkręcane do mycia. W czasie załadunku zawór odkręca się razem z lejkiem od nadziewarki samoróbki. Średnica otworu w zaworze 30mm. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Sądzę ,że ma to sens przy nadziewarce elektrycznej ,natomiast przy ręcznej moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andriu53 Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Dziadku!! Wielki szacun a zarazem wielka prośba. Czy nie przeszkadzałoby Ci pokazać zdjęcie tej samoróbki z tyłu [ Dodano: Pon 10 Sty, 2011 19:00 ] Sądzę ,że ma to sens przy nadziewarce elektrycznejZawór taki konieczny jest także przy nadziewarce hydraulicznej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Zawór taki konieczny jest także przy nadziewarce hydraulicznej No powiedzmy ,że ma małe zastosowania przy ręcznej czyli na korbę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Zawór założyłem po to by mieć porządek na stole i nie muszę za każdym zakończonym nadzianiu jelita kręcić do tyłu korbą. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 DZIADEK, Albo mi się zdaje,albo pare latek ubyło :lol: Może masz na to jakiś przepis :question: Myślę że jednym ze składników jest -jeść dużo wędzonek :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts