Jump to content

Moja nowa nadziewarka

andriu53

Recommended Posts

Witam!

Nie chcę zakładać nowego postu więc pozwólcie że się podepnę pod ten post

Może ktoś z koleżanek i kolegów ma namiary na producenta takich uszczelek do nadziewarki jak na poniższych zdjęciach

Średnica potrzebnej uszczelki to 200mm

Szukam po internecie i nie mogę znależć !

Z góry dziękuję za jakiekolwiek namiary

Pozdrawiam

Czuj Dym!

Witaj Olku!!

Hallo andriu53!!

Srednica 200mm to wewnetrzna czy zewnetrzna ???

uszczelka jet plaska czy okragla ø mm ???

średnica owego tłoka jest zewnętrzna wchodzić ma w rurę o średnicy wewnątrznej 200mm, najlepiej żeby wystający kołnierz miał wysokość 2-5 mm

Pozdrawiam!

Hallo!!!!

nie napisales czy okragla ø??

boø4,5,8,10,12 mm to moge ewentualnie dorobic na wymiar!!!

Olku!!

Mam na ukończeniu takiego hydraulicznego stworka o pojemności 15l

co prawda piersza próba przed świętami wypadła bardzo pomyślnie , ale troszką farszu przeciska się przez ten gruby nierdzewny tłok i dlatego chciałbym na ten tłok zastosować rozprężający tłok platikowy który by uszcelnił farsz ze ścianą rury

Pozdrawiam ze zaśnieżonych Gór świętokrzyskich

ale troszką farszu przeciska się przez ten gruby nierdzewny tłok i dlatego chciałbym na ten tłok zastosować rozprężający tłok platikowy który by uszcelnił farsz ze

Nie było by prościej zastosować oring na tłoku metalowym . :smile: Tylko należałoby wytoczyć odpowiedni rowek w tłoku - miejsce na oring

Pozdrawiam

Nie było by prościej zastosować oring na tłoku metalowym . :smile: Tylko należałoby wytoczyć odpowiedni rowek w tłoku - miejsce na oring

Pozdrawiam

Andrzeju , też o tym myślałem , ale oring będzie dawał dodatkowy opór i ciężej będzie spychać tłoczysko do dołu- jest to też rozwiązanie ale ja wolałbym tłok plastikowy

• 2 weeks later...

do nadziewarek są uszczelki oringi różnych rozmiarów firmy "dick" nie wiem czy ci przypasi.

http://cgi.ebay.de/DICK-Dichtung-fuer-Wurstfueller-6-9-12-und-15-Liter_W0QQitemZ390134190658QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item5ad5cf5242

[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 19:58 ]

a tutaj masz tłok tej firmy bez uszczelki

http://cgi.ebay.de/Dick-Aluscheibe-fuer-Wurstfuellmaschine_W0QQitemZ170431950852QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item27ae893004

[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 20:00 ]

jak twoj tłok ciasno chodzi w tym cylindrze to mozesz walnąć freza i kupić oring motoryzacyjny - tylko nie wiem czy wtedy bedzie ekologicznie - inna guma nie do kontaktu z żywnoscią.

• 4 weeks later...

Jestem na etapie zbierania sprzetu do przerobu mięsa na kiełbaski.Kończe składac mieszalnik na 35kg mięsa ,kupilem też małą przemysłową maszynkę do mięsa .teraz myśle jeszcze o nadziewarce takiej ok 15l .Gotowe sa bardzo drogie do tego reczne kręcenie .Znalazłem fachowca który zrobi mi podobny cylinder do Twojego też 200.Wymyślilem troche inny tłok .A mianowicie między dwie blachy krązek z teflonu.Myśle ze dobrze uszczelni i małe tarcie.Dodatkowo doradził mi koniecznie przy tak dużej srednicy odpowietrznik w tłoku ,bo inaczej ciężko cofac.

Ciągle myśle o napedzie do takiej nadziewarki .Mam różne pomysły a tu jeszcze jeden .Mam w związku z tym pytanie jakiego podnośnika używasz, bo przy takiej pojemności ruch musi byc ok 50cm. I jak to idzie w twoim wykonaniu, czy mocno trzeba sie napracowac i jak długo trwa opróżnienie całej nadziewarki.Miłego wieczoru.

• 11 months later...

By usprawnić nadziewanie i zatrzymać od razu farsz po nadzianiu jelita . Zainstalowałem zawór . Wszystko jest rozkręcane do mycia. W czasie załadunku zawór odkręca się razem z lejkiem od nadziewarki samoróbki. Średnica otworu w zaworze 30mm.

Pozdrawiam

Dziadku!!

Wielki szacun a zarazem wielka prośba. Czy nie przeszkadzałoby Ci pokazać zdjęcie tej samoróbki z tyłu

[ Dodano: Pon 10 Sty, 2011 19:00 ]

Sądzę ,że ma to sens przy nadziewarce elektrycznej

Zawór taki konieczny jest także przy nadziewarce hydraulicznej