Savio Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Mam prośbę do moich szanownych przyjaciół - forumowiczów...W mojej lodówce już drugi tydzień pekluje się szynka (ta najchudsza część - nie chodzi mi oczywiście o jej grubość ).Pekluję ją w peklosoli (tej zakupionej na zlocie) i czosnku.Proszę - podajcie mi jakiś przepis co mogę z niej zrobić, gdy nie chcę jej po prostu uwędzić.Może jakas inna metoda obróbki upeklowanej na mokro szynki?Mam tylko ją w lodówce więc nie chcę uruchamiać całej wędzarki - stąd moje poszukiwania przepisu na coś innego...Dziękuję za ewentualne porady... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 możesz zrobić tatarmożesz zrobić szynkę konserwową (w szynkowarze, w słoiku, w osłonce barierowej)możesz zrobić szynkę gotowaną (tylko parzenie)możesz zrobić mielonkę (w szynkowarze, w słoiku, w osłonce barierowej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 I mozesz po prostu upiec w piekarniku. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savio Posted October 24, 2006 Author Report Share Posted October 24, 2006 I mozesz po prostu upiec w piekarniku Jasne - widzę, że szefostwu humor dopisuje, a ja zbyt mało napisałem o moich oczekiwaniach Zastanawiam się właśnie nad wsadzeniem jej do czeskiej szynkowarki... Może jakieś dodatkowe ciekawostki związane z szynką w szynkowarce (oprócz tych juz opisanych) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek52 Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 cze Savio Zawiń ją w folię alu,ale dosyć dokładnie aby nic z niej nie wyciekło,wsadz do piekarnika na180 oC na 2 godz.i potem do zimnej wody.Wyjdzie Ci pychotka/możesz potem mi podrzucić małą połóweczke do degustacji :lol: :lol: :lol: . pozdrawiam Jurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Zastanawiam się właśnie nad wsadzeniem jej do czeskiej szynkowarki...jeśli jest to jednolity kawałek to nak najbardziej - wyjdzie Ci szykna gotowana/parzona o której pisał Maad jeśli są to kawałki to się nie skleją i kicha dobrym pomysłem będzie jakaś mielonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savio Posted October 24, 2006 Author Report Share Posted October 24, 2006 ooo właśnie jest to jeden kawał mięcha... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Witampopieram porade Maxella najlepsza będzie pieczonaPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Witam, chciałbym miec taki sam problem już bym cos z niego wykombinował np to: przepisik polecam serdecznie oczywiście po niewielkiej modyfikacji wsadu :grin: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 ... spróbuj wg przepisu Olego .... brzmi baaaaaaardzo apetycznie ... albo możesz pójść na łatwiznę i upiec ją w piekarniku podlewając piwkiem :lol: pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 A ja poprosze o przepis na szynke konserwową..z szynkowara!..please... :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=60 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 W punkcie czwartym normalna solanka z peklosoli, punkt szósty ominąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Serdecznie dziekuje.Mimo.ze szukałam tego przepisu ...do tej pory go nie znalazłam..a teraz juz mam! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savio Posted October 27, 2006 Author Report Share Posted October 27, 2006 Zdecydowałem się na szynkę z szynkowaru. Poeksperymentowałem z przyprawami i przykro mi o tym pisać, ale tempo "biodegradacji" było takie szybkie, że nie zdążyłem zrobić fotki. Zastanawiałem się nad zrobieniem zdjęcia towarzystwu, które poddawało ten wyrób biodegradacji, ale myślę, że większość z Was oglądała film "Wielkie żarcie"... więc ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts