Jump to content

[Porada]Nasionka do chleba - jak?

sawca

Recommended Posts

A ja parzę nasiona , mam taki przepis na chleb z na pałatkach owsianych z nasionami .

Nie podam w tej chwili dokładnego przepisu bo robię go na czuja, ale w skrócie podam a przy najbliższym pieczeniu poprawie.

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka nasion ( len , słonecznik , dynia , mak , sezam , )

zalewam to 1i 1/2 szklanki wrzątku ,zostawiam do ostygnęcia.

50 g drożdży , łyżka miodu , trochę mleka i mąki - zaczyn.

2 szklanki mąki , łyżeczka soli ,2 łyżki oleju, woda lub mleko ( i z tym mam problem bo nie wiem dokładnie ile ) Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak długo aby samo odchodziło od rąk, w razie konieczności dodaje trochę mąki , ale tak aby w sumie nie było więcej niż pół kilo.

Kiedyś pracowałem w piekarni i nasiona słonecznika moczyliśmy w wodzie z dwóch powodów:po pierwsze oczyszczenie z brudu , a po drugie namoczony słonecznik zwiększał swoją objętość i był bardziej widoczny w chlebie .

• 4 months later...
Witam wszystkich . Moje "trzy grosze" : do jednokilowego chlebka dodaję 3 łyżeczki kminku , 0,5 łyżeczki czanuszki , 3 łyżeczki otrąb żytnich , 1 łyżeczkę słodu . To wszystko zaparzam w 50 ml wody i zostawiam do ostygnięcia . Na patelni lekko prażę 50 g ziaren słonecznika i dyni tak (pół na pół) . Pozdrawiam zuberek .

Witam

A ja oprócz wspomnianych nasion często dodaję mieszankę musli (oczywiście nie są to musli tropikalne ani żadne inne udziwniane); zawierają zazwyczaj różnego rodzaju płatki (żytnie , owsiane,pszenne, ...), pestki i rodzynki lub śliwaki ; no i obowiązkowo dodaję otręby (najczęściej orkiszowe)

pozdrawiam