sawca Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Czy jak robicie chleb to dajecie już sparzone nasiona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Nigdy nie parzę nasion, dodatki do moich chlebków są najrózniejsze jednak zawsze surowe.Wszelkiego rodzaju płatki dodaje surowe, bardzo ciekawym dodatkiem są drobno siekane orzechy włoskie daja piekny kolor pieczywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 A ja parzę nasiona , mam taki przepis na chleb z na pałatkach owsianych z nasionami .Nie podam w tej chwili dokładnego przepisu bo robię go na czuja, ale w skrócie podam a przy najbliższym pieczeniu poprawie.1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka nasion ( len , słonecznik , dynia , mak , sezam , )zalewam to 1i 1/2 szklanki wrzątku ,zostawiam do ostygnęcia.50 g drożdży , łyżka miodu , trochę mleka i mąki - zaczyn. 2 szklanki mąki , łyżeczka soli ,2 łyżki oleju, woda lub mleko ( i z tym mam problem bo nie wiem dokładnie ile ) Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak długo aby samo odchodziło od rąk, w razie konieczności dodaje trochę mąki , ale tak aby w sumie nie było więcej niż pół kilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Ja także sypię garścią: słonecznik,siemie lniane,pestki dyni i sezam- suche.Po wypieku są wyczuwalne,ale juz nie chrupią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 A ja ziarna i płatki prażę na patelni przed dodaniem a soję (jeśli dodaję) to gotuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dar Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Kiedyś pracowałem w piekarni i nasiona słonecznika moczyliśmy w wodzie z dwóch powodów:po pierwsze oczyszczenie z brudu , a po drugie namoczony słonecznik zwiększał swoją objętość i był bardziej widoczny w chlebie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Hallo!!!! Kaszubka33A jaki czas osadzania??? Czas i Tem....°C pieczenia??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Jak wyrobie ciasto na misce daje mu około godziny na wyrośnięcie , potem znowu zagniatam i daje do blaszek ,czekam jak trochę podrośnie około 15min. piekę około godziny w 180 - 200 st C. Wkładam do gorącego piekarnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Mój chlebek z duuużą ilością nasion. Dodatków typu płatki, ziarna itp. jest prawie tyle co mąki :grin: Nic nie jest moczone ani parzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted May 23, 2010 Report Share Posted May 23, 2010 Witam wszystkich . Moje "trzy grosze" : do jednokilowego chlebka dodaję 3 łyżeczki kminku , 0,5 łyżeczki czanuszki , 3 łyżeczki otrąb żytnich , 1 łyżeczkę słodu . To wszystko zaparzam w 50 ml wody i zostawiam do ostygnięcia . Na patelni lekko prażę 50 g ziaren słonecznika i dyni tak (pół na pół) . Pozdrawiam zuberek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted May 23, 2010 Report Share Posted May 23, 2010 WitamA ja oprócz wspomnianych nasion często dodaję mieszankę musli (oczywiście nie są to musli tropikalne ani żadne inne udziwniane); zawierają zazwyczaj różnego rodzaju płatki (żytnie , owsiane,pszenne, ...), pestki i rodzynki lub śliwaki ; no i obowiązkowo dodaję otręby (najczęściej orkiszowe)pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts