Jump to content

Co zrobić z owocami


Recommended Posts

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Z cytryną czy pomarańczą to nie próbowałem...

Ale np. żurawinę to po odciśnięciu zalałem jeszcze raz samą wódką 40% - i wyszło coś na kształt Finlandia Crannberies (czy jak to się tam nazywa) tylko lepsze! :)

Inne owoce to przeważnie wyciskam, ewentualnie zalewam jeszcze raz czymś słabszym (wódka) i łączę to z poprzednim nalewem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Wymacerowane w cukrze i alkoholu owoce po dobrym odcedzeniu zalewam częścią wody kalkulowaną uprzednio do nalewki. Wszystkie płyny na końcu łączę.

Z pozostałych owoców robię pyszną, korzenną marmoladę do mięs i pasztetów.

Link to comment
Share on other sites

Ja z owoców po nalewkowych robię "Babie Lato", czyli to co było w danym roku przerobione (zawsze tylko jeden raz) , zalewam 40% alkoholem, czekam do grudnia, wówczas zlewam. Próbuję i ewentualnie dosładzam.

Potem czekam, aż grawitacja zrobi swoje i na wiosnę jest już klarowne.

Nie ma nic gorszego jak mętna nalewka, :devil:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ostatnio złapał mnie ten sam problem co w temacie :) co zrobić z pozostałościami po robieniu nalewki?

Owoce owocami.. ale żeby tych procentów ukrytych nie tracić ;) kilka pomysłów:

-nalewka wiśniowa;

wiśnie po odcedzeniu zasypać cukrem i poczekać :) kiedy będzie okazja, żeby uszczęśliwić ukochaną - wyjmujemy wiśnie z powstałego syropu.. zanurzamy je w czekoladzie i mamy alkoholowe wiśnie w czekoladzie

syrop łączymy z winem musującym i... romantyczny wieczór gotowy :grin:

-nalewka truskawkowa;

nie udało mi się cukrem pozbawić ich ogromnej mocy :P widać polubiły szum w ich truskawkowych główkach, więc jak wyżej - zasypane w słoju cukrem, może nawet lepiej syropem cukrowym z przyprawami :thumbsup:

Podawać do lodów, lub dzieciom na ból zęba (:lol: żarcik)

-nalewka gruszkowa;

pozostałe owoce przetrzeć przez sito, robiąc mus-pastę.. doprawiać miodem i trzymać na zimę jako sos do naleśników

 

Owoce z nalewek zalewam białym winem Bianco z Biedronki lub własnym wytrawnym najmniej na 2 tygodnie w słoikach.

Mogą stać i nie psują się!

Potem zlewam pyszne wino do butelek.

:clap: :clap: :clap: co za wspaniały pomysł.. może jednak zrobię po Twojemu :) Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Jako że i ja ten temat mam na stole to robię to tak. Wszystkie owoce po nalewkach przepuszczam przez sokowirówkę, łączę razem w taki mus. Moja Janeczka dodaje do wieczorowej herbatki a większa część jest przeznaczona na ciasto zwane pijakiem. :thumbsup:

 

Ktoś podrzucił temat naleśników, popróbujemy. :clap:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Śliwki ponalewkowe przerobiłem dzisiaj na "pijane śliwki w czekoladzie"

moje śliwki dopiero są po 2 zlewaniu wiec jeszcze muszą z miesiąc poleżeć w słoju, ale pomysł z czekoladą ciekawy myślę że dla innych owoców też :clap: :clap: :clap:
Link to comment
Share on other sites

jacinto, tak jak @halusia@, napisalam, tylko ,jakoze produkt koncowy jest , nie jak ciasto, ale jak cukierki, proponuje nie robic tego ze zwyklej czekolady, tylko jadalnej, o wysokim procencie cacao. Najbardziej do sliwek pasuje mi czarna czekolada. Moze u was te dogotowania za lepsze, ja osobiscie tutaj ich nie lubie i do wsytkiego zawsze kupuje dobre czekolady jadalne.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...