Jump to content

Co zrobić z owocami

Recommended Posts

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Z cytryną czy pomarańczą to nie próbowałem...

Ale np. żurawinę to po odciśnięciu zalałem jeszcze raz samą wódką 40% - i wyszło coś na kształt Finlandia Crannberies (czy jak to się tam nazywa) tylko lepsze! :)

Inne owoce to przeważnie wyciskam, ewentualnie zalewam jeszcze raz czymś słabszym (wódka) i łączę to z poprzednim nalewem.

• 4 years later...

Wymacerowane w cukrze i alkoholu owoce po dobrym odcedzeniu zalewam częścią wody kalkulowaną uprzednio do nalewki. Wszystkie płyny na końcu łączę.

Z pozostałych owoców robię pyszną, korzenną marmoladę do mięs i pasztetów.

Ja z owoców po nalewkowych robię "Babie Lato", czyli to co było w danym roku przerobione (zawsze tylko jeden raz) , zalewam 40% alkoholem, czekam do grudnia, wówczas zlewam. Próbuję i ewentualnie dosładzam.

Potem czekam, aż grawitacja zrobi swoje i na wiosnę jest już klarowne.

Nie ma nic gorszego jak mętna nalewka, :devil:

• 11 months later...

Ostatnio złapał mnie ten sam problem co w temacie :) co zrobić z pozostałościami po robieniu nalewki?

Owoce owocami.. ale żeby tych procentów ukrytych nie tracić ;) kilka pomysłów:

-nalewka wiśniowa;

wiśnie po odcedzeniu zasypać cukrem i poczekać :) kiedy będzie okazja, żeby uszczęśliwić ukochaną - wyjmujemy wiśnie z powstałego syropu.. zanurzamy je w czekoladzie i mamy alkoholowe wiśnie w czekoladzie

syrop łączymy z winem musującym i... romantyczny wieczór gotowy :grin:

-nalewka truskawkowa;

nie udało mi się cukrem pozbawić ich ogromnej mocy :P widać polubiły szum w ich truskawkowych główkach, więc jak wyżej - zasypane w słoju cukrem, może nawet lepiej syropem cukrowym z przyprawami :thumbsup:

Podawać do lodów, lub dzieciom na ból zęba (:lol: żarcik)

-nalewka gruszkowa;

pozostałe owoce przetrzeć przez sito, robiąc mus-pastę.. doprawiać miodem i trzymać na zimę jako sos do naleśników

Owoce z nalewek zalewam białym winem Bianco z Biedronki lub własnym wytrawnym najmniej na 2 tygodnie w słoikach.

Mogą stać i nie psują się!

Potem zlewam pyszne wino do butelek.

:clap: :clap: :clap: co za wspaniały pomysł.. może jednak zrobię po Twojemu :) Pozdrawiam

Jako że i ja ten temat mam na stole to robię to tak. Wszystkie owoce po nalewkach przepuszczam przez sokowirówkę, łączę razem w taki mus. Moja Janeczka dodaje do wieczorowej herbatki a większa część jest przeznaczona na ciasto zwane pijakiem. :thumbsup:

Ktoś podrzucił temat naleśników, popróbujemy. :clap:

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Śliwki ponalewkowe przerobiłem dzisiaj na "pijane śliwki w czekoladzie"

moje śliwki dopiero są po 2 zlewaniu wiec jeszcze muszą z miesiąc poleżeć w słoju, ale pomysł z czekoladą ciekawy myślę że dla innych owoców też :clap: :clap: :clap:

jacinto, tak jak @halusia@, napisalam, tylko ,jakoze produkt koncowy jest , nie jak ciasto, ale jak cukierki, proponuje nie robic tego ze zwyklej czekolady, tylko jadalnej, o wysokim procencie cacao. Najbardziej do sliwek pasuje mi czarna czekolada. Moze u was te dogotowania za lepsze, ja osobiscie tutaj ich nie lubie i do wsytkiego zawsze kupuje dobre czekolady jadalne.