Jump to content

Spożywanie surowego mięsa i zagrożenia z tym związane

pawelgdynia

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zapytać o kwestię spożywania surowego mięsa.

Robiłem już kilkakrotnie "konserwę z boczku i podgardla" wg. Prababci Ani.

Ostatnio jakoś mnie tak naszło, żeby spróbować (po 3 dniach) surowego zapeklowanego mięso (skład jak w nazwie wyrobu).

Okazało się że smaczek takiej surowizny jest jak dla mnie rewelacyjny (przypomina niektóre metki sklepowe). A jak doprawiłem to w ogóle rewelacja.

I tu moje pytanie : na ile jest bezpieczne jedzenie mięsa wieprzowego tylko po peklowaniu?

Pozdrawiam

po "niewłaściwym"peklowaniu moze być "nie "halo" - chodzi o rozkład azotynu

natomiast samo mięso.. cóż a metki cebulowe to z czego? :wink: - fakt ze przy tej chemii to jest zabezpieczone :grin:

a juz na poważnie - jeśli mięso jjest "czyste" a sam process peklowania przebiegł do końca (całkowite przereagowanie azotynu) to niema się czego obawiać...

Witam,

Wydaje mi się że takie mięsko jest duuuuuużo zdrowsze od metki sklepowej :wink:

masz tylko pekolosól i mięsko, a w metkach jest masa różnej chemii. Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi.

Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi.

Coca-cola jest konserwowana kwasem fosforowym. W metce mogły znajdować się wielofosforany, czyli sole kwasu fosforowego.

Stąd podobne odczucia smakowe.