pawelgdynia Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Witam.Chciałbym zapytać o kwestię spożywania surowego mięsa.Robiłem już kilkakrotnie "konserwę z boczku i podgardla" wg. Prababci Ani.Ostatnio jakoś mnie tak naszło, żeby spróbować (po 3 dniach) surowego zapeklowanego mięso (skład jak w nazwie wyrobu).Okazało się że smaczek takiej surowizny jest jak dla mnie rewelacyjny (przypomina niektóre metki sklepowe). A jak doprawiłem to w ogóle rewelacja. I tu moje pytanie : na ile jest bezpieczne jedzenie mięsa wieprzowego tylko po peklowaniu? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 po "niewłaściwym"peklowaniu moze być "nie "halo" - chodzi o rozkład azotynunatomiast samo mięso.. cóż a metki cebulowe to z czego? :wink: - fakt ze przy tej chemii to jest zabezpieczone :grin: a juz na poważnie - jeśli mięso jjest "czyste" a sam process peklowania przebiegł do końca (całkowite przereagowanie azotynu) to niema się czego obawiać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Na tyle bezpieczne jak spożywanie surowych wędzonych szynek, metek salami ,tatara. itd. Pod warunkiem że były zbadane przez lekarza wet . na to co powinno się badać mięso wp . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziuniek Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Witam,Wydaje mi się że takie mięsko jest duuuuuużo zdrowsze od metki sklepowej :wink: masz tylko pekolosól i mięsko, a w metkach jest masa różnej chemii. Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi. Coca-cola jest konserwowana kwasem fosforowym. W metce mogły znajdować się wielofosforany, czyli sole kwasu fosforowego. Stąd podobne odczucia smakowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.