tier Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Przedstawiam kompletny przepis na kebaba - ala tier, którego można z łatwością wykonać w domu. Chleb turecki - (turkish pide) przepis który znalazłem gdzies w sieci: - mąka pszenna 650, 0.6kg - drożdze swieże 30g - cukier 7g (płaska łyżeczka) - sól 10g (ok. 1,5 łyżeczki) - oliwa 2 łyżki - woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta) - sezam - 1 roztrzepane jajko W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne. http://monki.us/~tier/wd/kebab/3.jpg Ciasto dzielimy na dwie porcje (z tego przepisu wyszło mi równo 1kg ciasta) 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość 1cm, nożem nacinamy wzór jak na zdjęciu i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. http://monki.us/~tier/wd/kebab/4.jpg Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min. http://monki.us/~tier/wd/kebab/5.jpg http://monki.us/~tier/wd/kebab/7.jpg Mięso na kebab: - 1.3kg łopatki wieprzowej - przyprawa do kebaba lub gyrosa - curry, ostra papryka i sól - czosnek 2-3 ząbki - odrobina oleju (reszta przypraw wg. gustu) Mięso kroimy w plastry ok 1cm, dodajemy przyprawy i marynujemy 24 godziny, na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna. Ja dodatkowo założyłem siatkę żeby mięso podczas pieczenia nie "rozleciało się". http://monki.us/~tier/wd/kebab/1.jpg http://monki.us/~tier/wd/kebab/2.jpg Po ok. 40min zdejmujemy siatkę i pieczemy dalej mięsko, co jakiś czas skrawając kawalki. http://monki.us/~tier/wd/kebab/8.jpg http://monki.us/~tier/wd/kebab/9.jpg Nadzienie, warzywa: - kapusta pekińska :devil: - czerowna cebula - ogórek - pomidor Sos ziołowy: - pól opakowania naturalnego jogurtu - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka przypraw prowansalskich - 2 ząbki czosnku - sól i cukier do smaku Chlebek pokroiłem na typową ćwiartkę i na chwilę do rożna żeby ciasto było chrupiące (a naprawdę było i to bardzo :grin: ) http://monki.us/~tier/wd/kebab/6.jpg Dalej dodajemy mięsko, warzywa, sos i zajadamy się (oczywiście zimne piwo wymagane ) http://monki.us/~tier/wd/kebab/10.jpg http://monki.us/~tier/wd/kebab/11.jpg SMACZNEGO! :grin: :wink: tier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 no i zaśliniłem monitor.... :tongue: przyznam że ja za leniwy jestem... dziś tez robiłem "danie kebab" dla dzieciaków ale ja "po łatwości" czyli na petelni smażone (co za profan :blush: ) ale, ale ... żeby jakoś off topa nie robić to spytam czy nie obawiasz się użycia siatki? - wszak ona nie do wyższych temperatur :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Tier..dzięki za przepisik na chlebek...już dawno na niego polowałam . Jak jestem w Berlinie zawsze jadę na Kreuzberg do Turka na kebab(mmniam) :grin: ..Dzisiaj z racji warunków pogodowych mogłam sobie o nim pomarzyć(o kebabie rzecz jasna ..a nie o Turku :wink: :grin: ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 tier, super przepis na pewno wypróbuję go . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Tier, dzięki za przepis, moim dzieciom na pewno posmakuje, podobnie jak Twój chlebek pita z nadzieniem. Dzieciaki wolą go od wycieczek do fastfoodów i jedzenia typu Mc... PozdrawiamRobert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golaszm Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Wygląda rewelacyjnie Ode mnie takie pytanie: na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna. Dlaczego mięso przez parę godzin ma czekać nabite na szpikulec? Tudzież czy stanie się coś złego, jeśli nabiję je przed samym opiekaniem? Takie wyjęte prosto z lodówki, z marynaty? ___edit:___ PS - a za czarnego specjala należy się dodatkowy plus Dla mnie to jest smak Mazur, choć ostatnio i na Górnym Śląsku nie jest trudno go zdobyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Dalej dodajemy mięsko, warzywa, sos i zajadamy się (oczywiście zimne piwo wymagane ), moim dzieciom na pewno posmakuje, beiot proponuję by z zimnego piwa zrobić grzańca :grin:Grzaniec z piwa to profanacja. Tym bardziej do takiego jedzonka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 9, 2010 Author Report Share Posted January 9, 2010 Wygląda rewelacyjnie Ode mnie takie pytanie: na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna. Dlaczego mięso przez parę godzin ma czekać nabite na szpikulec? Tudzież czy stanie się coś złego, jeśli nabiję je przed samym opiekaniem? Takie wyjęte prosto z lodówki, z marynaty? ___edit:___ PS - a za czarnego specjala należy się dodatkowy plus Dla mnie to jest smak Mazur, choć ostatnio i na Górnym Śląsku nie jest trudno go zdobyć. A no, nie musi ale se tak pomyślałem że będzie wszystko bardziej zwarte tak więc czy pare godzin czy pare min, nie robi żadnej różnicy. A co do specjala to faktycznie (bez reklamy) ale to jest dobre piwo, kazdy zachwalal co byl we wojsku na polnocy (regionalne piwo i zadne inne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 mogłam sobie o nim pomarzyć(o kebabie rzecz jasna ..a nie o Turku :wink: :grin: ) Malgoś to co z tym Turkiem :grin: Tier, super przepis na pewno wypróbuję Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Mniam mniam przepysznie wygląda ale mam pytanie czy macie jakis dodakowy przepis na sos ale czerwony zeby był pikantny :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 Na szybko i ostro to polecam mieszankę ketchup + sos chilli vifon :P :devil: :devil: :devil: jest naprawdę ostry! http://www.tan-viet.com.pl/_upload/_prod/74_Sos_pikantny_chili_VIFON_100ml.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Odnośnie sosów cały czas mam dwie niewiadome.. 1. Sos pikantny do kebaba w cieście, biały, super, 50 % smaku kebaba o jego zasługa - jak go zrobić ?? ten Tiera to nie to 2. sos czosnkowy z pizzeri ( tylko w jednej taki spotkałem ) bardzo gęsty ,taka super mocna pianka czosnkowa. Próbowałem robić kilka razy z przepisów dostępnych w różnych portalach kulinarnych i i nigdy to nie było to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Próbowałem robić kilka razy z przepisów dostępnych w różnych portalach kulinarnych i i nigdy to nie było to. Znajoma żony pracowała w piccerii i opowiadała , że najpierw się robi sos łagodny , a gdy łagodny się zmieni w kwaśny to się przerabia go na ostry :wink: Tak zakombinuj , może się uda :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Mój sos:- gęsta śmietana 18%- majonez- odrobina musztardy- sok z cytryny- czosnek świeży (przeciśnięty przez praskę)- przyprawa do gyrosa (lub kebaba)Majonez i śmietana pół na pół, reszta wg. uznania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 a te pikantne sosy to robią dodając chili w proszku czy tabasco ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 Raczej przyprawy w proszku, przy tabasco był by posmak octu winnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Żeby był gesty sos to na pewno można go zrobić z serka homogenizowanego połączonego ze śmietana wtedy ma super konsystencje i nie wycieka z bułki a musztardę to tez dodaje się po to żeby zagęścić sos no i do smaku oczywiście [ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 16:20 ] Na szybko i ostro to polecam mieszankę ketchup + sos chilli vifon :P :devil: :devil: :devil: jest naprawdę ostry! ObrazekNie nie ja sie pytałam czy macie na taki własnej roboty kupne to w ogóle nie wchodzą w grę tam sam chemia przecież jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 Jakiś czas temu kupiłem tanio dużej ostrej papryczki (czuszka) i troche kombinowałem z sosami cos na bazie tych z vifona. Sos słodko ostry:- cebula, marchewka, czerwona papryka, czosnek i kilka ostrych papryczek wszystko rozgotowane, zmiksowane doprawione do smaku solą, cukrem, curry i następnie pasteryzacja. Sos super ostry: Składnik jak wyżej tyle z przewagą soli oraz większej ilości papryki, wszystko rozgotowane zmiksowane a następnie pasteryzacja. Sosy wyyszły rewelacyjne ten ostatni sos bardzo gęsty jak przecier pomidorowy, idealne do grilla czy nawet "czipsów" z piwem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Gdzieś już chyba podawałam , ale podam jeszcze raz: Sos czosnkowy serek typu "ostrowia " - naturalna ( jest to chyba 150 g) lub inny podobny serek do kanapek 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego , najlepiej bałkański lub grecki czosnek , sól , cukier i biały pieprz do smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Witam Tier, przepis przetestowany na dzieciach. Mała modyfikacja: karkówka i sos czosnkowy wg przepisu żony. Dzięki za pomysł. Dzieci wcale nie ciągnie do Mc.... itp. Pozdrawiam Robert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted January 24, 2010 Author Report Share Posted January 24, 2010 Co do mięsa to faktycznie jest trochę za "suche" lepsze będzie bardziej tłuste, można między łopatkę dodać małe kawałki/plastry boczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.