Jump to content

[Turcja] Kebab ala tier - przepis od A do Z.


Recommended Posts

Przedstawiam kompletny przepis na kebaba - ala tier, którego można z łatwością wykonać w domu.

 

Chleb turecki - (turkish pide) przepis który znalazłem gdzies w sieci:

 

- mąka pszenna 650, 0.6kg

- drożdze swieże 30g

- cukier 7g (płaska łyżeczka)

- sól 10g (ok. 1,5 łyżeczki)

- oliwa 2 łyżki

- woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta)

- sezam

- 1 roztrzepane jajko

 

W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne.

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/3.jpg

 

Ciasto dzielimy na dwie porcje (z tego przepisu wyszło mi równo 1kg ciasta) 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość 1cm, nożem nacinamy wzór jak na zdjęciu i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/4.jpg

 

Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/5.jpg

http://monki.us/~tier/wd/kebab/7.jpg

 

Mięso na kebab:

 

- 1.3kg łopatki wieprzowej

- przyprawa do kebaba lub gyrosa

- curry, ostra papryka i sól

- czosnek 2-3 ząbki

- odrobina oleju

 

(reszta przypraw wg. gustu)

 

Mięso kroimy w plastry ok 1cm, dodajemy przyprawy i marynujemy 24 godziny, na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna. Ja dodatkowo założyłem siatkę żeby mięso podczas pieczenia nie "rozleciało się".

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/1.jpg

http://monki.us/~tier/wd/kebab/2.jpg

 

Po ok. 40min zdejmujemy siatkę i pieczemy dalej mięsko, co jakiś czas skrawając kawalki.

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/8.jpg

http://monki.us/~tier/wd/kebab/9.jpg

 

 

Nadzienie, warzywa:

 

- kapusta pekińska :devil:

- czerowna cebula

- ogórek

- pomidor

 

Sos ziołowy:

 

- pól opakowania naturalnego jogurtu

- 4 łyżki majonezu

- 1 łyżeczka przypraw prowansalskich

- 2 ząbki czosnku

- sól i cukier do smaku

Chlebek pokroiłem na typową ćwiartkę i na chwilę do rożna żeby ciasto było chrupiące (a naprawdę było i to bardzo :grin: )

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/6.jpg

 

Dalej dodajemy mięsko, warzywa, sos i zajadamy się (oczywiście zimne piwo wymagane :D )

 

http://monki.us/~tier/wd/kebab/10.jpg

http://monki.us/~tier/wd/kebab/11.jpg

 

SMACZNEGO! :grin: :wink:

 

tier

Link to comment
Share on other sites

no i zaśliniłem monitor.... :tongue:

 

przyznam że ja za leniwy jestem... dziś tez robiłem "danie kebab" dla dzieciaków ale ja "po łatwości" czyli na petelni smażone (co za profan :blush: )

 

ale, ale ... żeby jakoś off topa nie robić to spytam czy nie obawiasz się użycia siatki? - wszak ona nie do wyższych temperatur :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Wygląda rewelacyjnie :)

 

Ode mnie takie pytanie:

na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna.

Dlaczego mięso przez parę godzin ma czekać nabite na szpikulec? Tudzież czy stanie się coś złego, jeśli nabiję je przed samym opiekaniem? Takie wyjęte prosto z lodówki, z marynaty?

 

___edit:___

PS - a za czarnego specjala należy się dodatkowy plus :) Dla mnie to jest smak Mazur, choć ostatnio i na Górnym Śląsku nie jest trudno go zdobyć.

Link to comment
Share on other sites

Dalej dodajemy mięsko, warzywa, sos i zajadamy się (oczywiście zimne piwo wymagane :D )

, moim dzieciom na pewno posmakuje,

beiot proponuję by z zimnego piwa zrobić grzańca :grin:

Grzaniec z piwa to profanacja. Tym bardziej do takiego jedzonka.
Link to comment
Share on other sites

Wygląda rewelacyjnie :)

 

Ode mnie takie pytanie:

na parę godzin przed pieczeniem mięso nadziewamy na szpikulec od rożna.

Dlaczego mięso przez parę godzin ma czekać nabite na szpikulec? Tudzież czy stanie się coś złego, jeśli nabiję je przed samym opiekaniem? Takie wyjęte prosto z lodówki, z marynaty?

 

___edit:___

PS - a za czarnego specjala należy się dodatkowy plus :) Dla mnie to jest smak Mazur, choć ostatnio i na Górnym Śląsku nie jest trudno go zdobyć.

A no, nie musi ale se tak pomyślałem że będzie wszystko bardziej zwarte :D tak więc czy pare godzin czy pare min, nie robi żadnej różnicy. A co do specjala to faktycznie (bez reklamy) ale to jest dobre piwo, kazdy zachwalal co byl we wojsku na polnocy (regionalne piwo i zadne inne)

Link to comment
Share on other sites

Odnośnie sosów cały czas mam dwie niewiadome..

 

1. Sos pikantny do kebaba w cieście, biały, super, 50 % smaku kebaba o jego zasługa - jak go zrobić ?? ten Tiera to nie to

 

2. sos czosnkowy z pizzeri ( tylko w jednej taki spotkałem ) bardzo gęsty ,taka super mocna pianka czosnkowa. Próbowałem robić kilka razy z przepisów dostępnych w różnych portalach kulinarnych i i nigdy to nie było to.

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem robić kilka razy z przepisów dostępnych w różnych portalach kulinarnych i i nigdy to nie było to.

Znajoma żony pracowała w piccerii i opowiadała , że najpierw się robi sos łagodny , a gdy łagodny się zmieni w kwaśny to się przerabia go na ostry :wink:

Tak zakombinuj , może się uda :grin:

Link to comment
Share on other sites

Żeby był gesty sos to na pewno można go zrobić z serka homogenizowanego połączonego ze śmietana wtedy ma super konsystencje i nie wycieka z bułki a musztardę to tez dodaje się po to żeby zagęścić sos no i do smaku oczywiście

 

[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 16:20 ]

Na szybko i ostro to polecam mieszankę ketchup + sos chilli vifon :P :devil: :devil: :devil: jest naprawdę ostry!

 

Obrazek

Nie nie ja sie pytałam czy macie na taki własnej roboty kupne to w ogóle nie wchodzą w grę tam sam chemia przecież jest
Link to comment
Share on other sites

Jakiś czas temu kupiłem tanio dużej ostrej papryczki (czuszka) i troche kombinowałem z sosami cos na bazie tych z vifona.

 

Sos słodko ostry:

- cebula, marchewka, czerwona papryka, czosnek i kilka ostrych papryczek wszystko rozgotowane, zmiksowane doprawione do smaku solą, cukrem, curry i następnie pasteryzacja.

 

Sos super ostry:

 

Składnik jak wyżej tyle z przewagą soli oraz większej ilości papryki, wszystko rozgotowane zmiksowane a następnie pasteryzacja.

 

Sosy wyyszły rewelacyjne ten ostatni sos bardzo gęsty jak przecier pomidorowy, idealne do grilla czy nawet "czipsów" z piwem :D

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś już chyba podawałam , ale podam jeszcze raz:

Sos czosnkowy

serek typu "ostrowia " - naturalna ( jest to chyba 150 g) lub inny podobny serek do kanapek

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego , najlepiej bałkański lub grecki

czosnek , sól , cukier i biały pieprz do smaku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...