MALUTKA Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Witam serdecznie przedstawie tutaj przepis na tradycyjne ciasto spożywane na Święto Trzech Króli - LA GALETTE DES ROIS - TORT KRÓLÓW Tradycja wymaga że na Święto Trzech Króli, dzielimy się ciastem w którym schowany jest « bób » - ( są to wykonane z ceramiki postacie, bohaterowie bajek, filmów lub inne ) Występują we Francji dwa rodzaje ciasta – tortu 3 Króli. Pierwsze to ciasto pochodzące z północy Francji – wykonane z ciasta francuskiego bardzo często nadziane kremem migdałowy. Jest ono w formie słonca. Frangipane – bo tak nazywa się to nadzienie - jest to coś w rodzaju kremu migdałowego, wynalezione w XVI wieku. Ciasto jest okrągłe, płaskie, złotego koloru przedstawiającego słonce La galette des rois jest to tradycja typowo francuska, skąd ona pochodzi – to nie 3 królowie przynieśli to ciasto. Tradycja ta pochodzi jeszcze z przed czasów chrzescijańskich . Ciasto to symbolizuje powrót swiatła po długich nocach zimowych, Drugi rodzaj tego tortu pochodzi z południowo – zachodniej Francji i jest to ciasto w formie okrągłej korony króli i wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem owoców kandyzowanych, bardzo często przełożone kremem budyniowym, Historia de la galette des rois We Francji tradycja galette des rois istnieje od XIV wieku. W XVI i XVII wieku próbowano zlikwidować to święto które uważano za pogańskie 6 czerwca 1795 roku Konwencja ustaliła role tego ciasta jako " tort równości "W 1801 Konkordat rehabilituje Święto 3 Króli, Od XVII wieku aź do 1910 roku piekarze i ciastkarze mieli w zwyczaju ofiarować swoim stałym klientom galette de rois. Od tego czasu zwyczaj ten zaginął i jest to produkt komercyjny proponowany od połowy grudnia do połowy stycznia. La fève « bób » w torcie Królów La feve- pochodzi z czasów rzymskich, była biała lub czarna i używano do głosowania, na początku stycznia wybierano króla święta przez ten « bób » Od bobu, lub suszonej fasoli aż po 24 karatowe, wystepowały także z plastiku białego i potem od 1874 roku z porcelany saksońskiej w Niemczech Tradycja Święta Trzech Króli i podział galette des rois W dniu Trzech Króli jest tradycja spożywania galette de rois lub couronne de rois według specjalnego rytuału. Tort dzieli sie na tyle części ile jest osób i dodatkowo jedną dla osoby nieznajomej, biednej. Kawałek ten nazywany jest « dla Boga » Tradycja wymaga że najmłodsza osoba chowa się pod stołem i mówi komu podać odpowiedni kawałek. Ten kto znajdzie la feve będzie mianowany królem albo królową i dostanie korone. Będzie mógł wybrać swoją królową lub króla. Wtedy należy wypić za zdrowie królewskiej pary która będzie królowała przez cały dzień. Przepis na ciasto francuskie 500g maki 250g wody 5g soli 400g masla Ciasto francuskie można zrobić samemu wg niżej podanego przepisu lub kupić już gotowe ( będzie mniej zabawy) mąke, sól i wode wymieszać i wypracować na jednolitą masę, utworzyć kule i rozciąć na dwa. Odstawić na około 30 minut. Rozwałkować na kwadrat na około 45 cm na 45 cm i rozłożyć miękkie masło - temperatura pokojowa i zamykamy równo pokrywając masło ciastem. potem rozwałkować na szerokośc 20cm i długośc 50cm złożyć na trzy żeby wyszło coś takiego, i potem obrucić o 90° Powtórzyć raz jeszcze manipulacje i odstawić na około 30 minut żeby odpoczęło i wyrobiłi się warstwy Wykonać tę operacje jeszcze dwa razy żeby z sumie ciasto było 6 razy rozwałkowane i składane, dzięki temu otrzymamy prawdziwe ciasto francuskie, kruchutkie z wieloma warstwami Przepis na krem migdałowy 250g zmielonych migdałów 250g cukru 250g masła 5 jaj 50g mąki Miękkie masło wymieszać ze zmielonymi migdałami, cukrem i mąką – dobrze całośc wymieszać i wypracować a następnie dodać jaja po jednym delkiatnie mieszając, można dodać zapach migdałowy albo troszkie alkoholu ( ja dodałam leciwej whiski) Podzielić nasze ciasto na 2 części, rozwałkować na okolo 1cm grubości i przy pomocy dużego talerza wyciąć koło, przy pomocy zidelca ponakłówać ciasto i następnie rożlożyć krem migdałowy pozostawiając 2 cm od brzegu, włożyć la feve, http://images45.fotosik.pl/246/e82a48ee377280f6m.jpg jajkiem rozrobionym posmarować ciasto bez kremu - żeby się dobrze zlepiło i przykryć drugim kołem ciasta, dobrze przycisnąć boki - kciukiem i przy pomocy noża skleić ciasto. Tak wykonany tort posmarować dwa razy rozrobionym jajkiem żeby otrzymac ładny złoty kolor http://images48.fotosik.pl/246/0c4e5ffaebe5f02am.jpg i następnie przy użyciu noża lub widelcem wykonać artystyczne nacięcia - wzorki. http://images49.fotosik.pl/246/8d5d1f5cf2fed2d6m.jpg Piec z temeraturze 180° C przez około 20 - 30 minut. http://images43.fotosik.pl/246/aa951bd7f2fb3b83m.jpg http://images38.fotosik.pl/242/9811452312af2fdbm.jpg i oto Królowa Anaelle http://images45.fotosik.pl/246/b8ab67d6ac20005am.jpg Spożywać jeszcze ciepłą ale nie gorącą Życze smacznego i pozdrawiam serdecznie z zimowej Bretanii :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MALUTKA Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 Witam w ten niedzielny wieczór Wykonałam dzisiaj galette des rois troche urozmaiconą za namową dzieci i męża oto rezultat na cieście francuskim jak w poprzednim przepisie rozsmarowałam mase orzechowo - czekoladową znanej marki której nie będe tutaj podawała i na to rozłożyłam gruszki z puszki i feve nakryłam kremem migdałowym jak się należy przykryłam ciastem, posmarowałam rozbitym jajkiem i zrobiłam wzorki, upiekłam i zasiedliśmy do degustacji Życze smacznego i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MALUTKA Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 Witam, żeby tradycja była podtrzymana zrobiłam na trzech królów ciasto jak się należy - opisane powyżej a oto król pozdrawiam z bretanii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Ktoś kto nie jadł nie wie o czym piszesz .... a warto zjeść ..... Kto trafił .... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 a oto król Król jak się patrzy . Niedawno się urodził :grin: Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts