Jump to content

Osłonki poliamidowe


Tabasco

Recommended Posts

Oczywiście- możesz wędzić

Wyrobów w osłonkach poliamidowych generalnie NIE WĘDZIMY

 

Aczkolwiek, jak się okazuje istnieją już na rynku osłonki poliamidowe, które dają możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu.

Link to comment
Share on other sites

Wyrobów w osłonkach poliamidowych NIE WĘDZIMY

Najnowsze zdobycze technologii w produkcji osłonek to: osłonka poliamidowa do wędzenia.

 

W warunkach domowego przetwórstwa, proponuje raczej przyjąć zasadę, że poliamidów nie używamy do wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

 

 

Czy ktoś z Was używał osłonek polamidowych
Używałem do... marmolady z jabłek. Gorącą marmoladę przekładałem do osłonek fi 120, krótka pasteryzacja 5 min. Po wystudzeniu przechowywane w warunkach chłodniczych.

Czas pasteryzacji zależy od średnicy osłonki.Jeśli wsad będzie chłodny to obróbka termiczna jak w przypadku wyrobu mięsnego.

Link to comment
Share on other sites

@Bagno i @arkadiusz dzięki za info.Zostało mi trochę gulaszu po ,,węgiersku'' i zamierzam spakować w osłonki tak jak sprzedawane są flaki w rosole.Nie mam zamiaru długo przechowywać max 2-3 dni.

Porcje na raz do podgrzania w pracy aby nie bawić się w słoikowanie.Spakuję ciepłe i podgrzeję do wypłynięcia osłonek ze wsadem.Mam nadzieję że nie przeciągnę wsadu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...