Tabasco Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Chciałem zapytać czy można parzyć swoje wyroby w osłonkach poliamidowych, tak jak w barierowych termokurczliwych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Oczywiście- możesz wędzić i parzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tabasco Posted January 12, 2010 Author Report Share Posted January 12, 2010 Oczywiście- możesz wędzić i parzyć. Zawsze robiłem w szynkowarze ale mam dostęp do polamidu więc jak się da to spoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Oczywiście- możesz wędzićWyrobów w osłonkach poliamidowych generalnie NIE WĘDZIMY Aczkolwiek, jak się okazuje istnieją już na rynku osłonki poliamidowe, które dają możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Wyrobów w osłonkach poliamidowych NIE WĘDZIMYNajnowsze zdobycze technologii w produkcji osłonek to: osłonka poliamidowa do wędzenia. W warunkach domowego przetwórstwa, proponuje raczej przyjąć zasadę, że poliamidów nie używamy do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 No właśnie - czekałem, aż ktoś bardziej kompetentny się odezwie.Ja wędziłem i było ok'i . Myślę , że pieczenie mogłoby im zaszkodzić (albo nam). Jak kto wie więcej na ten temat to proszę o opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Hallo!!!! Pytanie:Tabasco pisze polamidowe Bagno... poliamidowe, jaka nazwa jest korrekt?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 http://www.viscofan.pl/tresci/betan1.htmlPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Poprawna nazwa to oslonki poliamidowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Pytanie:Tabasco pisze polamidowe Bagno... poliamidowe, jaka nazwa jest korrekt??Nazwa osłonek pochodzi od substancji, z której są wykonane- "poliamidy" http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliamidy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Hallo!!!! Tz.poliamidowe jest OK!? ( bo na stronie glownej pisze polamidowe ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek200158 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Proszę o radę - czy osłonki fibrusowe od Mira wymagają namoczenia przed nadziewaniem,jeżeli tak ,to w jakiej temperaturze i jak długo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Poczytaj :http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=729 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek200158 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Dzięki Podlasiak za szybki drogowskaz -jeszcze nie do końca opanowałem gdzie co kliknąć żeby" wleźć w odpowiednią dziurę" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kryzys Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Gdzie je można kupić? :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Gdzie je można kupić? :smile: Być może tutaj http://www.viscofan.pl/tresci/betan1.html Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Gdzie je można kupić? :smile: Tutaj też są, Tam je kupił zresztą jurek200158 http://www.wyroby-domowe.pl/of01-oslonka-fibrus-kaliber-65mm-karmel-5mb-p-341.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 (edited) Czy ktoś z Was używał osłonek polamidowych do pakowania np.flaków w rosole,gulaszów,zupy fasolowej itp.Jeżeli tak to jak długo należy parzyć wyrób po zapakowaniu? Edited November 11, 2020 by bilu72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 Czy ktoś z Was używał osłonek polamidowych Używałem do... marmolady z jabłek. Gorącą marmoladę przekładałem do osłonek fi 120, krótka pasteryzacja 5 min. Po wystudzeniu przechowywane w warunkach chłodniczych.Czas pasteryzacji zależy od średnicy osłonki.Jeśli wsad będzie chłodny to obróbka termiczna jak w przypadku wyrobu mięsnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 Ja wkładam zimny i nie pasteryzuję, ale zamrażam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted November 11, 2020 Report Share Posted November 11, 2020 @Bagno i @arkadiusz dzięki za info.Zostało mi trochę gulaszu po ,,węgiersku'' i zamierzam spakować w osłonki tak jak sprzedawane są flaki w rosole.Nie mam zamiaru długo przechowywać max 2-3 dni.Porcje na raz do podgrzania w pracy aby nie bawić się w słoikowanie.Spakuję ciepłe i podgrzeję do wypłynięcia osłonek ze wsadem.Mam nadzieję że nie przeciągnę wsadu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 12, 2020 Report Share Posted November 12, 2020 Porcje na raz do podgrzania w pracyhhe przypomniales mi moje pierwsze lata w S mielismy w pracy taka podgrzewarke i wstawialo sie takie "pudelka " ze stali nierdzewnej z posilkiem na lunch lunchbox dzisiejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts