farmerka63 Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Witajcie szlachetni Zadymiarze Poszukuję wypróbowanego przepisu na w/w specyjał. Wiem - google nie gryzą, jednak mimo wszystko mam serce w rozterce, bo jeden przepis mówi o cieście drożdżowym, inny o półkruchym. Raz przepis uwzględnia obecność ziemniaków w farszu...innym razem wyszczególnia tylko kaszę i twaróg A Farmerowi mojemu chcę zaserwować ten smak pamiętany z dzieciństwa. Prośbę moją kieruję do kresowian ( współczesnych) kochających kuchnię regionalną. Z góry dziękuję za pomoc ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Smorodina potrafi zrobić ten specjał. Próbowałem pyszne. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 Wnuczku - bardzo dziękuję ! Będę zatem czatowała na Smorodinę Dajesz mi cień nadziei :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Upiorek Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Witajcie szlachetni Zadymiarze Poszukuję wypróbowanego przepisu na w/w specyjał. Wiem - google nie gryzą, jednak mimo wszystko mam serce w rozterce, bo jeden przepis mówi o cieście drożdżowym, inny o półkruchym. Raz przepis uwzględnia obecność ziemniaków w farszu...innym razem wyszczególnia tylko kaszę i twaróg A Farmerowi mojemu chcę zaserwować ten smak pamiętany z dzieciństwa. Prośbę moją kieruję do kresowian ( współczesnych) kochających kuchnię regionalną. Z góry dziękuję za pomoc ! czy to chodzi o coś w rodzaju pierożków z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 A mi się ciągle komp zawiesza - ale tylko jak siedzę na wędlinach Upiorku - chodzi o rodzaj ciasta ( cienki spód i wierzch) , oczywiście ciasto nie jest słodkie. Wygląda to jak ...szarlotka. Farsz stanowi twaróg i ugotowana kasza gryczana. Niektóre przepisy uwzględniają także ziemniaki. Podaje się na zimno do gorącego czystego barszczu. Poszukuję wypróbowanego przepisu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Może póki co to może ten opis trochę rozjaśni http://www.bilgoraj.pl/bilgoraj.php?get=page,247,11 ,wynika z tego ,że ciasto drożdżowe lub bez ciasta. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 farmerka63, Witam Podam Ci ja od czasu do czasu piekę. Mam wersję z ziemniakami. Piróg biłgorajski 3 szklanki mąki 1 kostka masła 20 g drożdży szczypta proszku do pieczenia 1łyżeczka cukru 700 g ziemniaków 500 g kaszy gryczanej 350 g sera twarogowego 1 szklanka śmietany 5 jaj 1łyżka smalcu sól, pieprz farsz: ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. dodać śmietanę i jajka. wymieszać ciasto: drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut. sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. doprawić solą i pieprzem. upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 18, 2010 Author Report Share Posted January 18, 2010 Dzięki Ci ! Zrobiłam w nocy ciasto krucho-drożdżowe - mało casu , kruca bomba, było... Na sos kurkowy nie mam szans ( ostatnie zamrożone zjedliśmy w czerwcu ). Siedzi w piekarniku ta bestia i zaczyna pachnieć :grin: Już sobie skrzętnie drukuję przepis ! Jeszcze raz dziękuję :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 farmerka63, sos grzybowy lub pieczarkowy.Ja robię też pierogi z kaszą gryczaną, serem twarogowym i świeżą miętą coś w stylu ruskich pierogów. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 18, 2010 Author Report Share Posted January 18, 2010 Smorodino - no rewelacja! Sosu co prawda nie zrobiłam. Ciasto krucho-drożdżowe ( bo już okropnie późno było). Ale zbiorowe "OOOO!!!!" gości ...i błyskawicznie wymieciona blaszka chyba świadczą o sukcesie gastronomicznym. Gorący barszczyk w kubeczkach komponuje się znakomicie - słowem - kuchnia kresowa ROULEZ!!!! Farmer co prawda zajęczał, że babcia piekła na drożdżowym, i że za dużo ziemniaków ( i tak dałam połowę !)...po czym zmiótł 5 wagoników :grin: Dziękuję Ci kolego za pomoc :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Tak wygląda mój piróg. Ziemniaki muszą być roztarte z wodą takie rzadkie pure. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Upiorek Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Jak ślepe ryby to tylko z myrdyrdą , Heniu :devil: Smorodina - Twój piróg - mercedes! Fotografia bardzo inspirująca :grin: Hehehe Farmer to ma dobrze :wink: Ten przepis Smorodiny to nie jest wersja a la Makłowicz ? Przeszukałam wczoraj internet i jest video jak toto się robi w realu. Chyba najbardziej wiarygodne info, bo głównym prowadzącym jest gosposia spod Biłogoraja, członkini miejscowego Zespołu Pieśni Regionalnej, specjalistka od przyrządzania piroga biłgorajskiego. http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okrasa/wideo/pirog-bilgorajski Ja się chyba też porwę na zrobienie tego cuda :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Upiorek, czy ja napisałem , że to mój przepis.Mam go co najmniej 3 lata i po wypróbowaniu polecam innym. Gwoli ścisłości pochodzę z tamtych okolic. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tegwoj Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Witam!Moja Teściowa też robi pieroga, ale bez ziemniaków, i według niej najlepsza kasza jest łupana a nie cała.Ja jako zjadacz z mlekiem potwierdzam jej zdanie. Ilości składników podam wieczorem, po konsultacjach. A i pochodzi też z Majdanu.Tegwoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 tegwoj, Ja też robię bez ziemniaków.Ser musi być twarogowy kwaśny. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tegwoj Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Tak, po prostu lepiej nam smakuje ten bez ziemniaków, a ser tak kwaśny lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Upiorek Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Upiorek, czy ja napisałem , że to mój przepis.Mam go co najmniej 3 lata i po wypróbowaniu polecam innym. Gwoli ścisłości pochodzę z tamtych okolic. "przepis Smorodiny" = "przepis podany na forum przez użytkownika Smorodina" Skrót językowy :grin: Gdyby to był Twój przepis autorski to napisałabym "przepis autorstwa Smorodiny". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 19, 2010 Author Report Share Posted January 19, 2010 No i Tegwoj zapomniał ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 20, 2010 Author Report Share Posted January 20, 2010 Ponieważ po debiutanckim pirogu nawet zapach nie pozostał , dzisiejszej nocy popełniłam number 2 :grin: Wersja doskonalsza dzięki Waszym wskazówkom - dzięki ! Acha - druga nazwa piroga to nie krupniok a KRUPNIAK - jedna literka a tak wiele znaczy, albowiem krupniok to rodzaj śląskiej kaszanki . A tu efekt nocnej zmiany : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 farmerka63, Witam Nie rób za często bo przestanie być rarytasem. Jak odnajdę przepis na placuszki z kaszy gryczanej to Ci podeślę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tegwoj Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Farmerko, nie zapomniałem :blush: , po prostu "konsultantka" miała niezapowiedziany wyjazd, wróci dziś w nocy, a bez szczegółów nie chciałem się odzywać. Moja zmarła Babcia piekła z takim nadzieniem jak pieróg bułki drożdżowe w prodiżu. Do jednego wchodziło ok. 7 sztuk. Robi się je okrągłe, tak jak pączki, następnie lekko obtacza w tłuszczu (najlepiej roztopione masło, ale może być olej), wkłada do foremki i piecze. Tłuszcz jest po to, aby można je było łatwo oddzielić po upieczeniu od siebie. Witam!Po konsultacjach mam odpowiedź. Ilość składników farszu na standardową blaszkę do ciasta (chyba o wymiarach ok. 20 na 40 cm):- 0,5 kg sera białego (jak kupiony to przynajmniej półtłusty),- 0,25 kg kaszy gryczanej łupanej,- łyżka śmietany,- dwie łyżki masła,- 2 jajka,- 0,5 l wody (dwie części kaszy),- sól, cukier do smaku.Kaszę połączyć z wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę oraz masło, wymieszać i pod kołdrę do momentu aż kasza wchłonie wodę. Po ostudzeniu dodać ser, jajka i sól, wymieszać i zapiekać w cieście drożdżowym, jak w przepisie który podał Smorodina. Smacznego.Tegwoj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
farmerka63 Posted January 23, 2010 Author Report Share Posted January 23, 2010 Tegwoj - bardzo dziękuję za kolejną perełkę kuchni kresowej. Skrzętnie notuję . Pozdrów serdecznie konsultantkę i podziękuj i Jej w naszym imieniu ( Farmera szczególnie) za przepis Na koniec dodam tylko, że pieróg pokrojony w grube plastry i podsmażony na masełku, a polany sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym też jest pysznościowy. Dlaczego wszystko co dobre, musi być takie kaloryczne Całe szczęście zima sroga - to mamy coś na swoje usprawiedliwienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts