dkuku Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Witam doświadczonych forumowiczów i od razu pytam o radę - może pytanie strasznego nowicjusza ale ostatnio mnie nurtuje.Więc jak w temacie - wasze sposoby na mieso mielone - co w jakich proporcjach (gdzie kupujecie - nie każdy ma dostęp do mięsa prosto z uboju) i czym potem przyprawiacie - w zależności od zastosowania - ale glównie standardowe może nawet studenckie - czyli kotleciki mielone, i smażenie na patelni do rożnego typu mieszanek wszystkiego czyli spaghetti, chili con carne itp.) sam mielę mieso - najczęściej karczek - ale brakuje mu smaku - niewiem czy dlatego że jest za chude, czy może mieszać z wołowiną ? Jeśli chodzi o kupne mielone to wiadomo co to, a wlaściwie to nie wiadomo - dlatego unikam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Witaj :grin: Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink: Jeden z wyników : Mięso mielone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golaszm Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Witam debiutanta Jak dla mnie to podstawę przypraw do mielonego stanowi czarny pieprz (sporo), czosnek (sporo), dobre efekty daje też smażona cebulka. Po przesmażeniu warto wlać odrobinę sosu sojowego (jasny i ciemny dają różne efety, ale oba się sprawdzają) - można zastąpić suszonym lubczykiem.Własnoręcznie mielona karkówka to dobry pomysł (zdecydowanie lepszy niż mielone z hipermarketów), nie trzeba jej mieszać z wołowiną.Mielona pierś drobiowa (kurczak lub indyk) jest zdecydowanie bardziej sucha od wieprzowiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkuku Posted January 20, 2010 Author Report Share Posted January 20, 2010 Witaj :grin: Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink: Jeden z wyników : Mięso mielonewiem że mnie to nie usprawiedliwia ale człowiek przyzwyczajony do google, wpisuje w wyszukiwarke forumowa mielone i szuka w pierwszych wynikach - w google zawsze znajdziesz to czego szukasz - forumowe wyszukiwajki nie są juz takie dokładne - zresztą jak teraz wpisuje mielone to mój temat jest jako pierwszy więc wyszukiwarka forum daje wyniki chronologicznie. Tyle usprawiedliwienia. Dziękuję za naprowadzenie na temat - napewno skorzystam z odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 ja mieso mielone ( w jez. niemieckim Gehacktes) lubie na surowo z chlebem lub bulka. Kupuje na mielone lopatke, mozna tez dodac boczku surowego jesli ktos ma za chude, miele na sitku 4,5mm i doprawiam 2g pieprzu, 20g soli i 50ml wody na 1 kg masy. Smaruje chleb i klade na gore cebule pokrajana w krazki. Pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 yogi ,- zamień łopatkę na wołowinę a najlepiej na polędwicę wołową{może zbyt droga} to wystarczy ładny kawałek z udżca wołowego. Ja też jestem zwolennikiem surowego mięsa.,ale nie wieprzowego. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harapug Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Rodzaj mięsa zależy od tego, do czego mi będzie potrzebne. Do "sznycli" czyli mielonych kotletów używam mięsa z łopatki lub ładnego gulaszowego, do "zająca" (rodzaj grubomielonego "pasztetu" z jajkiem w środku, zapiekane w formach keksowych) biorę chudy boczek, dzięki niemu wybór jest wilgotny. Ostatnio coraz bardziej podchodzi mi do gusty czysty boczek mielony :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts