Jump to content

mięso mielone


dkuku

Recommended Posts

Witam doświadczonych forumowiczów i od razu pytam o radę - może pytanie strasznego nowicjusza ale ostatnio mnie nurtuje.

Więc jak w temacie - wasze sposoby na mieso mielone - co w jakich proporcjach (gdzie kupujecie - nie każdy ma dostęp do mięsa prosto z uboju) i czym potem przyprawiacie - w zależności od zastosowania - ale glównie standardowe może nawet studenckie - czyli kotleciki mielone, i smażenie na patelni do rożnego typu mieszanek wszystkiego czyli spaghetti, chili con carne itp.)

 

sam mielę mieso - najczęściej karczek - ale brakuje mu smaku - niewiem czy dlatego że jest za chude, czy może mieszać z wołowiną ? Jeśli chodzi o kupne mielone to wiadomo co to, a wlaściwie to nie wiadomo ;) - dlatego unikam

Link to comment
Share on other sites

Witam debiutanta :)

 

Jak dla mnie to podstawę przypraw do mielonego stanowi czarny pieprz (sporo), czosnek (sporo), dobre efekty daje też smażona cebulka. Po przesmażeniu warto wlać odrobinę sosu sojowego (jasny i ciemny dają różne efety, ale oba się sprawdzają) - można zastąpić suszonym lubczykiem.

Własnoręcznie mielona karkówka to dobry pomysł (zdecydowanie lepszy niż mielone z hipermarketów), nie trzeba jej mieszać z wołowiną.

Mielona pierś drobiowa (kurczak lub indyk) jest zdecydowanie bardziej sucha od wieprzowiny.

Link to comment
Share on other sites

Witaj :grin:

Jest taka opcja SZUKAJ, może na początek zacznij od niej :wink:

Jeden z wyników :

Mięso mielone

wiem że mnie to nie usprawiedliwia ale człowiek przyzwyczajony do google, wpisuje w wyszukiwarke forumowa mielone i szuka w pierwszych wynikach - w google zawsze znajdziesz to czego szukasz - forumowe wyszukiwajki nie są juz takie dokładne - zresztą jak teraz wpisuje mielone to mój temat jest jako pierwszy więc wyszukiwarka forum daje wyniki chronologicznie.

 

Tyle usprawiedliwienia. Dziękuję za naprowadzenie na temat - napewno skorzystam z odpowiedzi

Link to comment
Share on other sites

ja mieso mielone ( w jez. niemieckim Gehacktes) lubie na surowo z chlebem lub bulka. Kupuje na mielone lopatke, mozna tez dodac boczku surowego jesli ktos ma za chude, miele na sitku 4,5mm i doprawiam 2g pieprzu, 20g soli i 50ml wody na 1 kg masy. Smaruje chleb i klade na gore cebule pokrajana w krazki.

Pozdrawiam Yogi

Link to comment
Share on other sites

Guest technik

yogi ,- zamień łopatkę na wołowinę

a najlepiej na polędwicę wołową{może zbyt droga}

to wystarczy ładny kawałek z udżca wołowego.

Ja też jestem zwolennikiem surowego mięsa.,ale nie wieprzowego.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Rodzaj mięsa zależy od tego, do czego mi będzie potrzebne.

 

Do "sznycli" czyli mielonych kotletów używam mięsa z łopatki lub ładnego gulaszowego, do "zająca" (rodzaj grubomielonego "pasztetu" z jajkiem w środku, zapiekane w formach keksowych) biorę chudy boczek, dzięki niemu wybór jest wilgotny.

 

 

Ostatnio coraz bardziej podchodzi mi do gusty czysty boczek mielony :grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...