wojciechz Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Witam, kupiłem boczek - ładnie wyglądał, gruby, z żeberkami i skórą. Żeberka poszły do kapuśniaku, skóra na taras dla sikorek.Resztę zapeklowałem na sucho.Do peklowania poszło 2,5kg boczku. Dodałem 50g peklosoli, 15g cukru pudru.Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku.Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Coraz częściej będziesz się spotykał - niestety.Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje". Sprawdź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Coś mi z tą peklosolą nie za bardzo "pasuje". Maxell, 18g/kg, to jest 45g peklosoli przy peklowaniu suchym. Widocznie wojciechz lubi trochę bardziej słone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Radzio, to nie jest peklowanie mięsa drobnego na kiełbasy, tylko peklowanie elementu na wędzonki na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted January 31, 2010 Report Share Posted January 31, 2010 Maxell, masz rację. Coś mi czytanie ze zrozumieniem szwankuje :blush: Jeśli chodzi o peklowanie suche, to ja dałbym jakieś 3-4% peklosoli w stosunku do wagi mięsa. Po ok. 6 godzinach w garczku pojawił się wyciek. Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku. Czy to normalne? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z wyciekiem z boczku. Peklowanie suche polega właśnie na tym, że sól wyciąga wilgoć z mięsa. Ilość wycieku zależy też od tego jak dużo ktoś tej wilgoci wcześniej do mięsa wepchnął :devil: Takie czasy i takie dozwolone procedery wytwórców... niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojciechz Posted February 1, 2010 Author Report Share Posted February 1, 2010 Boczek pójdzie do parzenia.Nie wiem tylko czy w czeskiej puszce,czy w osłonkę i sznurek.Akurat lubię trochę bardziej słone 18g/kg to dla mnie za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Zlałem do szklanki, zważyłem - było 80g wycieku. Tak, :shock: ten boczek z wyciekiem może był już wcześniej zapeklowany wodą? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Peklowanie przemysłowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romuss111 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Peklowanie powinno odbywać się w temp otoczenia od 8 c do 12 c . Jeżeli na sucho to 2 dni w soli na sucho , i zalać wodą na 5 dni ok. na 1 kilogram mięsa i litr wody . :rolleyes: Po zalaniu mieszać masować misień 4 razy dziennie ręką :blush: Można też ponakówać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Peklowanie powinno odbywać się w temp otoczenia od 8 c do 12To zdecydowanie za dużo. Temperatura nie powinna przekroczyć 8 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 ... i przy peklowaniu na sucho nie dodajemy zalewy. Wystarczy sam sok "wyciśniety przez sól".Peklowanie, które opisujesz, to peklowanie mieszane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Ja do peklowania na sucho daję 25g 50/50 sól/peklosól co w twoim przypadku winno wynieść 62,5 g oraz 3% cukru w stosunku sól/peklosól co daje ok. 2 g cukru. Wyciek jest naturalnym efektem peklowania i jego wielkość zależy głównie od własności mięsa ( boczku) jaki zakupiłeś. Po dwóch tygodniach peklowania, ilość wycieku będzie minimalna ponieważ zredukuje się głównie w wyniku parowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Po ok. 7 - 9 dniach proces wymiany płynów się odwraca i dużo soków zostaje "zassanych" na powrót przez mięso. Część, jak pisał mój poprzednik odparowuje, jednak niewielka, biorąc pod uwagę wymaganą w procesie temperaturę optymalną 4-6 st.C.Dlatego właśnie podczas peklowania kilkudniowego mięso musi zostać nastrzyknięte, a kilkunastodniowego nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Wypowiedziałem się cytatem z naszej strony w innym temacie . Czy wy nie czytacie naszej strony- działu peklowanie . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts