Jump to content

Nowy dział

Maxell

Recommended Posts

Uruchomiliśmy dzisiaj nowy, mam nadzieje, że interesujący dział. Będziemy tutaj przedstawiali najlepsze pozycje książkowe z zakresu domowego masarstwa, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Wiele miejsca poświęcimy także filmom technologicznycm, a głownie naszemu "rodzącemu się" serialowi o domowym masarstwie.

Rozpoczniemy od książek. Na początek pójdą w obróbkę pozycje autorstwa naszego Kolegi Seminole. Sam autor będzie udzielał odpowiedzi na Wasze pytania i wątpliwości.

• 2 weeks later...
16-tka Kolego, to nasz elementarz, jak pisał Dziadek. Małe modyfikacje przepisów wymuszone rozwojem technologii (lodówki itp) - zmniejszenie ilości soli, zastąpienie saletry i soli peklosolą i otrzymujesz najbardziej zdrowe i smaczne wyroby.

Tak . Przepisy wewnętrzne nr 16 to co nam jest potrzebne , najważniejsze w nich to skład surowcowy ,przyprawy i proces produkcyjny. Peklowanie się zmieniło i tutaj w miejsce ilości soli i saletry wystarczy wpisać -Peklosol 17-20g na 1kg mięsa a najlepiej to zapamiętać i wszystko jest jasne . To są tradycyjne receptury nie skażone chemią Tylko jedno żeby te mięso było takie dzisiaj jak przewidują te przepisy . Jeszcze raz dziękujmy tej stronie że one do nas trafiły dzięki. Pozdrawiam

Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli.

Dlaczego, ponieważ "nowość" (mieszanka soli z nitrytem) jest szybsza? Saletra mimo dłuższego działania daje taki sam, lub nawet smaczniejszy wyrób. Pekosól stosuje tylko gdy mam zrobić wędlinę szybko (krócej niż tydzień). Gdy mam czas sól + saletra.

Pzdr.

Proponuje wybór peklosoli głównie nowym adeptom naszego hobby. Jest łatwa w użyciu i zapewnia bezpieczne peklowanie. Tutaj nie można się pomylić w dawkowaniu składników.

Saletra jest i jeszcze pewnie długo będzie, podstawowym środkiem peklującym dla wędlin surowych. W przemyśle zaś, dodawana jest nadaj do składu solanek peklujących (nastrzykowych).

Wnuczku, ja także czasem sięgam po saletrę. :grin:

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ostatnio otrzymali Państwo w prezencie świątecznym sporo bardzo wartościowych książek. Książek, których zdobycie w tej chwili na rynku graniczy z cudem. :grin:

Prosze to docenić i nie puszczać ich poza nasze forum.