Jump to content

Nowy dział


Maxell

Recommended Posts

Uruchomiliśmy dzisiaj nowy, mam nadzieje, że interesujący dział. Będziemy tutaj przedstawiali najlepsze pozycje książkowe z zakresu domowego masarstwa, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Wiele miejsca poświęcimy także filmom technologicznycm, a głownie naszemu "rodzącemu się" serialowi o domowym masarstwie.

Rozpoczniemy od książek. Na początek pójdą w obróbkę pozycje autorstwa naszego Kolegi Seminole. Sam autor będzie udzielał odpowiedzi na Wasze pytania i wątpliwości.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
16-tka Kolego, to nasz elementarz, jak pisał Dziadek. Małe modyfikacje przepisów wymuszone rozwojem technologii (lodówki itp) - zmniejszenie ilości soli, zastąpienie saletry i soli peklosolą i otrzymujesz najbardziej zdrowe i smaczne wyroby.
Link to comment
Share on other sites

Tak . Przepisy wewnętrzne nr 16 to co nam jest potrzebne , najważniejsze w nich to skład surowcowy ,przyprawy i proces produkcyjny. Peklowanie się zmieniło i tutaj w miejsce ilości soli i saletry wystarczy wpisać -Peklosol 17-20g na 1kg mięsa a najlepiej to zapamiętać i wszystko jest jasne . To są tradycyjne receptury nie skażone chemią Tylko jedno żeby te mięso było takie dzisiaj jak przewidują te przepisy . Jeszcze raz dziękujmy tej stronie że one do nas trafiły dzięki. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli.

Dlaczego, ponieważ "nowość" (mieszanka soli z nitrytem) jest szybsza? Saletra mimo dłuższego działania daje taki sam, lub nawet smaczniejszy wyrób. Pekosól stosuje tylko gdy mam zrobić wędlinę szybko (krócej niż tydzień). Gdy mam czas sól + saletra.

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Proponuje wybór peklosoli głównie nowym adeptom naszego hobby. Jest łatwa w użyciu i zapewnia bezpieczne peklowanie. Tutaj nie można się pomylić w dawkowaniu składników.

Saletra jest i jeszcze pewnie długo będzie, podstawowym środkiem peklującym dla wędlin surowych. W przemyśle zaś, dodawana jest nadaj do składu solanek peklujących (nastrzykowych).

Wnuczku, ja także czasem sięgam po saletrę. :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ostatnio otrzymali Państwo w prezencie świątecznym sporo bardzo wartościowych książek. Książek, których zdobycie w tej chwili na rynku graniczy z cudem. :grin:

Prosze to docenić i nie puszczać ich poza nasze forum.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...