Maxell Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 Uruchomiliśmy dzisiaj nowy, mam nadzieje, że interesujący dział. Będziemy tutaj przedstawiali najlepsze pozycje książkowe z zakresu domowego masarstwa, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Wiele miejsca poświęcimy także filmom technologicznycm, a głownie naszemu "rodzącemu się" serialowi o domowym masarstwie.Rozpoczniemy od książek. Na początek pójdą w obróbkę pozycje autorstwa naszego Kolegi Seminole. Sam autor będzie udzielał odpowiedzi na Wasze pytania i wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu. Pytanie w jaki sposób będziemy tu umieszczać książki czy skany okładek i spis tresci oraz odnosniki np. do : Chomika, czy ocr?Służe moją biblioteką :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu.Raczej tytułu działu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 4, 2010 Author Report Share Posted February 4, 2010 Co Wy tacy nerwowi? Skończymy zaplanowane zadania :wink: i po zapewnieniu pełnego spokoju i bezpieczeństwa forum, zaczniemy zapełniac działy. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Raczej tytułu działu. PozdrawiamNa początek dobre i to :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wader Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 nie wiem pogubiłem się trochę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wader Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 z tego co już trochę poczytałem na tej stronie to 16 i 21 to profesjonalne przepisy dotyczące wyrobów wędlin, ale wiedzy nigdy za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2010 Author Report Share Posted February 20, 2010 16-tka Kolego, to nasz elementarz, jak pisał Dziadek. Małe modyfikacje przepisów wymuszone rozwojem technologii (lodówki itp) - zmniejszenie ilości soli, zastąpienie saletry i soli peklosolą i otrzymujesz najbardziej zdrowe i smaczne wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 Tak . Przepisy wewnętrzne nr 16 to co nam jest potrzebne , najważniejsze w nich to skład surowcowy ,przyprawy i proces produkcyjny. Peklowanie się zmieniło i tutaj w miejsce ilości soli i saletry wystarczy wpisać -Peklosol 17-20g na 1kg mięsa a najlepiej to zapamiętać i wszystko jest jasne . To są tradycyjne receptury nie skażone chemią Tylko jedno żeby te mięso było takie dzisiaj jak przewidują te przepisy . Jeszcze raz dziękujmy tej stronie że one do nas trafiły dzięki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli. Pozdrowienia:nestor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosolu. Również popieram. ... i pomyśleć, że kilkadziesiąt lat wstecz karano kadrę masarń za używanie azotynu sodu (nitryt). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli. Dlaczego, ponieważ "nowość" (mieszanka soli z nitrytem) jest szybsza? Saletra mimo dłuższego działania daje taki sam, lub nawet smaczniejszy wyrób. Pekosól stosuje tylko gdy mam zrobić wędlinę szybko (krócej niż tydzień). Gdy mam czas sól + saletra. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 21, 2010 Author Report Share Posted February 21, 2010 Proponuje wybór peklosoli głównie nowym adeptom naszego hobby. Jest łatwa w użyciu i zapewnia bezpieczne peklowanie. Tutaj nie można się pomylić w dawkowaniu składników. Saletra jest i jeszcze pewnie długo będzie, podstawowym środkiem peklującym dla wędlin surowych. W przemyśle zaś, dodawana jest nadaj do składu solanek peklujących (nastrzykowych). Wnuczku, ja także czasem sięgam po saletrę. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 11, 2010 Author Report Share Posted March 11, 2010 Przypominam Państwu po raz kolejny, że książki ściągacie na swoje dyski jedynie w ramach szkoleniowych i natychmiast po zapoznaniu się z ich treścią, usuwacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 30, 2010 Author Report Share Posted March 30, 2010 Ostatnio otrzymali Państwo w prezencie świątecznym sporo bardzo wartościowych książek. Książek, których zdobycie w tej chwili na rynku graniczy z cudem. :grin: Prosze to docenić i nie puszczać ich poza nasze forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts