Kacper Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Witam Panie i Panów, podczas wyrobu kiełbas pomimo mielenia różnych gatunków mięsa, różnymi sitkami, od 3,5 , 6, 8, 10, do 13 mm, moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!! Słyszałem o metodzie, w której kiełbasy i wędzonki, najpierw wygotowuje się we wrzątku, a dopiero później obciekanie, suszenie i na kija do wędzarni, czy ktoś o tym słyszał??? jaki wychodzi efekt, poza tym, że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas gotowania?? pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Jak naostrzysz nóż i sitka to wtedy będziesz miał mięsko o różnej granulacji. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Jeśli masz małą maszynkę np 5, to już w samej gardzieli mięsko będzie troszkę "gniecione". No i oczywiście naostrzysz nóż i sitkaże cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas dotowaniaZawsze możesz podwędzić powtórnie po parzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Jaki numer ma maszynka . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Kacper, mięso kl I i II na jakiej (naostrzony kpl.) siatce mielisz ? Sposób mieszania farszu może też mieć wpływ na jego rozdrobnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Posted February 2, 2010 Author Report Share Posted February 2, 2010 witam- Dziękują za zainteresowanie się moim problemem maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8, po zmieleniu jeszcze surowe, doskonale widać różnice w gramaturze mięsa, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą????? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????Ja używam peklosoli, a gdzieś musi być takie info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Na kilogram soli ok. 50 g saletry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Czytaj Dla początkujących » ZA SŁONO!!!!!https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119451#119451 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????Już rzadko, kto! Jeśli koniecznie chcesz to: -wieprzowina 1g/ kg mięsa -wołowina 1,5-2g/kg mięsa lub wg http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8,. Zmień metodę wkładania mięsa do maszynki nie nakładaj pełno i nie popychaj na siłę. Wkładaj tyle mięsa by ślimak nie cofał jego z nadmiaru, do tyłu powodując miażdżenie. Siatka powinna być przy wp kl I co najmniej 16-18mm gdy chcesz mieć grubiej rozdrobnione kiełbasy. Spróbuj rozdrobnić połowę wp kl I na szarpaku a drugą na tej siatce 13 mm. Lub całość wp kl I dwa razy przez szarpak. Ostry zestaw tnący to podstawa . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 a może maszynka źle złożona :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurok syn Jarka Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 witam może być jeszcze jeden powód w korpusie maszynki w miejscu gdzie wchodzi ślimak jest taka wkładka z plastiku i jeśli ona jest wytarta to nawet ostre noże i sitka nie pomogą ślimak cofnie się do tyłu i dokręcając nakrętkę nie dociśniesz sitka do nożyka idealnie i może szarpać a nie ciąć pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Posted February 2, 2010 Author Report Share Posted February 2, 2010 a może maszynka źle złożona :question: kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie. Kurok syn Jarka- ten problem miałem za pierwszym razem, teraz mam wytoczone nowe z teflonu Dziadek wielkie dzięki!!!! to jest właśnie rozwiązanie mojego problemu!!!!! Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Posted February 3, 2010 Author Report Share Posted February 3, 2010 kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 No i mi się przydał ten temat, bo zamiast śląskiej wyszła pasztetowa. A jak chcesz mieś konkretne kawałki mięsa to spróbuj kiełbasę siekaną lub część mięsa pokrój w malutką kosteczkę.pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 witam- , po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna. pozdrawiamWitaj Kacper, Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w. i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 andy napisał/a: Kacper napisał/a: kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie. To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki. oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija,Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin:Dzięki za komplementy Ale fakt jest taki że wystarczy nóż założyć odwrotnie i masz pseudo kuter :lol: :lol: Te nowsze maszynki nie dają tego komfortu lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Zemat, Ty zapominasz że my tu głównie o maszynkach domowych rozmawiamy...w takich urządzeniach nie masz możliwości założenia dwóch siatek/sitek :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło. zastanowiło mnie to, czyżby już były maszynki że nie trzeba do nich noży . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Posted February 3, 2010 Author Report Share Posted February 3, 2010 witam- , po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna. pozdrawiamWitaj Kacper, Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w. i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka? Witaj Tak mam tą jedyną, stara pRL-owską maszynkę ręczną, dokupiłem nówki noże i sitka, sitka fachowiec ostrzył mi w tokarni, ponoć chinole zawalili nasz rynek różnymi sitkami z bardzo miękkiej stali, pewno kilka i mi się trafiło, Dziękują wszystkim za zainteresowanie się problemem, i pomoc, mi udzieloną pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 Hallo!!!! Mam trzy pytania odnosnie niecodziennego wedzenia kielbasy: 1. Czy mozna kielbase po nadzianiu do oslonek i osadzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??2. Czy mozna ...... ........ i sparzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??3.Czy mozna najpierw parzyc a nastepnie wedzic?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 Olek.P, Odp. nr 1 - Tak to leciało!!! odp.2 i odp.3 kolor czerwony. Wędzimy białka -mięso do momentu denaturalizacji. Mówiąc konkretni do ścięcia białka pod wpływem temperatury. Wędzenie po parzeniu doda troszkę smaku tak jak wędzonka w grochówce. Wędzimy jednak w celu konserwacji i przy okazji pozyskuje się ten oczekiwany smak. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts