Jump to content

inaczej wędzone???


Kacper

Recommended Posts

Witam Panie i Panów, podczas wyrobu kiełbas pomimo mielenia różnych gatunków mięsa, różnymi sitkami, od 3,5 , 6, 8, 10, do 13 mm, moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!

Słyszałem o metodzie, w której kiełbasy i wędzonki, najpierw wygotowuje się we wrzątku, a dopiero później obciekanie, suszenie i na kija do wędzarni, czy ktoś o tym słyszał??? jaki wychodzi efekt, poza tym, że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas gotowania??

pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz małą maszynkę np 5, to już w samej gardzieli mięsko będzie troszkę

"gniecione". No i oczywiście

naostrzysz nóż i sitka

że cudny zapach wędzonki, nie zostaje zlikwidowany podczas dotowania

Zawsze możesz podwędzić powtórnie po parzeniu.
Link to comment
Share on other sites

witam-

Dziękują za zainteresowanie się moim problemem

maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8, po zmieleniu jeszcze surowe, doskonale widać różnice w gramaturze mięsa, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

Panowie a w jakiej proporcji mieszacie saletrę z solą?????

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

moje kiełbasy wychodzą drobno mielone?????, nie widać w nich różnej wielkości kawałków mięska??? sąsiedzi nabijają się,ze za szybko kręcę maszynką, ale przecież to bzdura,!!!!

maszynka 10-tka sitka i noże naostrzone, mięsko W I- sitko 13, W II sitko 8,

. Zmień metodę wkładania mięsa do maszynki nie nakładaj pełno i nie popychaj na siłę. Wkładaj tyle mięsa by ślimak nie cofał jego z nadmiaru, do tyłu powodując miażdżenie. Siatka powinna być przy wp kl I co najmniej 16-18mm gdy chcesz mieć grubiej rozdrobnione kiełbasy. Spróbuj rozdrobnić połowę wp kl I na szarpaku a drugą na tej siatce 13 mm. Lub całość wp kl I dwa razy przez szarpak. Ostry zestaw tnący to podstawa . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

witam może być jeszcze jeden powód w korpusie maszynki w miejscu gdzie wchodzi ślimak jest taka wkładka z plastiku i jeśli ona jest wytarta to nawet ostre noże i sitka nie pomogą ślimak cofnie się do tyłu i dokręcając nakrętkę nie dociśniesz sitka do nożyka idealnie i może szarpać a nie ciąć pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

a może maszynka źle złożona :question:

kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.

Kurok syn Jarka- ten problem miałem za pierwszym razem, teraz mam wytoczone nowe z teflonu

Dziadek wielkie dzięki!!!! to jest właśnie rozwiązanie mojego problemu!!!!!

Dziękuję i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

witam-

, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

 

pozdrawiam

Witaj Kacper,

Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w.

i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka?

Link to comment
Share on other sites

andy napisał/a:

Kacper napisał/a:

kolego zemat chyba sobie jaja robisz???!!! szanujmy się wzajemnie.

To nie jaja. zemat dobrze pisze - maszynkę można źle złożyć - były takie przypadki.

 

oOO a ja myślałem ze kolega zamat sie nabija,

Zemat jest "w porzo" :grin: . Ma po prostu taki jajcarski sposób bycia. :grin:

Dzięki za komplementy

Ale fakt jest taki że wystarczy nóż założyć odwrotnie i masz pseudo kuter :lol: :lol:

Te nowsze maszynki nie dają tego komfortu ;)

lepsze podejście jest założyć szarpak lub fi 20-25 a następnie sito właściwe np 8,12, ale nie każda maszynka jest wyposażona w takie gardło

Link to comment
Share on other sites

witam-

, po wymieszaniu jeszcze ok, dopiero jak się gryzie kiełbaskę, to widać, że jest drobna.

 

pozdrawiam

Witaj Kacper,

Mam do Ciebie pytanie: czy napełniasz kiełbaśnice na tej maszynce?, bo jerzeli tak to problem może być całkiem w czym innym niż w/w.

i jeczcze jedno: cz to jest nowa maszynka?

Witaj Tak mam tą jedyną, stara pRL-owską maszynkę ręczną, dokupiłem nówki noże i sitka, sitka fachowiec ostrzył mi w tokarni, ponoć chinole zawalili nasz rynek różnymi sitkami z bardzo miękkiej stali, pewno kilka i mi się trafiło,

Dziękują wszystkim za zainteresowanie się problemem, i pomoc, mi udzieloną

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hallo!!!!

 

Mam trzy pytania odnosnie niecodziennego wedzenia kielbasy:

 

1. Czy mozna kielbase po nadzianiu do oslonek i osadzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??

2. Czy mozna ...... ........ i sparzeniu zamrozic a po odmrozeniu wedzic??

3.Czy mozna najpierw parzyc a nastepnie wedzic??

Link to comment
Share on other sites

Olek.P, Odp. nr 1 - Tak to leciało!!!

odp.2 i odp.3 kolor czerwony.

Wędzimy białka -mięso do momentu denaturalizacji. Mówiąc konkretni do ścięcia białka pod wpływem temperatury. Wędzenie po parzeniu doda troszkę smaku tak jak wędzonka w grochówce. Wędzimy jednak w celu konserwacji i przy okazji pozyskuje się ten oczekiwany smak. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...