Jump to content

Żebro cielęce

Guest pedro

Recommended Posts

Wykwintna potrawa podawana na weselach w regionie cieszyńskim.

Podaję za doświadczoną kucharką weselną z pamięci (nie miałem nic do pisania, ani czasu zapisywać) :grin:

Z całego płata żeber cielęcych luzujemy kości, na tyle ostrożnie, aby nie zrobić dziury w płacie. Płat żeber bez kości kładziemy na stole i wykrawamy z niego prostokąt, z którego później powstanie rolada. Oczywiście mięso solimy, oprószamy pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Wszystkie okrawki mielimy, do masy dodajemy jajo surowe, przyprawy wg uznania i smaku. Tu istnieje dowolność farszu. Niektórzy dodają paprykę kolorową krojoną w paski, jeszcze inni dają polędwiczkę wieprzową. Farsz i dodatki układamy w rulon na brzegu prostokąta, a następnie ciasno zawijamy. W oryginale rolada (bo tak to chyba można nazwać) była zaszyta przędzą. Tak zwiniętą i zaszytą roladę pieczemy w piekarniku (czas zależy od grubości). Po upieczeniu kroimy w plastry usuwając wcześniej przędzę.

Nie robiłem tego dania, lecz jadłem i było bardzo dobre.

Wydaje mi się, że doświadczony masarz nie będzie musiał tego szyć lecz powiąże tak jak szynki lub polędwice. Zastanawiałem się również nad użyciem siatki wędliniarskiej. I na koniec jeszcze pomysł, aby "żebro" podwędzić. Może ktoś się skusi na sporządzenie przede mną. Jak ja będę robił to zapodam fotki. :grin:

Pedro, koniecznie rób fotki ze wszystkich faz produkcji. Wyglada to bardzo apetycznie i bedzie ozdoba działu wyrobów regionalnych.

Jesli ktoś jeszcze ma jakies przepisy na potrawy regionalne, szczgólnie z dodatkiem mięsa, to prosze o ich podawanie. To tak przy okazji. :wink:

Pozdrawiam

Wykwintna potrawa podawana na weselach w regionie cieszyńskim.

Podaję za doświadczoną kucharką weselną z pamięci (nie miałem nic do pisania, ani czasu zapisywać) :grin:

Z całego płata żeber cielęcych luzujemy kości, na tyle ostrożnie, aby nie zrobić dziury w płacie. Płat żeber bez kości kładziemy na stole i wykrawamy z niego prostokąt, z którego później powstanie rolada. Oczywiście mięso solimy, oprószamy pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Wszystkie okrawki mielimy, do masy dodajemy jajo surowe, przyprawy wg uznania i smaku. Tu istnieje dowolność farszu. Niektórzy dodają paprykę kolorową krojoną w paski, jeszcze inni dają polędwiczkę wieprzową. Farsz i dodatki układamy w rulon na brzegu prostokąta, a następnie ciasno zawijamy. W oryginale rolada (bo tak to chyba można nazwać) była zaszyta przędzą. Tak zwiniętą i zaszytą roladę pieczemy w piekarniku (czas zależy od grubości). Po upieczeniu kroimy w plastry usuwając wcześniej przędzę.

Nie robiłem tego dania, lecz jadłem i było bardzo dobre.

Wydaje mi się, że doświadczony masarz nie będzie musiał tego szyć lecz powiąże tak jak szynki lub polędwice. Zastanawiałem się również nad użyciem siatki wędliniarskiej. I na koniec jeszcze pomysł, aby "żebro" podwędzić. Może ktoś się skusi na sporządzenie przede mną. Jak ja będę robił to zapodam fotki. :grin:

Nie tylko na Śląsku Cieszyńskim. Ja pochodzę z lubelskiego i mój Dziadek i Wujowie robili tę samą potrawę nazywali to ZYLC była to rolada z żeberek i schabu cielęcego ponieważ wszystkie kości wyjmowano , a zostawiano schab razem z żeberkami, chociaż w kuchni kaszubskiej zylc oznacza zimne nóżki. Jak widać nazwy regionalne dla różnych potraw mają tę samą nazwę.

Pozdrawiam

pochodzę z lubelskiego i mój Dziadek i Wujowie robili tę samą potrawę nazywali to ZYLC

Pod taką nazwą znam roladę wieprzową wykonaną w ten sam sposób.

Często robiąc wyroby mięsne na większe uroczystości rodzinne wykonywałem taką właśnie roladę wieprzową, lecz była z mięsa peklowanego i dodatkowo pieczona w piecu chlebowym-z reguły smakowała cudownie na zimno.

Schab był zwijany do środka. Wiązana była sznurkiem.

A przy okazji rolad to chciałbym dodać, że kiedyś zrobiłem boczek faszerowany, gdzie skóra była zwinięta do środka, równiez efektownie to wyglądało.