Jump to content

Kiszka w słoiku


Goran

Recommended Posts

Witam.

Chciałem kiedyś przechować kiszkę w słoikach.

Przygotowałem wszystko, zapasteryzowałem, ale okazało się po niedługim czasie, że wyrób jest niejadlny (zaczęła kwaśnieć).

Gdzie popełniłem błąd??

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmm...

Co do słoików to wyparzyłem je w zmywarce, cebuli to my do kiszki nie dajemy, a czy skwarki mogły by spowodować kwaśnienie...??

Jedno co mi się nasuwa to to, że słoiki z kiszką zagotowywałem, a nie zapiekałem :idea: . Następnym razem spróbuje zapiec ... no bo kurde w sklepie można taką kupić a i u nas na wsi tez dawniej taka się robiło.

Link to comment
Share on other sites

Vegeta i podobne przyprawy nie nadają się do pasteryzacji w słoikach.

:shock:

 

Nie wiem jak w kiszce (choć nie wydaje mi sie, że Vegeta to jest powód)- ale wielokrotnie robiłem mielonkę dodajac własnie min. Vegete ... i nic... sie nie działo, z tym że słoiki były "parzone" 3 razy, później przeszedłem na pasteryzacje w szybkowarze... i to jest to...

Z literatury wiadomo raczej, że w omawianym przypadku słoiki zostały niewłaściwie zamknięte...

Zresztą nic nie napisano nt. pasteryzacji tych słoików...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Trudno powiedzieć gdzie popełniłeś błąd, za mało danych napisałeś, a chwilowo szklana kula w remoncie ;-)

 

Tu masz cały cykl produkcji wyśmienitej ala kiszkowej wg kolegi BonAira, porównaj jak Ty robiłeś

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1483

Witam,

dokładnie ten przepis z tego linka chciałbym wykonać, ale w lekko zmodyfikowanej wersji. Mianowicie wsad chciałbym umieścić nie w słojach, a w osłonie barierowej. I tutaj mam do Was pytanie : ile czasu wg. Was powinienem takie batony gotować, w jakiej temperaturze. Długość batona około 20cm, osłonka grubości fi 70.

 

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję Wam za pomoc, ale przepraszam za swoją upierdliwość. Robię to pierwszy raz i nie chcę walnąć babola na samym końcu, czyli: mam gotować, czy parzyć ? Czytając Was wiem, że jesteście wielkimi detalistami, skrupulantami oraz zwracacie uwagę na słownictwo :)

 

W jeden wersji mam gotować :

 

Kiszki wrzuca się do wrzącej wody i gotuje w temp. 80-85 0C przez 60-90 min do osiągnięcia wewnątrz kiszek temp. 68-70 0C.

a wcześniej dostałem troszkę inną odpowiedz:

 

czas parzenia 1h - 1,1 h

bez podania temperatur.

 

Czy możemy to wszystko doprecyzować ?

 

Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie :!:

Link to comment
Share on other sites

pit72, gotowanie - parzenie nie będziemy tutaj udowadniać co jest czym :lol:

Dla mnie gotowanie to w wysokiej temp. a parzenie właśnie w 80 - 85 st. C

Zrób tak jak pisze czyli wkładasz do wrzącej i zmniejszasz ogień. temperatura sama się obniży do 80 -85 st. utrzymuj tę temperaturę wody.

Pytaj się kolego śmiało i nie pękaj :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Ja robiłem pasztet w słoiku i on po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy i jakby bardziej słony, myśle ze słoikowanie nadaje taki smak kiełbasom np. białej i wyrobom podrobowym z biała kiełbasa miałem to samo właśnie ale moja ciotka która od lat tak robi stwierdziła ze to nie jest efekt zepsucia tylko wynik pasteryzacji w słoiku plus czas. Przy okazji pozdrawiam wszystkich użytkowników oraz twórców tego wspaniałego forum jak i całej strony Wedlinydomowe.pl
Link to comment
Share on other sites

gotowałem tylko jeden raz zawsze i nawet po kilku miesiącach jadlem

w

po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy

nie widzisz tu sprzeczności? :rolleyes:

- oczywiście możesz dalej ryzykować swoje zdrowie, ale kiedyś szczęście może się skończyć :mellow:

 

prawdopodobnie udaje Wam się "wywinąć" tylko dlatego że gotujecie w wyższej temperaturze (wrzenie) przez cały czas "pasteryzacji" zbliżając bardziej proces w kierunku sterylizacji....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...