Jump to content

solenie mięsa


Recommended Posts

Ostatnio czytałem czytałem na temat kumpiaka. Kol Darino opisywał jeden z elementów polegajacych na przykryciu mięsa w , kołderce, solnej powołując się na wiadomosci ze strony że mięsko wchłania tyle soli ile chce. Nie bardzo rozumiem o co chodzi , jak solę schabowego jest słony taki jak chcę.Jak dosolę na maksa nawet pies go nie ruszy :cry:
Link to comment
Share on other sites

Pomyślałem :grin: chodzi mi o kumpiak, oraz jak wygląda kąpiel w soli. Schab dałem jako przykład. Jak przesolę schabowe jest w ryja od starej :lol: A w przypadku kumpiaka miesko kąpie sie w soli, mam ryzykować życiem :question:
Link to comment
Share on other sites

Cedro poczytaj o wędlinach dojrzewających np tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=90 bo kumpiak ( tak jak np szynka parmeńska) do takowych należy . Możesz poczytać też np tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119087&highlight=#119087 .
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Witajcie :wink:

Darino dzięki za linki.Argentyńskie filmiki b. ciekawe.

Na jednym z tych filmów są pokazane świnki do jamon iberico hasające po dehasas.

Ciekaw jestem jak sprawdziłyby się nasze świniodziki?

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

jak sprawdziłyby się nasze świniodziki?

Najlepsze są takie codziennie masowane.

Jednak przed produkcja kiełbasy należy

BARDZO znienacka zabić! :cool:

 

Najlepiej określić to mianem "słodkie życie"

+ "słodka śmierć" = DOBRA KIEŁBASA. :tongue:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ednak przed produkcja kiełbasy należy

BARDZO znienacka zabić! :cool:

 

nie rozumiem :(
Chodzi konkretnie o to, ze szczęśliwa i zdrowa świnia

za życia w chwili przed śmiercią nie powinna

przeżywać stresu nawet na chwile.

 

Ma to wpływ na jakość mięsa.

 

Po prostu należy zabić świnie z zaskoczenia

aby tego się nie spodziewała. :cool:

 

To trochę podobne do taktyki

młodych pań polujących na Starszych Panów. :grin:

Link to comment
Share on other sites

marek301, Nasze normy są dalekie od bezstresowego przejścia w zaświaty. Chyba że będziesz pod koniec wypasać na polu minowym!!!

Masz racje. :grin:

 

Ale kazdy rolnik pomyslowy sam .......... :grin:

 

I wlasnie o to chodzi, aby tak podstepnie zabic,

zeby swiadomosc swini byla jak najblizej kielbasy. :tongue:

.

Link to comment
Share on other sites

Ten partyzancki sposób widziałem już na filmie.

Pokazywali dziadka który tak przewiózł swojego prosiaka :shock:

Zwierze ani nie kwikło, dziadek głaskał klepał podniósł lewą nogę wbił bagnet,

świńkę położył i pompował nogą aż się wykrwawiła.

Widać że przeżywał to co robił.

Szukam ten reportaż już pewien czas :sad:

Nie wiem czy to było na Ukrainie czy na Syberii.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Ja już NIGDY nie będę przy samym uboju... Raz mi wystarczy. Co prawda rzeźnik zrobił to tak szybko, że świnka nawet "się nie zorientowała", ale na co dzień zajmuje się dokładnie odwrotnym działaniem. Zabijanie nie leży w mojej naturze, ale wegetarianinem nie jestem :-)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...