Jump to content

Pojemniki do kontaktu z żywnością

Domin12439

Recommended Posts

• 1 month later...
Witam wszytkich zadymiaczy. Mam pytanie. jestem zwolennikem baardzo dlugiego peklowania wedzonek (okolo 3-4 tygodni). Czy plastikowe pojemniki przeznaczone do kontaktu z zywnoscia moga wplynac neagtywnie na smak czy zapach peklowanego miesa? Czy pojemnik podczas peklowania moze byc szczelnie zamkniety? Czy ktos pekluje tak dlugo jak ja ? (Wedlug mnie smak wedliny jest znacznie lepszy niz przy krotkim peklowaniu). Na razie mam doswiadczenia z naczyniem kamionkowym ale chce przejsc na wieksza ilosc pojemnikow plastikowych.

...jestem zwolennikem baardzo dlugiego peklowania wedzonek (okolo 3-4 tygodni)...(Wedlug mnie smak wedliny jest znacznie lepszy niz przy krotkim peklowaniu)

pozostaje pytanie czym peklujesz - sól+saletra czy peklosól, bo jak już stwierdzono nie ma sensu długie peklowanie przy użyciu peklosoli

Czy plastikowe pojemniki przeznaczone do kontaktu z zywnoscia moga wplynac neagtywnie na smak czy zapach peklowanego miesa?

nie sądzę - ja używam wiaderek po nadzieniach cukierniczych (np dość agresywne jabłka) i nie zauważyłem złego wpływu tworzywa na smak

Czy pojemnik podczas peklowania moze byc szczelnie zamkniety?

powinno się zachować możliwość wymiany gazowej solanki z atmosferą,

wprawdzie są osoby peklujące w szczelnie zamkniętych workach foliowych , ale jest to peklowanie na sucho i po usunięciu powietrza - sposób raczej nie polecany przez ortodoksyjnych tradycjonalistów

Czy ktos pekluje tak dlugo jak ja ?

oj wielu :lol: - choć pewnie nie tak długo