Savio Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Mam prośbę do Szanownego Grona... a zarazem pytanie. Przeglądam ofertę sklepu www.cdg.nazwa.pl (www.jelita.info) Chcę w moim wędzeniu użyć siatek do wędlin (tych z materiału, a nie do maszynki:))Mam w związku z tym pytanie, jak mam rozumieć podane rozmiary siatek, czyli np. 14/18/b, 18/24/b, 18/36/b, 22/24/b itp. Myślę, że mogą to być wielkości oczek i średnica po rociągnięciu, ale może się mylę - stąd moja prośba. Jeżeli jest tam rozmiar oczek to proszę o informację, jakie rozmiary są najbardziej odpowiednie do poszczególnych wyrobów. Z góry serdeczne dzięki za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 14/18/b naciągnięcie/średnica siatki ok 140 mm ilośc oczek na obwodzie 18 18/24/b naciągnięcie/średnica siatki ok 180 mm ilośc oczek na obwodzie 2418/36/b naciągnięcie/średnica siatki ok 180 mm ilośc oczek na obwodzie 3622/24/b naciągnięcie/średnica siatki ok 220 mm ilośc oczek na obwodzie 24 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savio Posted November 10, 2006 Author Report Share Posted November 10, 2006 thx - ... i nastąpiła pełna jasność... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 to w którą siatkę włożyć 1.2kg szyneczkę? z góry dziękuję :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Po prostu sprawdź jaka ma średnice i zastosuj siatke wg wykazu u góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 stanowczo siatka 12 będzie oki Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 siatka siatce nie równa. kupiłem w jednym miejscu siatkę i była oki, a teki sam rozmiar kupiony w innym miejscu rozciągał się jak stare gacie i szynka wyszła mało ściśnięta . Należy kupować tylko w sprawdzonym i pewnym miejscu. Ja osobiście częściej stosuję sznurek niż siatkę. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Pierwsze poważne(dla mnie) swoje wędzenie zrobiłem w siatce - szynka i baleron, a boczek pełny luz. Drugie i następne robię tak - szynka w grubej przędzy i rzadki splot, baleron w cienkiej przędzy i gęstszy splot. Nie używam już siatki. Jak mam jakieś kawałki niepasujące to idą do szynkowej, krakowskiej lub innej kiełbasy. Mój wsad do wędzarki to: 10 - 15 kg, co 2 - 3 tygodnie. Uważam, że jeżeli ktoś robi wędzonki na swoje potrzeby to użycie siatek powinien ograniczyć do minimum. Wędliny w siatce są mniej piękne(przynajmniej dla mnie jako wzrokowca). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts