Jump to content

Świecąca ryba


A-Lee

Recommended Posts

Drodzy Zadymiacze,

Wczoraj wyciągnąłem druga połówkę ryby (trewal wędzony) z lodówki i niosąc ją na talerzu do stołu mój dowcipny siedmioletni syn zgasił światło. I wtedy przeżyłem szok. W kompletnych ciemnościach ryba na talerzu świeciła się jasnozielonym światłem, takim jak kiedyś świeciły radzieckie zegarki, które miały nafosforyzowany cyferblat i wskazówki. Ryba świeciła w ok. 30-40% swojej powierzchni. Głębsze warstwy mięsa nie świeciły. Ryba była kupiona bodajże w sobotę w supermarkecie. Pierwsza połówka została zjedzona w niedzielę za dnia, więc nie wiem czy świeciła od początku. Pod względem zapachu nadawała się do jedzenia ale ta poświata skutecznie zniechęciła mnie do konsumpcji.

Czy spotkaliście się z czymś takim? A może to jest naturalne tylko przespałem jakąś lekcje w szkole….

 

Niestety zdjęć nie zrobiłem, ponieważ rozbiłem aparat na feriach a komórką robienie zdjęć w ciemnościach nie ma sensu.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

przyczyną mogą być bakterie bioluminescencyjne występujące w wodzie i ciele ryb , szczególnie głębinowych a trewala można zaliczyć do tych co żyją dość głęboko

Bakterie te nie są szkodliwe dla człowieka....

chyba że to już coś innego -rozkład mięsa też może powodować świecenie, ale tu już muszą wystąpić inne objawy: zmiana konsystencji, zapach...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...