Jump to content

Świecąca ryba

A-Lee

Recommended Posts

Drodzy Zadymiacze,

Wczoraj wyciągnąłem druga połówkę ryby (trewal wędzony) z lodówki i niosąc ją na talerzu do stołu mój dowcipny siedmioletni syn zgasił światło. I wtedy przeżyłem szok. W kompletnych ciemnościach ryba na talerzu świeciła się jasnozielonym światłem, takim jak kiedyś świeciły radzieckie zegarki, które miały nafosforyzowany cyferblat i wskazówki. Ryba świeciła w ok. 30-40% swojej powierzchni. Głębsze warstwy mięsa nie świeciły. Ryba była kupiona bodajże w sobotę w supermarkecie. Pierwsza połówka została zjedzona w niedzielę za dnia, więc nie wiem czy świeciła od początku. Pod względem zapachu nadawała się do jedzenia ale ta poświata skutecznie zniechęciła mnie do konsumpcji.

Czy spotkaliście się z czymś takim? A może to jest naturalne tylko przespałem jakąś lekcje w szkole….

Niestety zdjęć nie zrobiłem, ponieważ rozbiłem aparat na feriach a komórką robienie zdjęć w ciemnościach nie ma sensu.

pozdrawiam

przyczyną mogą być bakterie bioluminescencyjne występujące w wodzie i ciele ryb , szczególnie głębinowych a trewala można zaliczyć do tych co żyją dość głęboko

Bakterie te nie są szkodliwe dla człowieka....

chyba że to już coś innego -rozkład mięsa też może powodować świecenie, ale tu już muszą wystąpić inne objawy: zmiana konsystencji, zapach...