Jump to content

Pierwsze wyroby z 16- stki


arkadiusz

Recommended Posts

Podepnę się pod wątek 16-stki.

Zamierzam zrobić kilka wyrobów wg receptur z 16, ale mam kilka pytań.

1. Często w rubryce peklowanie jest informacja Peklowanie mięsa - zgodnie z normą "Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie surowców. Gdzie szukać tej normy?

2. Osadzanie 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%. Czy osadzać mogę w normalnej lodówce? Czy pęta muszą wisieć, czy mogą leżeć? Co z odciekiem? Odlewać na bieżąco?

3. Wędzenie na zimno 1-2 dni. Ile godzin mam wędzić? 48? Bez przerwy?

Link to comment
Share on other sites

Zamierzam zrobić kilka wyrobów wg receptur z 16, ale mam kilka pytań.

1. Często w rubryce peklowanie jest informacja Peklowanie mięsa - zgodnie z normą "Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie surowców. Gdzie szukać tej normy?

2. Osadzanie 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%. Czy osadzać mogę w normalnej lodówce? Czy pęta muszą wisieć, czy mogą leżeć? Co z odciekiem? Odlewać na bieżąco?

3. Wędzenie na zimno 1-2 dni. Ile godzin mam wędzić? 48? Bez przerwy?

Ad.1 Peklowanie, przyjmujesz taki sposób( tabela Dziadka, metoda Szczepana) jaki ci odpowiada. Mięsa drobne-peklowanie na sucho (peklosól). Tłuszcze-solimy.

Ad.2. i Ad.3 Podaj konkretną recepturę.

Link to comment
Share on other sites

Czytasz receptury nie czytasz opisu procesu produkcyjnego ,który jest przed recepturami. Tego trzeba się nauczyć na pamięć str 21- 47. Pozdrawiam

:blush: :blush: :blush: Nie zaprzeczę. Dzięki :cool:

 

[ Dodano: Czw 04 Mar, 2010 19:59 ]

Ad.2. i Ad.3 Podaj konkretną recepturę.

Np kiełbasa polska wędzona - skrót instrukcji,

pkt 5 Osadzanie - przez 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%

pkt 6 Wędzenie - Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez -1,5 dnia do barwy żółtobrązowej...

Link to comment
Share on other sites

pkt 5 Osadzanie - przez 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%

Kiełbasy pozostają na kiju. Stosować się wg instrukcji.

pkt 6 Wędzenie - Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez -1,5 dnia do barwy żółtobrązowej...

Tutaj liczy się barwa, jeśli osiągniesz szybciej to, skrócisz czas wędzenia.
Link to comment
Share on other sites

Kiełbasy pozostają na kiju. Stosować się wg instrukcji.

 

A jak to zorganizować w warunkach domowych? Nie powieszę w lodówce na 2 dni kija z kiełbasą :) Czy dla każdej receptury czas osadzania można skrócić, osadzając w wyższej temperaturze?
Link to comment
Share on other sites

A jak to zorganizować w warunkach domowych? Nie powieszę w lodówce na 2 dni kija z kiełbasą :) Czy dla każdej receptury czas osadzania można skrócić, osadzając w wyższej temperaturze?

Kiełbasa polska wędzona była omawiana. Dużo napisano w wersji angielskiej.

Oczywiście czasy osadzania można poskracać, tylko, że w przypadku tej receptury, skracanie procesu powoduje inny smak kiełbasy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...