Jump to content

Święta Wielkanocne


Radek.

Recommended Posts

Co przygotujecie na te Święta ? Ja dostałem zamówienie od rodzinki...

 

1. Kiełbasa biała

2. Szynka prasowana

3. Szynka wędzona na zimno i potem parzona

4. Boczek faszerowany wg. przepisu Papcia

5. Kiełbasa wiejska

6. Golonka prasowana

7. Kiełbasa szynkowa

8. Kiełbasa krakowska.

 

Uff... To ja już chyba muszę zaczynać :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Szynkowa zrobiona. Biała zrobiona. Dwie szynki peklują się na mokro. W niedzielę wędzenie.

Na sucho zapeklowałem szynkę i golonkę. Będzie wyrób prasowany. W tygodniu biorę się za kiełbasę chłopską. A jak mi czasu i zapału starczy , to zrobię krakowską. Niech się podsusza.

Link to comment
Share on other sites

Ja w tym roku poszedłem na całego :grin: , trochę zaszalałem. Kupiłem całą świnkę 140kg żywej wagi :lol:.

Zrobiona już

1. kaszanka-biała

2. wątrobianka-według andrzeja k (pychota :tongue: )

3. salceson

4. rolada Le-Coste Pen z głowy wg.Antozara :tongue:

5. kiełbasa słoikowa

6. kiełbasa biała

7. kiełbasa wielkopolska

8. kiełbasa szynkowa wg Szczepana :tongue:

9. kiełbasa polska surowa

10.zapeklowane 27kg różnych szynek, polędwic, polędwiczek, boczków na wędzonki.

Link to comment
Share on other sites

Szyneczki uwędzone i sparzone :grin: . Teraz studzą się . Wyglądają i pachną smakowicie . Następnym razem zapekluję 5 szt. takich po około 1,5 kg. bo tyle wejdzie do mojej wędzarni. Ekonomia...
Link to comment
Share on other sites

Smakują o niebo lepiej , niż wyglądają :grin:

 

Gratuluję , myślę że częściej zacznę jeździć w okolice Zakopanego :smile: Życzę następnych udanych i smacznych wędzeń . :smile:

Już myślałem że na Podhalu tylko oscypki wędzą .

 

 

 

Gorąco pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam :grin:

Ja zaczelam swoja przygode z domowym wyrobem kielbasek dwa tygodnie temu.

 

Pierwsza na obstrzl poszla biala kielbasa, ze wzgledu na latwy przepis. :wink:

Nawet niezle wygladala, :thumbsup: ale po sparzeniu i ostygnieciu zrobila sie troche pomarszczona :(

 

W zeszlym tygodniu nastapil drugi podchod i zrobilam podobny przepis jak na Biala kielbase, ale dodalam tez czesc miesa wolowego. Czesc kielbasy sparzylam a czesc ususzylam w piekarniku. Ta z piekarnika wyszla calkiem smaczna :thumbsup: mniam mniam. :thumbsup:

 

W tym tygodniu czaje sie, zeby zrobic Kielbase Slaska, jednak nie wiem co mi z tego wyjdzie...? :question:

Tym sposobem bede miala trzy rodzaje kiebasek na Swieta :)

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanko i jak smakowało ? :thumbsup:

Jest bardzo bobra :tongue: , degustatorów było dużo, więc prawie nic już nie zostało, na święta będę musiał wskoczyć do ubojni po następny łeb bo nawet nie zdążyłem zawieść do rodzinki. Polecam ten przepis jest pycha, polewana skórka w czasie pieczenia wodą staję się chrupiąca, tłuszczyk bardzo delikatny, od teraz głowizna nie będzie szła do bigosu czy salcesonu, tylko będzie robiona rolada.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

W tych średnich to jest to samo co w cienkich,eksperyment w napychaniu; w sobotę przekroję i może dowędzę. W długich osłonkach to jest mięso tylko krojone,zasolone tak jak kindziuk, po 2 tygodniach. Wczoraj wędziłem 1,5 godz. i w sobotę jeszcze myślę około 2 godz. Na zlot w Pajtunach będzie OK. Serdecznie pozdrawiam :cool:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...