Radek. Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Co przygotujecie na te Święta ? Ja dostałem zamówienie od rodzinki... 1. Kiełbasa biała2. Szynka prasowana3. Szynka wędzona na zimno i potem parzona4. Boczek faszerowany wg. przepisu Papcia5. Kiełbasa wiejska6. Golonka prasowana7. Kiełbasa szynkowa8. Kiełbasa krakowska. Uff... To ja już chyba muszę zaczynać :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 he, he... BiałaSzyneczka,Baleronik,Kiełbaska wędzona...może cos jeszcze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 15, 2010 Author Report Share Posted March 15, 2010 Szynkowa zrobiona. Biała zrobiona. Dwie szynki peklują się na mokro. W niedzielę wędzenie.Na sucho zapeklowałem szynkę i golonkę. Będzie wyrób prasowany. W tygodniu biorę się za kiełbasę chłopską. A jak mi czasu i zapału starczy , to zrobię krakowską. Niech się podsusza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 19, 2010 Author Report Share Posted March 19, 2010 Mała fotorelacja z wyrobu szynkowej. C.D.N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Witam Też robię troche wędlinek na Święta, ale w innym wymiarze niż Radek-57 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Ja w tym roku poszedłem na całego :grin: , trochę zaszalałem. Kupiłem całą świnkę 140kg żywej wagi :lol:.Zrobiona już1. kaszanka-biała 2. wątrobianka-według andrzeja k (pychota :tongue: )3. salceson 4. rolada Le-Coste Pen z głowy wg.Antozara :tongue: 5. kiełbasa słoikowa6. kiełbasa biała7. kiełbasa wielkopolska8. kiełbasa szynkowa wg Szczepana :tongue: 9. kiełbasa polska surowa10.zapeklowane 27kg różnych szynek, polędwic, polędwiczek, boczków na wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 No to teraz dawaj materiały. Będzie jak znalazł na strone główną. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 20, 2010 Author Report Share Posted March 20, 2010 Ciąg dalszy. Kiełbasa chłopska. A szyneczki zaraz sznuruję i jutro zadymiam :grin: Wiem że trochę nowatorski sposób osadzania :grin: , ale stojak zrobię sobie w tygodniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 21, 2010 Author Report Share Posted March 21, 2010 Szyneczki uwędzone i sparzone :grin: . Teraz studzą się . Wyglądają i pachną smakowicie . Następnym razem zapekluję 5 szt. takich po około 1,5 kg. bo tyle wejdzie do mojej wędzarni. Ekonomia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 22, 2010 Author Report Share Posted March 22, 2010 Wczorajsze szyneczki. Smakują o niebo lepiej , niż wyglądają :grin: Na fotce przekroju wygląda jakby była mało nastrzyknięta , ale to światło , a raczej jego brak :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Smakują o niebo lepiej , niż wyglądają :grin: Gratuluję , myślę że częściej zacznę jeździć w okolice Zakopanego :smile: Życzę następnych udanych i smacznych wędzeń . :smile: Już myślałem że na Podhalu tylko oscypki wędzą . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 22, 2010 Author Report Share Posted March 22, 2010 Już myślałem że na Podhalu tylko oscypki wędzą . Dziękuję :grin: . Piknie pytomy :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunata Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Witam :grin: Ja zaczelam swoja przygode z domowym wyrobem kielbasek dwa tygodnie temu. Pierwsza na obstrzl poszla biala kielbasa, ze wzgledu na latwy przepis. :wink: Nawet niezle wygladala, :thumbsup: ale po sparzeniu i ostygnieciu zrobila sie troche pomarszczona W zeszlym tygodniu nastapil drugi podchod i zrobilam podobny przepis jak na Biala kielbase, ale dodalam tez czesc miesa wolowego. Czesc kielbasy sparzylam a czesc ususzylam w piekarniku. Ta z piekarnika wyszla calkiem smaczna :thumbsup: mniam mniam. :thumbsup: W tym tygodniu czaje sie, zeby zrobic Kielbase Slaska, jednak nie wiem co mi z tego wyjdzie...? :question: Tym sposobem bede miala trzy rodzaje kiebasek na Swieta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 22, 2010 Author Report Share Posted March 22, 2010 Biała i golonka z szynką . Golonka zmielona na siatce 8 , a szyneczka pokrojona 2 x 2 cm. A teraz zrobię krakowską . Może się uda :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Moja rolada Le-Coste Pen z głowy wg.Antozara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antozar Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 WitamMam pytanko i jak smakowało ? :thumbsup: Pozdrawiam serdecznie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Moja rolada Le-Coste Penno tak najwyższy czas, bo rybki się brzydzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Mam pytanko i jak smakowało ? :thumbsup: Jest bardzo bobra :tongue: , degustatorów było dużo, więc prawie nic już nie zostało, na święta będę musiał wskoczyć do ubojni po następny łeb bo nawet nie zdążyłem zawieść do rodzinki. Polecam ten przepis jest pycha, polewana skórka w czasie pieczenia wodą staję się chrupiąca, tłuszczyk bardzo delikatny, od teraz głowizna nie będzie szła do bigosu czy salcesonu, tylko będzie robiona rolada. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Wczorajsze wędzenie kiełbasy na Święta Wielkanocne.Pozostale mieso jeszcze sie soli,wędzenie w sobotę. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 :thumbsup: :clap: wygląda bardzo apetycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted March 23, 2010 Author Report Share Posted March 23, 2010 Trochę tego jest :grin: . Wygląda , a i pewnie smakuje super :thumbsup: .Pozdrawiam . Radek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Witam, wygląd baaardzo apetyczny :thumbsup: i smak zapewne też, gratuluję wyrobów :clap: . Ta kiełbaska w tych średnich i długich osłonkach to co to :question: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 W tych średnich to jest to samo co w cienkich,eksperyment w napychaniu; w sobotę przekroję i może dowędzę. W długich osłonkach to jest mięso tylko krojone,zasolone tak jak kindziuk, po 2 tygodniach. Wczoraj wędziłem 1,5 godz. i w sobotę jeszcze myślę około 2 godz. Na zlot w Pajtunach będzie OK. Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anik Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 Ja postanowilam dla odmiany zrobic "chuda" biala czyli w jelitach baranich. Jak myslicie ile czasu trzeba parzyc taka kielbaske? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 A takie beda moje swieta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts