Jump to content

Rozdrabnianie mięsa do białej kiełbasy

anerka

Recommended Posts

Wyjaśnijcie mi proszę kwestię rozdrabniania mięsa kl.I do białej kiełbasy. W przepisie jest 1. Krajanie- mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje na kawałki 5-6 cm. Tak właśnie pokroiłam.. Następnie, 2.Rozdrabnianie : zgodnie z recepturą. Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Przepraszam za być może naiwne pytanie ale nie zrozumiałam tego. Kiełbasa już się robi a ja nie wiem co zrobić z tą kl.I. Czytam dużo ale tego nie zrozumiałam. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :blush: :smile:

anerka,

Trudno, żeby w białej kiełbasie były kawałki 5-6cm skoro jelito jest Φ32.

Poniższy fragment jest recepturą na rozdrabnianie:

C. Postać produktu po obróbce

Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy.

EAnno, niestety w recepturze występuje punkt:

1. Krajanie:
Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.
jet to faktycznie nie zrozumiałe.... :shock: , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...

w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości :wink: )

Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać?

Najpierw rozdrabniasz na małe kawałki krojąc lub na szarpaku, a potem mielisz na 13mm, ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A po co najpierw kroimy, to chyba wiesz... :grin:

No właśnie o to mi chodzi, czyli muszę to jeszcze zmielić lub drobniej pokroić. Korzystam z przepisu Maxella na stronie głównej. Maszynkę do mięsa mam niestety taką domową Zelmera, więc szarpak nie zdaje egzaminu. Dziękuję za odpowiedzi.

Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer.

No wiesz, Ty piszesz peklowało, do białej, oj nieładnie wkręcasz nowych. Druga część znacznie lepiej. :grin:

Kiełbasa "idzie do jelita", moim zdaniem jest ok. natomiast temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.Może się zdarzyć, że jeszcze będzie jakiś kłopot przy produkcji innej kiełbasy np. z kurczaka.Zamierzam taką zrobić ale pierś i uda kurczaka chyba pokroję :question: czy co? Mam wrażenie,że maszynka Zelmer właśnie zgniata delikatne mięso .Robiłam już wcześniej kiełbasy ale raczej tak "na oko"i różnie się zdarzało, lepsze, gorsze ,dlatego dopytuję bo nie chcę strzelać kolejnych gaf.W każdym razie dziękuję za zainteresowanie temat i pomoc tym samym.

1. Krajanie:

Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.

jet to faktycznie nie zrozumiałe.... , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...

w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości )

I o to właśnie mi chodzi "rozdrabnianie zgodnie z recepturą", tylko na jakim sitku/siatce/ bo chyba różne mięsa w kiełbasach różnie są rozdrobnione. Skąd wiedziałabym, że np.na trzynastce gdybyście mi o tym nie powiedzieli?

[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 19:17 ]

Kyzimol, ja właśnie z tego korzystam.

temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.

użyte sformułowanie odnosi się do fragmentu:

Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy.

Hallo!!!!

Nie wiem o jaka biala kielbase ci chodzi.

Patrzylem w moich niemieckich receptach i co do rozdrabniania miesa prawie wszystkie sa podobne .

Wiep.kl.1 sitko 8mmW

Wiep.kl.2i3,cielecina sitko 3mm albo kutrowac.

Drob krojony na kostke.

Dziękuję a byłam pewna że czytałam dokładnie. postaram się więcej takich gaf nie popełniać. Przepraszam za zamieszanie :blush: , teraz wszystko jasne.Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 22:06 ]

W każdym razie kiełbasa jest pyszna i to dzięki Waszej pomocy również .

Śmiem twierdzić, że całe "zamieszanie" z tymi 5-6 cm kawałkami ma swe źródło w nieumiejętnym (cóż, nie jest to wcale niemożliwe) kopiowaniu tzw. "stałych fragmentów przepisów" receptur. W zdecydowanej większości przepisów na kiełbasy mamy właśnie owe 5-6 cm kawałki mięs jako optymalne do peklowania. Poszło "copy" => "past", zabrakło korekty i mamy to, co mamy :-).

DZIADEK, Bardzo dziękuję, teraz już jasne. Wiem, że dla większości z Was jest to proste ale dla kogoś kto chce zrobić kiełbasę wg. podanej receptury a nie praktykował wcześniej to czasem czarna magia. Już wcześniej robiłam kiełbasy i choć wydawało mi się że są dobre, to nie było to. Teraz kiełbaska super i w głowie się rozjaśniło. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.