anerka Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Wyjaśnijcie mi proszę kwestię rozdrabniania mięsa kl.I do białej kiełbasy. W przepisie jest 1. Krajanie- mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje na kawałki 5-6 cm. Tak właśnie pokroiłam.. Następnie, 2.Rozdrabnianie : zgodnie z recepturą. Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Przepraszam za być może naiwne pytanie ale nie zrozumiałam tego. Kiełbasa już się robi a ja nie wiem co zrobić z tą kl.I. Czytam dużo ale tego nie zrozumiałam. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :blush: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 anerka, Trudno, żeby w białej kiełbasie były kawałki 5-6cm skoro jelito jest Φ32. Poniższy fragment jest recepturą na rozdrabnianie: C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 EAnno, niestety w recepturze występuje punkt:1. Krajanie: Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.jet to faktycznie nie zrozumiałe.... :shock: , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości :wink: ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Najpierw rozdrabniasz na małe kawałki krojąc lub na szarpaku, a potem mielisz na 13mm, ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A po co najpierw kroimy, to chyba wiesz... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 11, 2010 Author Report Share Posted March 11, 2010 No właśnie o to mi chodzi, czyli muszę to jeszcze zmielić lub drobniej pokroić. Korzystam z przepisu Maxella na stronie głównej. Maszynkę do mięsa mam niestety taką domową Zelmera, więc szarpak nie zdaje egzaminu. Dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 aby dobrze mięso się zapeklowałoTo jest biała kiełbasa. Chodzi zapewne o pokrojenie wstępne mięsa przed mieleniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Kyzimol, hmmm... przeczytaj o jaki wyrób chodzi.... :lol: :tongue: :wink: zastanawiam się teraz jaką różnicą jest założenie sitka 13 a szarpaka .... i tak przecież trzeba doprowadzić mięso do wymiarów gardzieli :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer. No wiesz, Ty piszesz peklowało, do białej, oj nieładnie wkręcasz nowych. Druga część znacznie lepiej. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Zawsze pekluję mięso do białej kiełbasy. Sprawdź większość przepisów dopuszcza peklowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Zawsze pekluję mięso do białej kiełbasy. Sprawdź większość przepisów dopuszcza peklowanie.co to znaczy "większość"? - bo tak jest wygodniej i ładniej? specyfiką tego wyrobu jest właśnie to że produkuje się go z mięsa niepeklowanego (i nie solonego) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 11, 2010 Author Report Share Posted March 11, 2010 Kiełbasa "idzie do jelita", moim zdaniem jest ok. natomiast temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.Może się zdarzyć, że jeszcze będzie jakiś kłopot przy produkcji innej kiełbasy np. z kurczaka.Zamierzam taką zrobić ale pierś i uda kurczaka chyba pokroję :question: czy co? Mam wrażenie,że maszynka Zelmer właśnie zgniata delikatne mięso .Robiłam już wcześniej kiełbasy ale raczej tak "na oko"i różnie się zdarzało, lepsze, gorsze ,dlatego dopytuję bo nie chcę strzelać kolejnych gaf.W każdym razie dziękuję za zainteresowanie temat i pomoc tym samym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 'wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.np:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 11, 2010 Author Report Share Posted March 11, 2010 1. Krajanie: Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm. jet to faktycznie nie zrozumiałe.... , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia... w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości )I o to właśnie mi chodzi "rozdrabnianie zgodnie z recepturą", tylko na jakim sitku/siatce/ bo chyba różne mięsa w kiełbasach różnie są rozdrobnione. Skąd wiedziałabym, że np.na trzynastce gdybyście mi o tym nie powiedzieli? [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 19:17 ] Kyzimol, ja właśnie z tego korzystam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.użyte sformułowanie odnosi się do fragmentu:C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Hallo!!!! Nie wiem o jaka biala kielbase ci chodzi.Patrzylem w moich niemieckich receptach i co do rozdrabniania miesa prawie wszystkie sa podobne .Wiep.kl.1 sitko 8mmWWiep.kl.2i3,cielecina sitko 3mm albo kutrowac.Drob krojony na kostke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 11, 2010 Author Report Share Posted March 11, 2010 C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Dziękuję a byłam pewna że czytałam dokładnie. postaram się więcej takich gaf nie popełniać. Przepraszam za zamieszanie :blush: , teraz wszystko jasne.Pozdrawiam i życzę dobrej nocy. [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 22:06 ] W każdym razie kiełbasa jest pyszna i to dzięki Waszej pomocy również . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Śmiem twierdzić, że całe "zamieszanie" z tymi 5-6 cm kawałkami ma swe źródło w nieumiejętnym (cóż, nie jest to wcale niemożliwe) kopiowaniu tzw. "stałych fragmentów przepisów" receptur. W zdecydowanej większości przepisów na kiełbasy mamy właśnie owe 5-6 cm kawałki mięs jako optymalne do peklowania. Poszło "copy" => "past", zabrakło korekty i mamy to, co mamy :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Salvado, kiedy była tworzona np "16" nie używano komputerów :lol: ale faktycznie też podejrzewam że to wynik "automatycznego przepisywania" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Masz 16-tkę, to zobacz. Ten przepis tam jest w nietrwałych surowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Do Olka.P Olku , nam chodzi o "Kiełbasę Białą", a nie o jakąś namiastkę typu " Bratwurst".Co kraj to obyczaj, i nijak niemiecka bratwurst ma się do naszej "BIAŁEJ". Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Hallo!!!!! Pepe,ja wiem co kilbasa BIALA!,a Bratwurst to nie Weisswurst(kielbasa biala) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 16 i 21 mają ten sam błądw schematach więc nowszej wersji rozdrobnienie Iwp -siatka 20mmII wp - --- 10mmm woł - 3mm. + kuter Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 12, 2010 Author Report Share Posted March 12, 2010 DZIADEK, Bardzo dziękuję, teraz już jasne. Wiem, że dla większości z Was jest to proste ale dla kogoś kto chce zrobić kiełbasę wg. podanej receptury a nie praktykował wcześniej to czasem czarna magia. Już wcześniej robiłam kiełbasy i choć wydawało mi się że są dobre, to nie było to. Teraz kiełbaska super i w głowie się rozjaśniło. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A resztę czyli II na 8 mm ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts