golaszm Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Witam Szanownych Zadymiaczy. Chciałbym zapytać, czy ktoś spośród Was próbował kiedyś wędzenia w dymie z mieszanki ryżu, herbaty i cukru trzcinowego? Póki co wiem, że doświadczenia na tym polu ma kolega miro, pozwolę sobie zatem zacytować Jego wypowiedź w wątku o wędzeniu balkonowym oraz w wątku o kiełbasie bez wędzenia. Można "uwędzić" a raczej spróbować tak: Patelnie wyłożyć folią aluminiową tak aby wystawała poza brzeg. Na folię nasypać w równych ilościach i wymieszać: -herbata czarna w wiórkach -ryż -cukier brązowy Na górę kładziemy znowu folię i zwijamy ranty z pierwszą warstwą foli tak aby mieszanka była szczelnie zamknięta. Rozgrzewamy patelnie na maxa a na górę foli kładziemy to co chcemy uwędzić. Przykrywamy szczelną pokrywką. "Wędzimy" ok 0,5h. Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki. Miro Ps. Strasznie się dymi tak więc robicie to na własną odpowiedzialność.Dziś "wędziłem " pstrąga metodą herbata+cukier+ryż sam pstrąg wyszedł całkiem całkiem ale .... dymu było z tego od groma chociaż dobrałem bardzo szczelne naczynia,było tak zadymione i tak zasmrodzone że nie dało się wytrzymać. Nie zmienie swojego zdania i w dalszym ciągu twierdzę że mieszkanie to nie miejsce do wędzenia. Wszystkim żonkom potencjalnych domowych zadymiarzy życzę wiele,wiele cierpliwości w usuwaniu pieknego brazowego nalotu z wędzenia z tego wszystkiego co znajduje się w mieszkaniu że o zapachu już nie wspomnę. Miro Jeżeli ktoś jeszcze próbował tej metody, bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami. Z opisu wygląda mi to na skrzyżowanie BBQ z wędzeniem, do tego w mieszkaniu... Brzmi ciekawie, przyznaję. PS - zastanawiałem się w którym dziale umieścić tego posta; jeśli moderatorzy uznają, że bardziej pasuje w inne miejsce niż do 'Filmów', to uprzejmie proszę o przeniesienie wątku w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam wszystkich (zwłaszcza eksperymentatorów). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki.Jest to stary Skandynawski sposób na wędzenie ryb (i pewnie nie tylko) w lesie. Na dno dosyć szczelnej metalowej skrzyni wsypujemy garść mokrych trocin wkładamy niski ruszt i rybę . Całość na małe ognisko lub w żar i po pół godzinie mamy aromatyczną rybkę. Jest to produkt do bezpośredniego spożycia na ciepło . Sposób polecany raczej na wolnym powietrzu , bo w mieszkaniu to pewnie by była zadyma podwójna :wink: (żona , sąsiedzi , straż i policja. Ps. A czym zasypiemy skrzynkę , to już pole do popisu dla lubiących odkrywać nowe smaki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Moje Pierwsze wędzenie było podobne, na kuchni gazowej w domu. Pomimo włączonego wentylatora i okapnika waniało w domu długo. Moja ślubna jest już odporna na moje eksperymenty, więc tylko poprała firany i zasłony, zakazała dalszych prób. Załatwiłem wędzarkę "Grzegorza" ale to już inne dzieje.W domu nie polecam takiego "wędzenia" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoker Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Robilem taka rybe i wyszla dobra - i nie bylo az tyle dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Propozycja na szybkie "wędzenie " jak już grilla mamy dość . Wędzenie (pieczenie w dymie) ryby w małym garnczku . Na dno trociny + kilka gałązek i ryba. Czas pieczenia = 8-10 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Propozycja na szybkie "wędzenie " Henio , tak już podwędzałem białą kiełbaskę dziesięć lat temu . Rozgrzany garnek AMC , na dno trociny bukowe , na sitko kiełbaska i już . Oczywiście garnek przykryty . Po parunastu minutach może kiełbaska nie była uwędzona , ale smak i zapach dymu był . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.