Jump to content

Wędzenie w dymie herbacianym


golaszm

Recommended Posts

Witam Szanownych Zadymiaczy.

 

Chciałbym zapytać, czy ktoś spośród Was próbował kiedyś wędzenia w dymie z mieszanki ryżu, herbaty i cukru trzcinowego?

 

Póki co wiem, że doświadczenia na tym polu ma kolega miro, pozwolę sobie zatem zacytować Jego wypowiedź w wątku o wędzeniu balkonowym oraz w wątku o kiełbasie bez wędzenia.

 

Można "uwędzić" a raczej spróbować tak:

 

Patelnie wyłożyć folią aluminiową tak aby wystawała poza brzeg.

Na folię nasypać w równych ilościach i wymieszać:

 

-herbata czarna w wiórkach

-ryż

-cukier brązowy

 

Na górę kładziemy znowu folię i zwijamy ranty z pierwszą warstwą foli tak aby mieszanka była szczelnie zamknięta.

Rozgrzewamy patelnie na maxa a na górę foli kładziemy to co chcemy uwędzić.

Przykrywamy szczelną pokrywką.

"Wędzimy" ok 0,5h.

 

Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki.

 

Miro

 

Ps. Strasznie się dymi tak więc robicie to na własną odpowiedzialność.

Dziś "wędziłem " pstrąga metodą herbata+cukier+ryż sam pstrąg wyszedł całkiem całkiem ale .... dymu było z tego od groma chociaż dobrałem bardzo szczelne naczynia,było tak zadymione i tak zasmrodzone że nie dało się wytrzymać.

 

Nie zmienie swojego zdania i w dalszym ciągu twierdzę że mieszkanie to nie miejsce do wędzenia.

 

Wszystkim żonkom potencjalnych domowych zadymiarzy życzę wiele,wiele cierpliwości w usuwaniu pieknego brazowego nalotu z wędzenia z tego wszystkiego co znajduje się w mieszkaniu że o zapachu już nie wspomnę.

 

Miro

Jeżeli ktoś jeszcze próbował tej metody, bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami. Z opisu wygląda mi to na skrzyżowanie BBQ z wędzeniem, do tego w mieszkaniu... Brzmi ciekawie, przyznaję.

 

PS - zastanawiałem się w którym dziale umieścić tego posta; jeśli moderatorzy uznają, że bardziej pasuje w inne miejsce niż do 'Filmów', to uprzejmie proszę o przeniesienie wątku w odpowiednie miejsce.

 

Pozdrawiam wszystkich (zwłaszcza eksperymentatorów).

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki.

Jest to stary Skandynawski sposób na wędzenie ryb (i pewnie nie tylko) w lesie.

Na dno dosyć szczelnej metalowej skrzyni wsypujemy garść mokrych trocin wkładamy niski ruszt i rybę . Całość na małe ognisko lub w żar i po pół godzinie mamy aromatyczną rybkę.

Jest to produkt do bezpośredniego spożycia na ciepło .

Sposób polecany raczej na wolnym powietrzu , bo w mieszkaniu to pewnie by była zadyma podwójna :wink: (żona , sąsiedzi , straż i policja.

Ps. A czym zasypiemy skrzynkę , to już pole do popisu dla lubiących odkrywać nowe smaki. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Moje Pierwsze wędzenie było podobne, na kuchni gazowej w domu. Pomimo włączonego wentylatora i okapnika waniało w domu długo. Moja ślubna jest już odporna na moje eksperymenty, więc tylko poprała firany i zasłony, zakazała dalszych prób. Załatwiłem wędzarkę "Grzegorza" ale to już inne dzieje.

W domu nie polecam takiego "wędzenia"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Propozycja na szybkie "wędzenie " jak już grilla mamy dość . Wędzenie (pieczenie w dymie) ryby w małym garnczku . Na dno trociny + kilka gałązek i ryba. Czas pieczenia = 8-10 min.

Link to comment
Share on other sites

Propozycja na szybkie "wędzenie "

 

Henio , tak już podwędzałem białą kiełbaskę dziesięć lat temu . Rozgrzany garnek AMC , na dno trociny bukowe , na sitko kiełbaska i już . Oczywiście garnek przykryty . Po parunastu minutach może kiełbaska nie była uwędzona , ale smak i zapach dymu był . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...