beiot Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 WitamZamierzam postawić wędzarnie coś na wzór http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1683.Mam pytanie, czy taką wędzarnie warto zbudować w piwnicy i podłączyć do komina?Plusem jest to, że na głowę nie będzie kapało, ciepło i pozwolenia nie trzeba. Ale czy to dobry pomysł, czy tego typu wędzarnia lepiej będzie działała na zewnątrz?Temp w piwnicy będzie pewnie w granicach 20 stopni. Miejsce też jest. Ściana wewnętrzna z kominem i kanałem dymowym 28x28. Wysokość pomieszczenia 2,1m. Może ktoś ma wędzarnie w piwnicy i taką użytkuje?Proszę o podpowiedź, czy takie pomysł jest dobry. Pozdrawiam robert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Wędzarnia w domu w piwnicy to hardkorowy pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Miałem wędzarnie w piwnicy,nie zdała egzaminu często wychodziłem z piwnicy też owędzony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Mój sąsiad ma w garażu przy domu piekną wędzarnię wymurowaną kilkadziesiąt lat temu, jest to wedzarnia jaką Dziadek prezentował na zdjeciach ze swojej relacji o wędzarniach wiejskich. Jeszcze 10 lat temu służyła usługowo ogółowi lokalnego społeczeństwa. Niestety wykończyły jej pożyteczną działalność "tanie i zdrowe wędliny marketowe" . Marzę o takiej wędzarni od zeszłego roku ale w tym już moje marzenia zrealizuję bo mam dosyć wędzenia na mrozach, deszczach wiatrach i innych kaprysach pogody, które niestety występuja zawsze wtedy gdy mam wędzenie. Muszę jeszcze dopracować szczegóły i skończyć się musi wreszcie to białe szaleństwo i biorę się za robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_kacz Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 beiot, Ja z kolei uważam pomysła za jak najbardziej trafiony. Urodziłem się i wychowałem w poniemieckim domu (stoi do dzisiaj) , w którym w sieni była wędzarnia. Sprawowała się fantastycznie , mój Tato bardzo często z niej korzystała. Temat poruszany już częściowo na forum. Podstawowy problem to doskonale działająca wentylacja . W przypadku piwnicy musi być pewnie wymuszona-mechaniczna. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4871 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted March 15, 2010 Author Report Share Posted March 15, 2010 Miałem wędzarnie w piwnicy,nie zdała egzaminu często wychodziłem z piwnicy też owędzonyMyślałem o zrobieniu dużego okapu nad wędzarnia z wyciągiem, jakby dymek uciekał. Plusy ma, ale też duży minus z tym dymkiem ewentualnie, jakby coś poszło nie tak. [ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 08:50 ] bogdan_kacz, Takie rozwiązanie to coś jak szafa wędzarnicza. Też kiedyś moi rodzice mieli coś podobnego w budynku mieszkalnym. Ja myślałem o wędzarni z kanałem dymowym ok 2m. Taka szafa z cegieł jest prostsza do wykonania. Tylko pewnie trudno by wędzić na zimno, chyba, że zastosować np. dymogenerator borniaka, albo maszynkę elektryczna lub palnik do podgrzewania zrębek. Ewentualnie mam też duży garaż do dyspozycji i tam można by coś takiego postawić. W takiej sytuacji zadymienie nie przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Witam Robercie, musisz mieć też dopływ świeżego powietrza z zewnątrz, aby był dobry ciąg.Pamiętaj też o dobrej izolacji ściany zewnętrznej do której dobudujesz wędzarnię, aby Ci nie przemarzała i nie wytwarzało się dużo wilgoci. Pamiętasz jeden uczeń :grin: na naszym kursie miał taki problem nieocieplonej ściany i spływającej po niej wody w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zora Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 rozwiązaniem jest piec chlebowy z komorą do wędzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Największy minus to brak "łona przyrody" na podorędziu w sezonie letnim.No i trzeba do piwnicy latać Pomysł najlepszy - ale pewnie nie najtańszy to zakup wedzarni skrzyniowej metalowej na prąd - latem na dwór, zima do piwnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Pamiętasz jeden uczeń na naszym kursie miał taki problem nieocieplonej ściany i spływającej po niej wody w wędzarni.To najpewniej ja. Mam wędzarnie w piwnicy w altanie na działce. Właśnie na tej wędzarni się wzorowałem. Zastosowałem dodotkowo obejście dymu bezpośrednio do komina, żeby można było zaglądać do komory. Dobrze by było zainstalować szklane drzwi jak w "szkolnej wędzarni", no i wentylator w piwnicy konieczny. Na nadmiar wilgoci - boazeria jak w "szkolnej". Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 19, 2010 Author Report Share Posted April 19, 2010 Witam misiek.b, a jak Twoja wędzarnia? Już poprawiona i nie stwarza problemów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 WitamBoazeria dużo pomogła, ale ciąg w kominie chyba trochę słaby i osuszanie trwa zbyt długo. Przeglądając forum trafiłem na tematy o wentylatorach i kusi mnie żeby coś w niej zamontować. A ty dalej planujesz budowę w piwnicy czy może już wybudowałeś? Wg mnie nie jest to wcale zły pomysł. I może kiedyś sam coś zmontuję w piwnicy domowej. Można wędzić o każdej porze dnia i nocy. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 A ty dalej planujesz budowę w piwnicy czy może już wybudowałeś? Wg mnie nie jest to wcale zły pomysł. I może kiedyś sam coś zmontuję w piwnicy domowej. Można wędzić o każdej porze dnia i nocy.Pewnie tak, ale zapach dymu będzie Tobie towarzyszył w mieszkaniu; zapach będzie miała żona, dzieci oraz meble i ubrania, tzn wszystko co masz w domu przesiąknie dymem, a to nie jest fajne na "dłuższą metę". Ja mam wędzarnię w garażu (osobny budynek) ale i tak jak wyjmuje kosiarkę to sąsiedzi myślą że zaczynam wędzić jakoś przemysłowo. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Pewnie tak, ale zapach dymu będzie Tobie towarzyszył w mieszkaniu; zapach będzie miała żona, dzieci oraz meble i ubrania, tzn wszystko co masz w domu przesiąknie dymem, a to nie jest fajne na "dłuższą metę".Jak masz dobrze zestrojony obieg powietrza a najlepiej wentylator jeszcze to jesteś w raju. :grin: Oczywiście jak już się coś takiego robi to musi być pewność, ze wiesz co robisz. Niezrozumienie tematu oznacza to o czym pisałeś. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 1, 2010 Author Report Share Posted August 1, 2010 Temat powraca.Zamierzam taką wędzarnie postawić. Będzie budował ją stary zdun z doświadczeniem.Trochę koncepcja uległa zmianie. Będzie to taki kombajn:- płyta (kuchnia) na cztery fajerki- piec chlebowy- piekarnik- wędzarka Wędzarka ma być zasilana z pieca chlebowego. Będą dwa szybry albo dym z pieca będzie szedł w komin, albo do wędzarki.Długość kanału ok może trochę więcej. System kanału coś jak w wędzarni Andyandy'ego.http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1698 Całość będzie wykończona kaflami. Nad całością będzie duży okap z wyciągiem. Jaki wymiar komory wędzarniczej zrobić? Ma być raczej duża. Ja myślę o 60x60x110.Czy potrzebny będzie szyber w kominie, na wylocie z wędzarki? Komin ma ok 10, przekrój 25x25. Co możecie podpowiedzieć w tym temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwek_57 Posted August 2, 2010 Report Share Posted August 2, 2010 Komin ma ok 10, przekrój 25x25Jeżeli 10 to metry to ja zrobiłbym szyber obrotowy, gdyż bez szybra to będzie nadmierny ciąg przy tej wysokości komina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted August 2, 2010 Report Share Posted August 2, 2010 Nigdy takiej wędzarni nie widziałem. Po rodzinie były wędzarnie wewnątrz domu, ale na strychu. Paliło się w kuchni - oddzielny komin z szybrem - a wędzonka wisiała w komorze przy kominie. Wujek miał tak opracowany cykl produkcyjny, że specjalnie nie musiał chodzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 2, 2010 Author Report Share Posted August 2, 2010 ja zrobiłbym szyber obrotowy- ja też zrobię szyber obrotowy Po rodzinie były wędzarnie wewnątrz domu, ale na strychu.Też taką miałem w domu, który został niestety rozebrany. Nigdy takiej wędzarni nie widziałem.Ja też niestety nie. Będę pionierem :grin: Czy ktoś ma może wymiary, zdjęcia i jakiś opis drzwiczek do wędzarni w Zrębicach :question: Chciałbym coś takiego zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted August 3, 2010 Report Share Posted August 3, 2010 Też taką miałem w domu, który został niestety rozebrany.Muszę pojechać na Lubelszczyznę, jeszcze żyje 97 letnia najmłodsza siostra mojej babci. Kuchnia w starym domu została rozebrana, ale na strychu pozostała prosta przy kominowa wędzarnia. Stoi jeszcze ponad 200 letni dom- kryty blachą! - ale wejść na strych nie da rady. Bardzo chciał bym wejść po papierzyska, ale jest to niebezpieczne nawet dla 6 letniej Oleńki. Zgram termin wyjazdu z rodziną i narobię zdjęć ile będę mógł. Jeżeli zechcesz, to udostępnię je. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 3, 2010 Author Report Share Posted August 3, 2010 Zgram termin wyjazdu z rodziną i narobię zdjęć ile będę mógł. Jeżeli zechcesz, to udostępnię je. :grin:Dzięki może się przydadzą jak nie mi to komuś innemu. Taką wędzarnię kominową jak pisałem widziałem. Strasznie była uwalona skroplinami. Cały komin przesiąknięty był smołą, a na strychu było czuć wyłącznie skroplinami z wędzarki, chociaż nie była czynna już dłuższy czas. W domu nie jest moim zdaniem to dobre rozwiązanie, chociaż może much mniej było :grin: wędzarni w piwnicy rezygnuję na rzecz wędzarni w altanie. Musiałbym zrobić wkład w dość wysokim kominie. Nie kalkuluje się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.