Jump to content

[USA] Stek, befsztyk


Recommended Posts

Czy ktoś jest w stanie podać przepis na dobrego steka medium?

 

Napewno!

Nie napisales jak grubo je pokroiles (kupiles)??

Normalnie to ok.4cm grube na bardzo goracej patelni grylowej 2 min. na kazdej stronie .

Gotowe ! Przyprawy sol i pieprz, najlepiej gruy prosto z mlynka. Smacznego !

Link to comment
Share on other sites

Stek wołowy jak i sama wołowina nie lubi soli.

Mięso na stek musi być z młodego byczka czerwone ale nie ciemno czerwone.

Mięso kroję w plastry ok 3-4 cm, doprawiam pieprzem czarnym, czosnkiem koniecznie świeżym i zmiażdżonym, papryką słodką, odrobinę oregano i trochę pieprzu białego.

Przyprawione mięso odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.

Jeśli stek robię na grillu tradycyjnym rozgrzewam go na maxa tak aby po przyłożeniu ręki parzyło po 4-5 sekundach.

Kładę mięso na grill i trzymam po ok 3-4 minuty na jedną stronę.

Mam tez grill elektryczny z podwójną płyta z góry i z dołu i to jest rewelacja.

Grill rozgrzany na full piecze mięso z dwóch stron ok 5 minut.

Jeśli ktoś nie lubi krwistego steku trzyma dłużej.

Przed końcem pieczenia doprawiam solą.

 

Do steku podaję sklepowy sos, ciemny pieczeniowy z dodatkiem zielonego pieprzu ( miażdżę w moździeżu).

Do tego frytki i lampka czerwonego wina.

 

Tak przygotowany stek ma się "rozpływać" w ustach.

I to jest to.

Link to comment
Share on other sites

Moja zona robi to troszkę inaczej.Stek grubosci 2,5-3 cm nie jest zaprawiany przed

smazeniem /ze wzgledu aby przyprawy nie zostaly przypalone w czasie smazenia/.

Patelnia jest nawilzona minimalna iloscia oleju/uzywa olej w areozolu/ i bardzo mocno

nagrzana,

nastepnie stek smazymy 3min nastepnie przewracamy na druga strone i posypujemy przyprawami (używamy sklepowej przyprawy do stekow /australijskiej bo tutaj mieszkamy/ o składzie podobnym do przyprawy Mira z tym ze czosnek jest suszony.

i smazymy tak dlugo aż na powierzchni pokaże się sok.

Gdy stek jest grubszy smażenie drugiej strony,do ukazania sie soku,bedzie dłuższe lub krótsze gdy jest cieńszy.Nastepnie stek ląduje na talerzu i czekamy chwilę aż wciagnie sok.Żona to nazywa ,ze "stek musi odpoczac".

Wychodzi srednio usmazony tzn różowo-czerwony w srodku.

Pozdrowienia Świąteczne dla Całej Braci - walka.

Link to comment
Share on other sites

Wszystkim, którzy korzystają z tego dwupłytowego, elektrycznego grilla, proponuję małe doświadczenie.

Grill wyposażony jest w rynienkę do zbierania nadmiaru wytopionego tłuszczu. Proszę pokroić zakupioną w sklepie kiełbasę np. typu "wiejska" i dokonać grillowania.

Sami się zdziwicie co wypłynie do rynienki i ile tego będzie. Makabra.

Zapewniam, że większość Państwa nie ruszy już takiej kiełbasy.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

miro, Robię bardzo podobnie, nieco inny zestaw przypraw. Tylko pieprz i sól w trakcie. Zwykła płaska patelnia.

Sos robię sam :)

Usmażone steki odkładam na talerz, w tym czasie na patelnię na której się smażyły steki (oczywiście nic nie odlewam ) wrzucam 80-100g masła czosnkowego. Jak masełko się rozpuści ( ciągle mieszamy ), dodaję około 100 ml śmietany 30%. Szybko mieszam do zagotowania i 10-15 sekund redukuję. Patelnia oczywiście bardzo gorąca.

Sos można przecedzić przez sitko. Super łatwy i szybki :thumbsup:

Polecam

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Witam wszystkich.

 

Żeby zrobić dobry stek musimy mieć dobra wołowinę ( mięsną ) bardzo ciężko dostać w Polsce.

 

Osobiście uważam ze najlepszy jest Stilton albo Ribeye jak i T-bone.

 

Stek musi być grubo pokrojony 3-4 cm trochę soli i pieprzu ( ja jeszcze nacieram trochę oliwa) i na gorącego grilla po parę minut z każdej strony .

 

ja lubię średnio wypieczony, delikatnie krwisty , rozpływa się w ustach.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...