tadzikmal Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Witam,właśnie zakupiłem wołowinkę i chciałbym zrobić stek. Czy ktoś jest w stanie podać przepis na dobrego steka medium? Wołowina jest dobra bo jest napisane na steki i kosztowała 80 zł za kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Przypraw wg własnego uznania ale nie sól !!Potem na bardzo gorący grill i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted March 19, 2010 Author Report Share Posted March 19, 2010 tak kidyś próbowałem i nie wyszedł. ile czasu grillować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Czy ktoś jest w stanie podać przepis na dobrego steka medium? Napewno! Nie napisales jak grubo je pokroiles (kupiles)?? Normalnie to ok.4cm grube na bardzo goracej patelni grylowej 2 min. na kazdej stronie . Gotowe ! Przyprawy sol i pieprz, najlepiej gruy prosto z mlynka. Smacznego ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 tu jest łatwo opisane>http://www.wielkiezarcie.com/recipe40178.htmla tu naprawde perfekt>http://translate.google.de/translate?hl=de&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Ffood.rlove.org%2F2009%2F01%2Fperfect-steak-sous-vide-strip-steak.htmlfilmik> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Wołowina jest dobra bo jest napisane na steki i kosztowała 80 zł za kg. Niezłą ekstrawagancję popełniłeś, to chyba Limusine, taka cena :shock: A napisali jaka to cześć wołu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Stek wołowy jak i sama wołowina nie lubi soli.Mięso na stek musi być z młodego byczka czerwone ale nie ciemno czerwone.Mięso kroję w plastry ok 3-4 cm, doprawiam pieprzem czarnym, czosnkiem koniecznie świeżym i zmiażdżonym, papryką słodką, odrobinę oregano i trochę pieprzu białego.Przyprawione mięso odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.Jeśli stek robię na grillu tradycyjnym rozgrzewam go na maxa tak aby po przyłożeniu ręki parzyło po 4-5 sekundach.Kładę mięso na grill i trzymam po ok 3-4 minuty na jedną stronę.Mam tez grill elektryczny z podwójną płyta z góry i z dołu i to jest rewelacja.Grill rozgrzany na full piecze mięso z dwóch stron ok 5 minut.Jeśli ktoś nie lubi krwistego steku trzyma dłużej.Przed końcem pieczenia doprawiam solą. Do steku podaję sklepowy sos, ciemny pieczeniowy z dodatkiem zielonego pieprzu ( miażdżę w moździeżu).Do tego frytki i lampka czerwonego wina. Tak przygotowany stek ma się "rozpływać" w ustach.I to jest to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziuniek Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Ooooooooch miro, ślinka pociekła :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted March 20, 2010 Author Report Share Posted March 20, 2010 Oj pociekła,To w niedziele bedzie stek na obiadek Dzięki wszystkim za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Moja zona robi to troszkę inaczej.Stek grubosci 2,5-3 cm nie jest zaprawiany przed smazeniem /ze wzgledu aby przyprawy nie zostaly przypalone w czasie smazenia/.Patelnia jest nawilzona minimalna iloscia oleju/uzywa olej w areozolu/ i bardzo mocno nagrzana, nastepnie stek smazymy 3min nastepnie przewracamy na druga strone i posypujemy przyprawami (używamy sklepowej przyprawy do stekow /australijskiej bo tutaj mieszkamy/ o składzie podobnym do przyprawy Mira z tym ze czosnek jest suszony.i smazymy tak dlugo aż na powierzchni pokaże się sok.Gdy stek jest grubszy smażenie drugiej strony,do ukazania sie soku,bedzie dłuższe lub krótsze gdy jest cieńszy.Nastepnie stek ląduje na talerzu i czekamy chwilę aż wciagnie sok.Żona to nazywa ,ze "stek musi odpoczac".Wychodzi srednio usmazony tzn różowo-czerwony w srodku.Pozdrowienia Świąteczne dla Całej Braci - walka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Wszystkim, którzy korzystają z tego dwupłytowego, elektrycznego grilla, proponuję małe doświadczenie. Grill wyposażony jest w rynienkę do zbierania nadmiaru wytopionego tłuszczu. Proszę pokroić zakupioną w sklepie kiełbasę np. typu "wiejska" i dokonać grillowania.Sami się zdziwicie co wypłynie do rynienki i ile tego będzie. Makabra.Zapewniam, że większość Państwa nie ruszy już takiej kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Sami się zdziwicie co wypłynie do rynienki i ile tego będzie. Makabra. Zapewniam, że większość Państwa nie ruszy już takiej kiełbasy.Horror pod tytułem Biała kiełbasa III :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 miro, Robię bardzo podobnie, nieco inny zestaw przypraw. Tylko pieprz i sól w trakcie. Zwykła płaska patelnia. Sos robię sam Usmażone steki odkładam na talerz, w tym czasie na patelnię na której się smażyły steki (oczywiście nic nie odlewam ) wrzucam 80-100g masła czosnkowego. Jak masełko się rozpuści ( ciągle mieszamy ), dodaję około 100 ml śmietany 30%. Szybko mieszam do zagotowania i 10-15 sekund redukuję. Patelnia oczywiście bardzo gorąca. Sos można przecedzić przez sitko. Super łatwy i szybki :thumbsup: Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magikuk Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Witam wszystkich. Żeby zrobić dobry stek musimy mieć dobra wołowinę ( mięsną ) bardzo ciężko dostać w Polsce. Osobiście uważam ze najlepszy jest Stilton albo Ribeye jak i T-bone. Stek musi być grubo pokrojony 3-4 cm trochę soli i pieprzu ( ja jeszcze nacieram trochę oliwa) i na gorącego grilla po parę minut z każdej strony . ja lubię średnio wypieczony, delikatnie krwisty , rozpływa się w ustach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.