Jump to content

Nieudana biała kiełbasa - pomysł na zagospodarowanie

dobroduszny

Recommended Posts

Witam :sad:

No niestety nie dopilnowałem białej kiełbasy :sad: . Mięso nie wystygło i to chyba powód, że kiełbasa wyszła słabo zwięzła. Mięsa ścięgnistego było wystarczająco, farsz wyrobiony a mimo to "d...pa". Rozpada się po prostu i w takiej postaci nie bardzo nadaje się na wielkanocny stół.

Jak można zagospodarować taki wyrób. Myślałem o włożeniu jej w słoiki z sosem jak do lecza. Może ktoś ma jakiś inny pomysł.

:sad:

dobroduszny, Rozumiem że masz farsz jeszcze zdatny do zrobienia kiełbasy. Jeżeli masz z czego zdobić mocny rosół - golonką pręgę itd. to zrób wystudź zbierz cały tłuszcz wlej do miksera dodaj dużo czosnku zmiksuj i mieszając powoli dodaj do farszu. Zrób kiełbasę i na pewno będzie dobra do krojenia i nie będzie się rozpadać. Czosnek zmiksowany nawet z samą wodą jest super klejem.

PS. alternatywa- kiełbasa w słoikach.

Niestety farsz już wylądował we flakach.

Pierwsza próba pokazała, że kiełbasa jest słabo zwięzła. Dokupiłem więc 2 kg pręgi wołowej skutrowałem i dodałem do farszu. Już w dotyku farsz był kleisty więc pomyślałem, że będzie dobrze i nie zrobiłem próby. :sad: teraz pozostaje to jakoś zagospodarować.

Zmiel to, dołóż tłuszczu, kaszki lub ryżu, może troche wątroby i zrób z tego „pasztet”.

Nie ma konkretnego przepisu, na cos takiego, improwizuj :wink:

Lub

Zmiel to dołóż ryżu i jajek + dodatki które lubisz np pieczarki zasmażane i zrób gołąbki, lub "super gołębia" z ostatnich postów – kapusta faszerowana.

Udało, ale nie w formie kiełbasy.

:grin:

Otóż wyprułem kiełbaskę z flaka, dodałem 4 jajka, 3-4 łyżki mielonej bułki tartej, więcej pieprzu i wszystko poszło do aluminiowych foremek dobrze ubitych i wypełnionych po brzegi. Na wierzch posypałem troszkę przyprawą do grilla klasyczną Kamisa. Piekłem około 50 minut w piekarniku 180 stopni. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu rewelacja. Jest lekko krucha, ale trzyma się w całości, wilgotna, w smaku coś pomiędzy wyborowym gulaszem angielskim z puszki z nutą majerankową a pieczenią rzymską. Niebo w gębie. W porównaniu do zrobionej wcześniej kiełbasy słoikowej, skądinąd też dobrej, to dużo lepsze, jakby bardziej wyrafinowane w smaku. :thumbsup:

Z drugiej części farszu polepiłem klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzuciłem na gotujący się bulion warzywno-drobiowy. Pogotowałem a potem dodałem przecier pomidorowy, trochę wegety, cukru i zagęściłem mąką. Klopsiki wyszły bardzo, bardzo fajne. Sosik w smaku nieco przypominał mi sos w klopsikach sklepowych, który pamiętam z dzieciństwa. W sumie porażka przekuła się w sukces.

Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu rewelacja. Jest lekko krucha, ale trzyma się w całości, wilgotna, w smaku coś pomiędzy wyborowym gulaszem angielskim z puszki z nutą majerankową a pieczenią rzymską. Niebo w gębie

Podaj skład i sposób wykonania :wink: i mamy nową recepturę.

Nazwij tylko ciekawie ten swój wyrób.

W porównaniu do zrobionej wcześniej kiełbasy słoikowej, skądinąd też dobrej, to dużo lepsze, jakby bardziej wyrafinowane w smaku.

Nie ma złego co by na dobre nie wyszło, wiem jednak że masz pojęcie o gotowaniu. Nie raz w życiu zdarzało się ratować potrawy.Były różne czasy i trzeba było sobie radzić. Gratuluję. :!:A kiełbaskę jeszcze zrobisz, spokojnie.