Jump to content

Parametry nadziewarki

grzegorz241070

Recommended Posts

Witam Wszystkich Zadymiaczy.Jastem w fazie projektowania nadziewarki i na samym początku pojawia się podstawowe pytanie:ile farszu powinno wylecieć po jednym obrocie korbką?Chciałbym zrobić tłok popychany listwą zębatą a to wymaga zastosowania przekładni zębatej.Dopóki nie będę znał tej podstawowej wartości to stoję w miejscu więc proszę o odpowiedź nawet taką w przybliżeniu.

Moim zdaniem nie ma to dużego znaczenia, dostosujesz prędkość kręcenia do średnicy osłonki. Przy kabanosach potrzebujesz podać mniej, a przy np. szynkowej więcej masy. Weź pod uwagę że przy dużym przełożeniu będzie trudniej kręcić.

Grzegorz241070.To wszystko zależy od pary w ręcach tak żartem.Ja mam włoską 8-litrową nadziewarkę, która ma dwa posuwy,w jedenym przechodzi tłok ok.7obrotów kolbą przez cały cylinder,a drugi chyba około 14 obrorów.To wszystko zależy od średnicy tłoka Mam też starą nadeziewarkę praedwojenną ,która ma średnicę tłoka 200mm ma trzy posuwy,najwolniejsz przy jednym obrocie kolbą przesuwa ok.1centymetr,a najszybszy całą droge tłok pokonuje 50cm pięcioma obrotami.Pozdrawiam

Właśnie o przełożenie mi chodzi.Przy zastosowaniu koła zębatego o średnicy fi 30 po jednym pokreceniu korbką tłok wysunie się 94,2 mm co przy srednicy nadziewarki fi 150 da 1,66 litra.To bardzo duzo i napewno bardzo ciężko.Chciałbym dowiedzieć się jak to jest w kupnych nadziewarkach wtedy dostosuję odpowiednią przekładnię.

[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 13:00 ]

Dzięki "dobry"właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.A może ktoś jeszcze podpatrzy jak to jest u niego i poda parametry.Wtedy jakoś to usrednie i będzie ok.

Najlepiej żeby posuw i moduł zębów w napędzie nadziewarki przeanalizował np.frezer.Listwę z zębami można np.zadoptować z listwy od posuwu bram wiazdowych.W tych listwach ząb od zęba jest oddalony ok.13mm.Jak jedna listwa jest za słaba ,to można złożyć dwie równolegle i zespawać pozdrawiam.

Dzięki "dobry"właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.A może ktoś jeszcze podpatrzy jak to jest u niego i poda parametry.

Kolego , posiadam nadziewarkę 9l dwu biegową pionową . Mogę ją rozebrać zrobić fotki i podać wymiary . Jednak nie prędzej jak pod koniec tygodnia . Być może uda się prędzej to zrobić . Myślę że średnice kół zębatych , ilość zębów , długość listwy , pomogą rozwiązać Twoje wątpliwości .

Konkretne pytania proszę na P W

Pozdrawiam

Kolego , posiadam nadziewarkę 9l dwu biegową pionową . Mogę ją rozebrać zrobić fotki i podać wymiary . Jednak nie prędzej jak pod koniec tygodnia . Być może uda się prędzej to zrobić . Myślę że średnice kół zębatych , ilość zębów , długość listwy , pomogą rozwiązać Twoje wątpliwości .

Pozdrawiam

Jak możesz to prześlij i mi fotki. Chętnie rzucę okiem :wink:

• 3 weeks later...

Mogę i ja prosić o te fotki? Też przymierzam się do zrobienia nadziewarki.

• 1 month later...
Witam,mam kolejne pytanie dotyczące nadziewarki.Chciałbym w miejscu gdzie uchodzi farsz wspawać rurkę fi około 30 i przejść do średnicy fi 70 po to by móc wymieniać lejki od kabanosowych do osłonek barierowych o średnicy fi 60.I tu pytanie,czy jest tego sens,czy może osłonki napycha się w jakiś inny,lepszy sposób a nadziewarką napełniać tylko standartowe średnice 28-32 i mniejsze?

Witam,mam kolejne pytanie dotyczące nadziewarki.Chciałbym w miejscu gdzie uchodzi farsz wspawać rurkę fi około 30 i przejść do średnicy fi 70 po to by móc wymieniać lejki od kabanosowych do osłonek barierowych o średnicy fi 60.I tu pytanie,czy jest tego sens,czy może osłonki napycha się w jakiś inny,lepszy sposób a nadziewarką napełniać tylko standartowe średnice 28-32 i mniejsze?

Grzegorz po co Ci przejście z 30 na 70 ?

Zainstalujesz taki lejek http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-stalowy-maszynki-gruby-p-335.html i nadziewasz grube kiełbasy bez najmniejszego problemu.

Ps. Czy wyliczyłeś już wstępne koszty nadziewarki ?

Dzięki Miro za odpowiedź.Tak zrobię,zainstaluję standartowy lejek skoro mówisz,że bez problemu nadzieję szynkową.

Odnośnie kosztów to nie będą to informacje rzetelne ponieważ jestem tokarzem i frezerem,pracuję w narzędziowni gdzie mam dostęp do wszystkich maszyn,narzędzi i materiałów i wszystkie prace wykonuję sam nie płacąc za nie.

Odnośnie kosztów to nie będą to informacje żetelne ponieważ jestem tokarzem i frezerem,pracuję w narzędziowni gdzie mam dostęp do wszystkich maszyn,narzędzi i materiałów i wszystkie prace wykonuję sam nie płacąc za nie.

A to Ci dobrze. :wink:

Najważniejsze to :

- przełożenie

- wyprofilowane dno

- solidny napęd

- odpowietrzenie

- uszczelka

Resztę dopracujesz.

Wszystkie części składowe już mam.Listwa zębata długość 600mm,moduł 1,5.Koła zębate,dwie sztuki 12 zebów i jedno 35 zębów. Przełożenie po jednym pełnym obrocie korbką daje wysunięcie tłoka o 10 mm.Rura nierdzewka fi 130 x 500.Tłok wytoczyłem z tarnamidu bardzo pasownie i myślę,że nie będzie potrzeba stosowania oringów ani odpowietrzaczy.Korpus będzie z nierdzewnych kształtowników 25x25 a korpus przekładni z tarnamidu.W tym tygodnu toczę osie do kół,frezuję obudowę i wszystko spawam.

Moja nadziewarka ma być pionowa na wzór nadziewarki Strampka i wyjście farszu miałoby być z boku a chyba to nie jest najlepszy pomysł.Jednak taka najbardziej mi się podoba i dla mnie byłaby najbardziej poręczna.

Odpowietrzacz musi być inaczej co zastosujesz ?

Wyjście farszu z boku będzie profilowane ? bo bez tego .... lipa.

Mała uwaga farsz to nie woda i "sprężynuje".

Miałem ten sam problem przy pierwszym prototypie nadziewarki.

Odpływ farszu był na środku jakieś fi 30 a po bokach farsz i skutek był taki że odbijało tłok do góry.Nawet koń by tego nie uciągnął.

Bez wyprofilowanego dna do ujścia nadziewarka nie działała.

Teraz po zrobieniu "stożka" nawet dziecko nadzieje kiełbasę.( + przełożenie )

Czyli płaskie dno i płaski tłok = lipa? Czyli boczne ujście farszu =lipa?

Czy stożek tłoka od fi 130 do 0 na 5 milimetrach długości plus taki sam kształt dna wystarczy ? Wierzę że Kolega Miro odpowie bo są to cenne informacje nie tylko dla mnie ale i dla Wszystkich Tych co chcieliby spróbować swoich sił w konstruowaniu nadziewarek.

Hallo!!!

Miro ma racje!

Ostatnio zrobilem nadziewarke 4,5L naped listwa zebata , tlok dopasowany do rury (bez uszczelki) przekladnia katowa slimakowa w oleju .

Przed tygodniem pierwsza pruba kabanosy,slaska no i kminkowa lejki 16 , 25 i 35mm wszystko bez problemu co do tloczenia bo tlok taki szczelny ze nie odpowietrza wiec musze zrobic jakis odpowietrznik, tylko nie wiem jak???Moze ma ktos jakis pomysl??

Podam zdjecia jak przyjade z urlopu.

Czyli płaskie dno i płaski tłok = lipa? Czyli boczne ujście farszu =lipa?

W nadziewarce od Fa. Mesla tlok jest plaski, dno tez, tylko przy samym ujsciu jest lekko wyprofilowane zeby lepiej szlo wspawac krociec rurki z gwintem na mocowanie lejkow. A nadziewarki Mesla naleza do najlepszych.

Grzegorz czemu miałbym nie odpowiedzieć ?

Tłok do stożka nie wiem co to ma dać ?

Tak jak pisałem dno musi być profilowane do ujścia lejka.

Znam nadziewarki Mesla i tam tak samo dno jest profilowane coś na kształt stożka + "rynienka" do lejka.

W nadziewarce włoskiej dno tak samo profilowane jest w stożek do lejka.

Co do odpowietrznika to jest to bardzo prosto rozwiązane.

To taki odwrócony grzybek, który przy nadziewarce pionowej pod własnym ciężarem sam opada w dół przy poziomej jest sprężynka która odpycha go od tłoka.

Kiedy zaczynasz tłoczyć farsz przez otwór miedzy trzpieniem grzybka a tłokiem uchodzi powietrze.Kiedy farsz dociśnie go do tłoka grzybek zamyka otwór.

Ja pozwolę nie zgodzić się z Miro. Mam nadziewarkę od Strampka, i nie narzekam na nią.

Papcio nie znam konstrukcji nadziewarki Strampka ale fizyka jest jednakowa dla wszystkich konstrukcji.

Dzięki Miro za odpowiedź.Odnośnie stożkowatego tłoka to rozumowałem w ten sposób,że jeżeli dno ma być stożkowe to tłok powinien być takiego samego kształtu żeby na dnie nie zostawało farszu.Teraz wiem,że błędnie rozumowałem i tłok może być płaski a w dnie wyprofilowane ujście.

Dla Tych co nie wiedzą jak wyglądała nadziewarka Strampka a teraz Papcia podrzucam fotkę.

[ Dodano: Nie 23 Maj, 2010 19:39 ]