Jump to content

Co z tego można zrobić

jerzyka51

Recommended Posts

Jak pisałem w środę ubiłem trzy świniodziki. Wczoraj przygotowywałem mięso po rozbiorze do przeróbki i zrobiłem kaszankę.

Mam zapeklowane mięso na żywiecką zgodnie z przepisem ale zostało mi jeszcze dużo mięsa z którego chcę zrobić kiełbasę ale nie wiem do czego to się nadaje.Ja chciałem wszystkie szynki przerobić na kiełbasy, ale moja Pani miała inne zdanie i dlatego brakuje wieprzowiny kl I. Zostało mi

wieprzowina kl II 13 kg

wieprzowina kl III 32 kg

wołowina z cielęciną 18 kg

tłuszcz twardy kilkanaście kilo.

Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić.Nie chciałbym nić kupywać dodatkowo, żeby nie dodawać do mojego "ekologicznego "mięsa ,mięsa niewiadomego pochodzenia.Sam jestem dopiero początkujący /to moje trzecie wyroby/ i brak mi całkowicie doświadczenia w tym kierunku.Pytałem człowieka, który u mnie bił świniodziki i je rozbierał o poradę .Odpowiedział mi że kręcić ,mieszać i robić kiłbasę bo wszyscy tak robią .Chcą mieć wszystkie szynki ,balerony i dużo dobrej kiełbasy.Ja na kiełbasy uratowałem przed moją Panią wszystkie łopatki i część szynek./stąd żywiecka ok 50kg/ . Całe mięso na wędliny już od wczoraj się pekluje w mojej ziemnej chłodni /5oC/.Z góry dziękuje za porady i życzę miłego dnia.

• 2 months later...
  • 2 years later...

Dołączę się do tematu.

Po produkcji szynek typu Polish Ham i okrawaniu zostało mi trochę :wink:

II wieprzowa ok 1,5kg z szynek i łopatki

III wieprzowa ok 1,5kg z szynki łopatki i golonki

Co można by z tego zrobić nie dokupując zbytnio surowców. Może co nie co tylko.

Raczej skłaniam się do czegoś wędzonego. :rolleyes: