jerzyka51 Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Jak pisałem w środę ubiłem trzy świniodziki. Wczoraj przygotowywałem mięso po rozbiorze do przeróbki i zrobiłem kaszankę. Mam zapeklowane mięso na żywiecką zgodnie z przepisem ale zostało mi jeszcze dużo mięsa z którego chcę zrobić kiełbasę ale nie wiem do czego to się nadaje.Ja chciałem wszystkie szynki przerobić na kiełbasy, ale moja Pani miała inne zdanie i dlatego brakuje wieprzowiny kl I. Zostało mi wieprzowina kl II 13 kg wieprzowina kl III 32 kg wołowina z cielęciną 18 kg tłuszcz twardy kilkanaście kilo. Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić.Nie chciałbym nić kupywać dodatkowo, żeby nie dodawać do mojego "ekologicznego "mięsa ,mięsa niewiadomego pochodzenia.Sam jestem dopiero początkujący /to moje trzecie wyroby/ i brak mi całkowicie doświadczenia w tym kierunku.Pytałem człowieka, który u mnie bił świniodziki i je rozbierał o poradę .Odpowiedział mi że kręcić ,mieszać i robić kiłbasę bo wszyscy tak robią .Chcą mieć wszystkie szynki ,balerony i dużo dobrej kiełbasy.Ja na kiełbasy uratowałem przed moją Panią wszystkie łopatki i część szynek./stąd żywiecka ok 50kg/ . Całe mięso na wędliny już od wczoraj się pekluje w mojej ziemnej chłodni /5oC/.Z góry dziękuje za porady i życzę miłego dnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Poradzcie jaką ewentualnie kiełbasę można z tego zrobić. Może to pomoże . http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duduś Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 Proszę o poradę. Mam 2 kg chudego mięska baraniego , 2 kg tłustej baraniny i około 70 dkg ścięgnistej baraniny . co radzicie dołożyć - jakie mięsko aby zrobić z tego kiełbasę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 Duduś.Może podhalańską z szesnastki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duduś Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 no właśnie znalazłam ten przepis i taką też zrobię. Dzięki arkadiusz, za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Dołączę się do tematu. Po produkcji szynek typu Polish Ham i okrawaniu zostało mi trochę :wink: II wieprzowa ok 1,5kg z szynek i łopatkiIII wieprzowa ok 1,5kg z szynki łopatki i golonki Co można by z tego zrobić nie dokupując zbytnio surowców. Może co nie co tylko. Raczej skłaniam się do czegoś wędzonego. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Ja bym to zmielił na fi5 i zrobił to samo - Polish Ham mielone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Ja bym to zmielił na fi5 i zrobił to samo - Polish Ham mielone.Jak dla mnie za dużo ścięgnistego - 50% ;wyrób może być twardy . Jak bym dokupiła trochę więcej niż 1 kg kl I i trochę mniej niż 1 kg podgardla i zrobiła kiełbasę autorską :rolleyes: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.