tim Posted March 28, 2010 Report Share Posted March 28, 2010 Składniki ciasto; 200g mąki 30g drożdży 50g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 100g miękkiej margaryny 1 jajko oraz; 8 migdałów 5g maku 5g wiórków kokosowych oliwa do smarowania ciasta mąka do zagniecenia ciasta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 28, 2010 Report Share Posted March 28, 2010 Piękny słonecznik a teraz proszę o podanie procesu technologicznego :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted March 28, 2010 Report Share Posted March 28, 2010 a teraz proszę o podanie procesu technologicznegonooo... bo jak to wykroić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 29, 2010 Author Report Share Posted March 29, 2010 Przygotowanie 1.Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i mąkę. Ciasto wyrabiamy, następnie chowamy do lodówki na 30 min. 2. Ciasto dzielimy na 9 kulek, 8 rozwałkujemy. każdy krążek smarujemy oliwą i po cztery układamy jeden na drugim. Nacinamy gwiaździście w 8 miejscach. 3.Wywijamy płatki 4 klinów tak aby nie zachodziły na siebie. Wywijamy spodnie płatki między płatkami wierzchnich klinów. 4. Ostatnią kulkę wkładamy w środek słonecznika, posypujemy makiem. Na wywiniętych płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami Rada Placki będą jednakowe gdy złożone po 4 obkrajemy je płaskim talerzem wówczas ciasto wystarczy podzielić na 8 kulek a 9 otrzymamy z poobcinanych brzegów. Ciasto jest bardzo klejące więc jest potrzebna mąka do nakuliwania aby sie nie przykleiło do wałka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.