Jump to content

Smorodina

Recommended Posts

;) Trochę jeszcze trzeba na porzeczki poczekac, no ale - ku pamięci :)

Długo się czeka.

Ale WARTO!

0,5 kg czarnych porzeczek

1 litr spirytusu 70% - czyli 736 ml spirytusu 95% i 291 ml wody

cukier wedle uznania

Połowę oczyszczonych i sparzonych na sicie porzeczek rozgnieść drewnianą łyżką. Całość porzeczek włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.

Po tym czasie nalewkę zlać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy.

Po 6 miesiącach na każde 500 ml nalewki dodać 120 ml spirytusu 95 procentowego i 380 ml syropu z cukru i odrobiny wody. Tak przyrządzoną nalewkę odstawiamy na następne 6 miesięcy...

odstawić na 8 tygodni

pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy.

Tak przyrządzoną nalewkę odstawiamy na następne 6 miesięcy...

I Ty nam każesz tyle czekać :devil: :grin: ,nalewka dla bardzo cierpliwych i wytrzymałych.

Ale co tam, w tym roku spróbuję zrobić i nie wypić zanim będzie zupełnie gotowa :grin: .

Smakowałam, wolę produkt ostateczny od pośredniego. :) Wczesny produkt... kwaśne, ostre, że o matko! :D

Różnica jest taka, jak z marynowanymi grzybami. Spróbuj po tygodniu, a posmakuj po miesiącu. Kolosalnie się od siebie różnią. :)

Jak już się całość odpowiednio z cukrem przemaceruje... No nie da się tego opisać.. :)

• 4 weeks later...

Ja smorodinówkę chcę zrobić w tym roku po raz pierwszy, ale zachęcił mnie do tego inny przepis. Dla jeszcze bardziej cierpliwych, bo robotę trzeba zaczynać już teraz (oby już nie było za późno :cry: ) od zrobienia nastawy na młodych listkach czarnej porzeczki.

Przepis brzmi następująco:

Wczesną wiosną należy przygotować listkówkę - młode listki i gałązki czarnej porzeczki zalać wódką (1 litr) w słoju i trzymać na słońcu przez tydzień, szczelnie zamknięte. Potem jeszcze w cieniu przez 3 tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć i nalewkę przechować do jesieni.

Potem, jak najpóźniej, wziąć kilogram czarnych porzeczek, zalać w słoju litrem spirytusu i litrem listkówki. Po sześciu tygodniach rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Z wypiciem czekać jak najdłużej.

To wersja wytrawna. Wersję słodką uzyskuje się jako produkt uboczny - na wiosnę zasypuje cukrem listki po odciśnięciu, a na jesieni owoce po odcedzeniu.

Tyle przepis z książki Elżbiety i Krzysztofa Adamskich. Nie jest to w pełni wiarygodne źródło, ale przepis zamierzam wypróbować, szczególnie w wersji wytrawnej.

• 3 weeks later...
Listkówkę zrobiłem 1 maja. Słońca było mało, to potrzymałem ją na parapecie do dziś. Zaraz po zalaniu zapach był bardzo zachęcający, teraz nie wiem, bo zakazują otwierać. Koloru nabrała.

• 2 months later...

Smorodina

ja robię tak:

w Maju do litrowego słoja włożyłem ok 30 listków (młodych) zalałem 60 Spirytusu i trzymałem do wczoraj, zlałem ma piękny złoty kolor.

Teraz kupiłem 2 kg czarnej porzeczki, umyłem, oczyściłem z ciemnych końców i wsypałem do słoja,tam przy użyciu blendera rozdrobniłem owoce, wlałem 2l 60 Spirytusu.

Całość będzie się macerować 6 tygodni.

tak wygląda w tej chwili:

Potem zleję nalew, a do owoców dodam szklankę cukru trzcinowego i miodu. Postoi 2 tygodnie. Trzeba pamiętać aby wszystko trzymać w ciemnym miejscu i przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słojem.

Powstały syrop zlać , połączyć z nalewem i listkówką. Po miesiącu odciągnąć znad osadu.

Ostawić "do lochu" na 6 miesięcy.

Długo będziecie pamiętać ten smak.

Wg. mnie nalew na samej czarnej porzeczce ma smak orzechowy dopiero dodatek listkówki daje nalewce smak SMORODINY.

2-3 letniej nie rozróżnisz, czy była na liściach , czy solo.

Ale rzadko Smorodina do tego czasu czeka i dlatego lepiej ją przygotować z listkówką

• 3 months later...

A ja przegapiłem koniec sezonu porzeczkowego.

Do końca lipca czarnych porzeczek "skolko ugodno". Wyjechałem raptem na dwa tygodnie i ani widu, ani śladu. No cóż - listkówka zaczeka rok, przecież nie wyleję litra wódy. Mam nadzieję, że to jej nie przeszkadza. Stoi w ciemnym i chłodnym miejscu.

• 5 months later...

Żeby znowu nie przegapić odświeżę temat.

Wczorajsze porzeczki. Czarne oczywiście.

Ja napełniam butlę lekko upychając.

Na pięciolitrową butlę 3,5 l 50% i jeden kilogram cukru.

Znakomita solo i jako dodatek do nalewki z czarnej porzeczki.

• 5 months later...