Jump to content

Kiełbasa jałowcowa

madaeva

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witaj na forum :grin:

czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy?

Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest popularnie wędzoną kiełbasą bo każda ma określoną recepturę ale jeśli chodzi o jałowcową to tą ekstra przyprawą jest właśnie owoc jałowieca .Poczytaj np tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31

• 1 year later...

Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem.

Kiełbasa jałowcowa

Receptura na 10 kg

I wp. z szynki - 3,00 kg

II wp. tłusta - 5,00 kg

II wołowa - 1,00 kg

III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg

Przyprawy:

1. peklosól - 0,10 kg

2. sól niejodowana - 0,10 kg

3. cukier - 0,02 kg

3.pieprz - 0,017 kg

4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg

Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46

Przędza wędliniarska

Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze.

Osadzanie:

12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce)

Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C

Wędzenie:

Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut

pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca.

Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu)

Podsuszanie:

Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni.

Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi

( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać)

Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka .

Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej .

• 1 month later...
  • 4 years later...

Nabrałem ochoty na tą kiełbasę, ale prosiłbym o sprecyzowanie wędzenia, bo nie rozumiem jeszcze wszystkiego jako poczatkujący. Czy 90-100 to temperatura czy czas. Proszę o wyjaśnienie własnie czasu i temperatury wędzenia.

Czy 90-100 to temperatura czy czas

To temperatura  końcowego pieczenia w wędzarni, trochę za wysoka wystarczy  80-90 stopni przez 30 minut i koniecznie na ostatnie chwile jałowca do ognia  dodać.....  :cool:

90-100 to czas wędzenia dymem gorącym.

A jaki to gorący dym Szakira pyta?   Wędzenie gorącym dymem przez 90-100 min. i pieczenie przez ok. 30 min. (razem ok. 120 - 130 min.)

A ten dym gorący jak będzie między 45 a 60 stopni będzie dobrze....  :cool:

• 2 years later...

Już nie pamiętam w których ale prawie w każdym przepisie jest napisane aby na koniec dodać do wędzenia jałowca. I to pisali ludzie z forum.

[Dodano: 26 paź 2018 - 22:53]

Na pewno na długi weekend przetestuję ten przepis. Aby nic nie spie... trzeba zawsze robić wszystko zgodnie z przepisem, ale ale jeżeli macie jakieś uwagi to z chęcią je przeczytam.

Edited by Tomek101082