madaeva Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Witam!Zastanawiam sie,czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Witaj na forum :grin: czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy? Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest popularnie wędzoną kiełbasą bo każda ma określoną recepturę ale jeśli chodzi o jałowcową to tą ekstra przyprawą jest właśnie owoc jałowieca .Poczytaj np tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajasc Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem. Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg Przyprawy: 1. peklosól - 0,10 kg 2. sól niejodowana - 0,10 kg 3. cukier - 0,02 kg 3.pieprz - 0,017 kg 4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46 Przędza wędliniarska Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze. Osadzanie: 12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce) Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C Wędzenie: Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca. Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu) Podsuszanie: Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni. Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi ( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać) Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka . Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Siara ma rację,,jest za duzo "achów i ochów"..Chcemy pochwalić koleżankę/kolegę.na forum..ustawiajmy wygaszanie..a jak chcemy jej/jemu napisać jak bardzo podziwiamy... używajmy do tego PW .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyga6 Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 czy wędliny można parzyć w parowarze elektrycznym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Oczywiście. Tylko pamiętaj o temperaturach i ich utrzymaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Nabrałem ochoty na tą kiełbasę, ale prosiłbym o sprecyzowanie wędzenia, bo nie rozumiem jeszcze wszystkiego jako poczatkujący. Czy 90-100 to temperatura czy czas. Proszę o wyjaśnienie własnie czasu i temperatury wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Czy 90-100 to temperatura czy czas To temperatura końcowego pieczenia w wędzarni, trochę za wysoka wystarczy 80-90 stopni przez 30 minut i koniecznie na ostatnie chwile jałowca do ognia dodać..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Podpiekanie na koniec Ok. Ale jak długo wędzić i w jakiej temp.? przepraszam, ale nie jest to dla mnie zrozumiałe, a nie chcę zrobić jakiegoś "babola". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 90-100 to czas wędzenia dymem gorącym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 90-100 to czas wędzenia dymem gorącym. A jaki to gorący dym Szakira pyta? Wędzenie gorącym dymem przez 90-100 min. i pieczenie przez ok. 30 min. (razem ok. 120 - 130 min.) A ten dym gorący jak będzie między 45 a 60 stopni będzie dobrze.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Rozjaśniłeś mi temat. Dzięki za wyrozumiałość.Jak mi się to uda to przesle specjalne podziękowania na PW. Dobranoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek101082 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Witam. Tak się zastanawiam w jak sposób w Borniaku zrobić kiełbasę jałowcową. Nie ma zrębek z jałowca do DG. Macie na to jakiś sposób poza wymianą na Dymboxa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 (edited) Nie ma zrębek z jałowca do DG. Przecież kiełbasę jałowcową nie robisz ze zrębek z jałowca Dajesz odpowiednią ilość zmielonego owocu jałowca do farszu .. Edited October 26, 2018 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek101082 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca myślałem że w zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło no i o czywiscie że wiem że do kiełbasy dodajesz zmielone owoce jałowca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 W przepisach piszą że pod koniec wędzeniu dodajesz do komory jałowca To dodaj do zrębek garść owoców.O ile pamiętam w ten sposób aromatyzował jałowcem dym kol. Ligawa z Vancouver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 zwykłych wędzarniach wrzucasz coś żeby się zadymioło Możesz a nie musisz . Możesz spróbować dodać do zrębek grubo zmielonego owocu jałowca . Moim zdaniem zapaszek powinien być Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek101082 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 I dla tego ty masz status VIP a ja tylko użytkownik . A ty dodajesz czegoś do wędzarnia czy tylko do kiełbasy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 A ty dodajesz czegoś do wędzarnia czy tylko do kiełbasy? Ja do wędzenia wędzonek i kiełbas nie dodaję żadnych dodatkowych zapachów . Przyprawy tylko do kiełbasy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Ten jałowiec do "ognia" nic nie daje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Ten jałowiec do "ognia" nic nie daje W kiełbasie może nic. Ale w ogrodzie ładnie pachnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek101082 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 (edited) Już nie pamiętam w których ale prawie w każdym przepisie jest napisane aby na koniec dodać do wędzenia jałowca. I to pisali ludzie z forum. [Dodano: 26 paź 2018 - 22:53] Na pewno na długi weekend przetestuję ten przepis. Aby nic nie spie... trzeba zawsze robić wszystko zgodnie z przepisem, ale ale jeżeli macie jakieś uwagi to z chęcią je przeczytam. Edited October 26, 2018 by Tomek101082 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted October 26, 2018 Report Share Posted October 26, 2018 Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest. Zapach fajny ale z wędzarni☺.Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Z tym jałowcem pod koniec wędzenia to trochę bajka jest Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 27, 2018 Report Share Posted October 27, 2018 Jak dasz dużo to i kiełba ma trochę aromatu jak wąchniesz zaraz po dymieniu. Smaku w mięsie nie poczujesz jak do farszu nie dasz owoców. Prawda - czasem dodaję do farszu nalew jałowcowy -( tak 20 dkg /litr 50% - i tak sobie postoi ze 3 tygodnie wstrząsany nie mieszany ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts