Jump to content

Kiełbasa jałowcowa


madaeva

Recommended Posts

  • Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witaj na forum :grin:

czy kielbasa jalowcowa to popularnie wedzona kielbasa z dodatkiem galazki jalowca,czy sa jeszcze jakies ekstra przyprawy?

Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest popularnie wędzoną kiełbasą bo każda ma określoną recepturę ale jeśli chodzi o jałowcową to tą ekstra przyprawą jest właśnie owoc jałowieca .Poczytaj np tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Odświeżę trochę temat właśnie zrobiłem jałowcową kiełbaska smaczna,ale nie będzie co podsuszać trzeba by trzymać gdzieś pod kluczem.

 

Kiełbasa jałowcowa

 

 

Receptura na 10 kg

 

I wp. z szynki - 3,00 kg

II wp. tłusta - 5,00 kg

II wołowa - 1,00 kg

III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg

 

Przyprawy:

 

1. peklosól - 0,10 kg

2. sól niejodowana - 0,10 kg

3. cukier - 0,02 kg

3.pieprz - 0,017 kg

4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg

 

Jelita wołowe wiankowe kaliber 43/46

Przędza wędliniarska

 

Mięsa schładzamy do 4-6 st.C następnie rozdrabniamy I wp na sitku 20mm,II wp. sitko 10 mm. dodajemy 0,08 kg peklosoli , 0,08 kg soli następnie mieszamy do uzyskania kleistej masy i wymieszania się dokładnie mięs.( ja mieszałem w mieszarce 5 minut) Następnie mielimy dwukrotnie mięso kl IIIwp i II wołowe na sitku 2 mm dodajemy 0,5 litra wody resztę peklosoli i soli oraz pozostałe przyprawy mieszamy aż mięso wchłonie wszystką wodę ( kurujemy – miksujemy ja dokładnie wymieszałem ) Następnie mieszamy wszystko razem ja mieszałem mieszarką 15 minut i napełniamy ściśle jelita w odcinki 50-70 cm i zawiązujemy końce przędzą. Jeżeli zachodzi potrzeba nakłuwamy igłą tam gdzie jest powietrze.

 

Osadzanie:

 

12 godz. w temperaturze 4-6 st. C ( najlepiej w lodówce)

 

Osuszanie w wędzarni 50 min temperaturą 50 st C

 

Wędzenie:

 

Wędzenie 90-100 gorącym dymem drewno olcha i trociny dębowo- bukowe następnie pieczenie przez około 30 minut

pod koniec wędzenia dodajemy do paleniska trochę ziaren jałowca, lub trochę świerzych gałązek jałowca.

 

Studzimy do temperatury nie większej jak 18 st C po 12 godzinach powtórne wędzenie zimnym dymem 24 godz. ( ja wędziłem 6 godz ciepłym dymem z braku czasu)

 

Podsuszanie:

Podsuszamy w temperaturze 12-18 st C przez 6 dni.

Po podsuszaniu można jeszcze podwędzić zimnym dymem 2-3 godzi

( u mnie po tym czasie niema już co podwędzać)

 

Kiełbasę wykonałem wzorując się na przepisie z 16 i z książki domowy wyrób wędlin Stanisława Borowczaka .

Dokonałem też modyfikacji przepisu wg 16 powinienem dodać 1 kg I wp mniej a dodać 1 kg tłuszczy twardego, a według przepisu S Borowczaka zamiast 2 kg III wp z golonki dodałem 1 kg i 1 kg II wołowej .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 years later...

Nabrałem ochoty na tą kiełbasę, ale prosiłbym o sprecyzowanie wędzenia, bo nie rozumiem jeszcze wszystkiego jako poczatkujący. Czy 90-100 to temperatura czy czas. Proszę o wyjaśnienie własnie czasu i temperatury wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy 90-100 to temperatura czy czas

 

To temperatura  końcowego pieczenia w wędzarni, trochę za wysoka wystarczy  80-90 stopni przez 30 minut i koniecznie na ostatnie chwile jałowca do ognia  dodać.....  :cool:

Link to comment
Share on other sites

 

 

90-100 to czas wędzenia dymem gorącym.

 

A jaki to gorący dym Szakira pyta?   Wędzenie gorącym dymem przez 90-100 min. i pieczenie przez ok. 30 min. (razem ok. 120 - 130 min.)

 

A ten dym gorący jak będzie między 45 a 60 stopni będzie dobrze....  :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Już nie pamiętam w których ale prawie w każdym przepisie jest napisane aby na koniec dodać do wędzenia jałowca. I to pisali ludzie z forum.

[Dodano: 26 paź 2018 - 22:53]

Na pewno na długi weekend przetestuję ten przepis. Aby nic nie spie... trzeba zawsze robić wszystko zgodnie z przepisem, ale ale jeżeli macie jakieś uwagi to z chęcią je przeczytam.

Edited by Tomek101082
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...