Jump to content

[Pieczywo]CHLEB NA ZAKWASIE " z poczekalni"


Recommended Posts

Czekając w kolejce do lekarza Żona spisała od współczekającej receptę na pyszny chlebek.

 

Przygotowanie zakwasu.

Potrzeba: mąka żytnia

letnia przegotowana woda

duży słoik ( 1l )

Idzień

1/2szklanki mąki wymieszać z taką ilością letniej wody żeby uzyskać konsystencje

gęstej śmietany, słoik postawić w ciepłym miejscu i nie przykrywać szczelnie.

 

II,III,IV,V dzień

co 24 godz. dosypywać po 2-3 łyżki mąki i wymieszzać ( produkt

ostateczny ma mieć konsystencje gęstej śmietany, wiec w razie potrzeby

można dolewać letniej wody i wymieszać)

VI dzień

przelewamy zakwas do miski w której będziemy rozczyniać ciasto. Nasypać 1 szkl.

mąki żytniej i wlać 1 szkl. letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz

 

Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.

CHLEB

Porcja na 2 blaszki większe (keksówki - dłu 31 cm) i jedną mniejszą (25 cm)

4 szkl mąki żytniej typ 720

4 szkl mąki pszennej typ 550

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

3 1/2 - 4 szkl letniej wody

Dodatki

kminek,ziarno słonecznika,dyni,otręby, a my bardzo lubimy ze smażoną cebulką

 

Wykonanie

Po dodaniu wszystkich składników, dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem

Ciasto ma być gęste ale nie twarde, pozwolić rosnąć przez godz .

Następnie wymieszać jeszcze raz i włożyć do foremek wysmarowanych olejem

i wysypanych otrębami.

Nakładamy ciasto do 1/2 wysokości blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Foremki przykryć ściereczką, ciasto musi podwoić swoją obiętość.

Pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do 230 st, wkładamy foremki i garnuszek z wodą

i nastawiamy w piekarniku grzanie od dołu. Po 15 min zmniejszamy temp.

pieczenia do 200 st. Cas wypiekania ok. godz. Pod koniec włączyć grzanie

góra - dół żeby chleb zrumienić. Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu

zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku.

Bezpośrednio po pieczeniu wyjmujemy czlebki z form , żeby wystygł.

Prawidłowo wypieczony chleb , pukany od spodu wydaje dżwięczny odgłos.

 

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Witam ,

 

Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu

zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku.

 

Pepe ,czy mógłbyś uzupełnić wklejone zdanie...?

Domyślam się ,że miało być kilka min. ale mogę się źle domyślać :smile:

 

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

O kilku lat moja Żona wypieka ten chleb,jest to nasz chleb powszedni.

 

Zazwyczaj był to chleb cebulowy - z dodatkiem prażonej cebulki albo z kminkiem.

Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...