PePe Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Czekając w kolejce do lekarza Żona spisała od współczekającej receptę na pyszny chlebek. Przygotowanie zakwasu. Potrzeba: mąka żytnia letnia przegotowana woda duży słoik ( 1l )Idzień 1/2szklanki mąki wymieszać z taką ilością letniej wody żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany, słoik postawić w ciepłym miejscu i nie przykrywać szczelnie. II,III,IV,V dzień co 24 godz. dosypywać po 2-3 łyżki mąki i wymieszzać ( produkt ostateczny ma mieć konsystencje gęstej śmietany, wiec w razie potrzeby można dolewać letniej wody i wymieszać)VI dzień przelewamy zakwas do miski w której będziemy rozczyniać ciasto. Nasypać 1 szkl. mąki żytniej i wlać 1 szkl. letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.CHLEBPorcja na 2 blaszki większe (keksówki - dłu 31 cm) i jedną mniejszą (25 cm)4 szkl mąki żytniej typ 7204 szkl mąki pszennej typ 5503 łyżeczki soli3 łyżeczki cukru3 1/2 - 4 szkl letniej wodyDodatki kminek,ziarno słonecznika,dyni,otręby, a my bardzo lubimy ze smażoną cebulką Wykonanie Po dodaniu wszystkich składników, dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem Ciasto ma być gęste ale nie twarde, pozwolić rosnąć przez godz . Następnie wymieszać jeszcze raz i włożyć do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami. Nakładamy ciasto do 1/2 wysokości blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia. Foremki przykryć ściereczką, ciasto musi podwoić swoją obiętość.Pieczenie Nagrzewamy piekarnik do 230 st, wkładamy foremki i garnuszek z wodą i nastawiamy w piekarniku grzanie od dołu. Po 15 min zmniejszamy temp. pieczenia do 200 st. Cas wypiekania ok. godz. Pod koniec włączyć grzanie góra - dół żeby chleb zrumienić. Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchu zimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku. Bezpośrednio po pieczeniu wyjmujemy czlebki z form , żeby wystygł. Prawidłowo wypieczony chleb , pukany od spodu wydaje dżwięczny odgłos. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Czy cały przygotowany rozczyn wymieszać z tymi składnikami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted March 30, 2010 Author Report Share Posted March 30, 2010 Aby skrócić czas hodowania nowego zakwasu, odkładamy 3-4 łyżki gotowego ciasta do słoiczka i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie sobie czeka na następny wypiek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted March 30, 2010 Report Share Posted March 30, 2010 Witam , Jak jest już rumiany smarujemy po wierzchuzimną wodą dla nadania połysku i jeszcze przez trzymamy w piekarniku. Pepe ,czy mógłbyś uzupełnić wklejone zdanie...?Domyślam się ,że miało być kilka min. ale mogę się źle domyślać :smile: pozdrav Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted March 30, 2010 Author Report Share Posted March 30, 2010 Witaj jpionka! Przepraszam, ale widocznie już byłem śpiący. :blush: Oczywiście miało być - .... i jeszcze przez chwilę trzymamy w piekarniku. :wink: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 O kilku lat moja Żona wypieka ten chleb,jest to nasz chleb powszedni. Zazwyczaj był to chleb cebulowy - z dodatkiem prażonej cebulki albo z kminkiem. Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Tym razem Żona upiekła oprócz tamtych chleb "litewski", dzięki temu że kol. Nestor podzielił się z nami specjalną przyprawą do wypieku tego chleba. Możesz rozszerzyć zdanie, jaka to specjalna przyprawa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 A to to wie kol. Nestor, Była to saszetka z brązowym płynem zza wschodniej granicy.Na pytanie jakie to było w smaku Żona odpowiedziała - nie wiem nie próbowałam , ale chleb wyszedł b. smaczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Karmel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 Być może gdyż chlebek ma lekko słodkawy smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Chlebek litewski zrobiłem w ten sposób,że do ciasta dodałem zaczyn do produkcji kwasu chlebowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 a ja przy okazji pieczenia chleba od jakiegoś czasu korzystam z temperatury pieca i ...jest babeczka budyniowa wg Halusi :thumbsup: - chleb z mieszanki żytniej 720 i pszennej pełnoziarnistej z Lubelli a do regulacji konsystencji mąka żurkowa ( bo taka była pod ręką ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Włodku chlebek i '' babeczka'' rewelacyjna... widzę że bardzo podpasował Ci ten przepis :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 podpasował Ci ten przepisjasne . jest prosty- składniki są w każdym sklepie , znam na pamięć i ta akurat pieczona " w trasie " też się udała . Bo oprócz foremki nic więcej nie potrzeba - a wymieszać można nawet ręką :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts