Jump to content

Przeliczanie

oli-wa

Recommended Posts

Witam na wstepie chciał bym się przywitać z szanowną bracią wędzarniczą i podpytać jak przeliczać masę soli/peklosoli na łyżki do zupy bąć herbaty, właśnie zaczynam przygodę z szynkowarką ale niestety nie posiadam na stanie odpowiedniej wagi.

Witaj. Podejdź do najbliższego sklepu i na pewno bedziesz mógł sobie odważyć odwpowiednie dawki.

Jesli chcesz szynkowarzyć, to niestety, musisz zakupić mała wage oraz termometr do parzenia (dostaniesz to w sklepie Kolegi Miro).

jak przeliczać masę soli/peklosoli na łyżki do zupy bąć herbaty,

Obawiam się, że łyżka łyżce nierówna, waga by się przydała.Na początek może jednak spróbuj zgodnie z podpowiedzią Kolegi Gonzo, jeśli musisz już teraz to zrobić albo zastosuj się do rady Maxella.

Dziekuję za tak liczne i szybkie odpowiedzi, waga już jest w drodze, chodz mi o to by na poczatku nie pomylic się o rząd wielkości np dając łyżkę zamiast łyżeczki bo nie mam doświadczenienia porównania jak powinno być (tylko z tatarem bąć kotletami mielonymi).

Podejdź do najbliższego sklepu i na pewno bedziesz mógł sobie odważyć odwpowiednie dawki.

raczej wątpię bo sklepy zazwyczaj mają wagi z dokładnością 5 gram (i to te lepsze).... bezpieczniej byłoby w aptece

można również w tym awaryjnym przypadku zakupić jedną torebkę peklosoli (zazwyczaj 50g) - będzie skala porównawcza

• 2 weeks later...

Wprawdzie rada spóźniona, ale może się jeszcze komu przyda:

Ktoś mądry kiedyś poradził, żeby w aptece poprosić o zważenie soli/pieprzy/peklosoli/co tam potrzebne wsypanej do... klocka lego :P Bierzemy spory klocek, wsypujemy np sól, ważymy i mamy domowej roboty miarkę...

Alternatywnie można wspomnianą wyżej 50g torebkę peklosoli zakupić i sprawdzić ile "klocków peklosoli" mieści się w torebce. Sypiąc zawsze "na płasko" powinniśmy uzyskać dosyć dokładny wynik, którego dokładność dyktowana będzie przede wszystkim uczciwością producenta.

Trochę OT, ale jak doświadczenie mnie ostatnio nauczyło, duży wpływ na na zawartość "soli w soli" ma rownież jej wilgotność. Przed swiętami kupiłem kilka jednokilogramowych woreczków peklosoli. Była jakaś taka wilgotna i miała tendencję do zbrylania się. Postanowiłem to sprawdzić i okazało się, że po przesuszeniu jej na patelni, waga pokazała ubytek masy w wysokości 3,8%.

Nie jest to co prawda wspomniany przez autora wątku "rząd wielkości", ale myślę, że warto i taki niuans wziąć pod uwagę.

Witam i dołączę swoje trzy grosze , może się komuś przyda .

Sól i peklosól kupuję u Miro . Przechowuję oryginalnie zapakowane - są suche i pewne . Otwieram woreczek i przesypuję do hermetycznego pudełka plastikowego do którego dodaję koło 2 łyżek ryżu (suchego) , zapakowanego w dwie , trzy warstwy gazy . Takie małe zawiniątko sciśnięte gumką . Mam cały czas suchą sól i jednakowe pomiary podczas ważenia . Metoda prosta i pewna . Pozdrawiam zuberek .