Jump to content

Kiełbasa biała wersja 2010 z przekroczoną normą majeranku


ryszpak

Recommended Posts

W przypływie chwili i w obliczu przyjazdu rodziny stwierdziłem, że trzeba się czymś pochwalić ;) A co może być lepszego od domowej kiełbasy. Dużo tego nie było, bo czasu brak (dzieciaki i obowiązki domowe) ale efekt zadowalający. Wagi dokładnej nie miałem, proporcje "łyżeczkowe". To oczywiście modyfikacja przepisu maxella z działu artykułów.

Łopatka wp 3,70kg

Boczek 1kg

Wołowina II 0,7kg

Sól - 5 łyżek

Pieprz - 3 łyżeczki

Czosnek - 6 ząbków

Majeranek - 30 g

 

 

Wołowina dwa razy zmielona przez sitko 2 mm, dodana woda w ilości 200ml oraz przyprawy i odstawiona na godzinę. Wieprzowina przekręcona przez sitko 13 mm, dodana woda (125ml) i wołowina z przyprawami. Wymieszane i w kiełbaśnice ;)

Parzona 30 minut w 75-77C.

Zdjęcia niestety nie mam :( Żona całą białą wrzuciła do kiszonej kapusty i niestety, widok już nie taki jaki powinien...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...