ryszpak Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 W przypływie chwili i w obliczu przyjazdu rodziny stwierdziłem, że trzeba się czymś pochwalić A co może być lepszego od domowej kiełbasy. Dużo tego nie było, bo czasu brak (dzieciaki i obowiązki domowe) ale efekt zadowalający. Wagi dokładnej nie miałem, proporcje "łyżeczkowe". To oczywiście modyfikacja przepisu maxella z działu artykułów. Łopatka wp 3,70kgBoczek 1kgWołowina II 0,7kgSól - 5 łyżek Pieprz - 3 łyżeczkiCzosnek - 6 ząbkówMajeranek - 30 g Wołowina dwa razy zmielona przez sitko 2 mm, dodana woda w ilości 200ml oraz przyprawy i odstawiona na godzinę. Wieprzowina przekręcona przez sitko 13 mm, dodana woda (125ml) i wołowina z przyprawami. Wymieszane i w kiełbaśnice Parzona 30 minut w 75-77C.Zdjęcia niestety nie mam Żona całą białą wrzuciła do kiszonej kapusty i niestety, widok już nie taki jaki powinien... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Ja na podobną ilość mięska dałem 10g , jedno opakowanie i myślę że przesadziłem.Ale da się zjeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts