Jump to content

Moja wędzarnia


Recommended Posts

Witam wszystkich po licznych wizytach na forum postanowiłem zbudować wędzarnie. Zainspirowany Jackoszem postawiłem coś takiego http://img263.imageshack.us/img263/6867/dsc01004o.jpg Pierwsze wędzenie było przed świętami , boczki i szyneczka peklowana według tabeli Dziadka. Wyszło ok . Wszystko wymaga jeszcze zagospodarowania ale jest na dobrej drodze . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pokazane zdjęcie z płonącym drewnem to jest wstęp do wędzenia - nagrzewanie wędzarni. Proszę jednak o opisanie zalet paleniska zagłębionego w ziemi i przykrywanego od góry. 1000 st C to chyba przesada, chyba pomyliłeś moją wędzarnie z dymarkami . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Moje rozwiązania techniczne paleniska . I pytanie dlaczego uważam je jako jedne z najlepszych

1. Łatwość dokładania i usuwania nadmiaru paliwa.

2, Wygodna regulacja dostępu powietrza do komory spalania, czyli temperatury spalania.

3. Możliwość podtrzymania ognia, z ograniczeniem temperatury w komorze wędzarniczej

( wypuszczenie części energii cieplnej na zewnątrz przed kanałem).

 

To tak na szybko, pomysłu zazdroszczę.

 

Pozdrawiam

WaRo58

Link to comment
Share on other sites

Masz rację W palenisku niech będzie i te 1000 ale do wędzarni wpuszczam tyle ciepła ile chcę by temperatura była taka jak przewidują to zalecenia .Samo wędzenie po osuszeniu też jest proste dymu robię tyle ile mi potrzeba. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

DZIADEK, Długość kanału i utrzymanie temperatury! Bardzo duży radiator oddający ciepło do ziemi. Spalanie dużej ilości drewna w wysokiej temperaturze, żeby wędzić na ciepło i utrzymać stabilnie. Grzebanie w ziemi zimą czy podczas opadów nie należy do przyjemności i utrzymanie czystości. Sama regulacja to już osobny temat rozwiązań technicznych i to nie jest problemem. To, że utrzymasz odpowiednią temperaturę np 55 st czy wymaganą 90 st przez regulację przepustami - szybrami też nie jest przedmiotem negatywnym. Ale żeby to wszystko działało, niezbędne jest utrzymanie wysokiej temperatury i dużej ilości żaru. I tylko właśnie ta temperatura w palenisku dyskryminuje całą wędzarnię,a nie wspaniałe rozwiązanie do regulacji. Podstawowym powodem jest długi kanał w ziemi, zbyt duże straty ciepła. Dodając jeszcze murowaną wędzarnię do strat ciepła Twój "pomnik" będzie napędzany spalając drewno z dobrym ciągiem do 1000 st. Chyba, że przerzucisz się na wyłączne zimne wędzenie do 22 st. :idea:
Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się Andyandy że całkiem się nie rozumiemy podajesz temperatury chyba z piekła wzięte . Ta wędzarnia bardzo mało drewna spala i wspaniale trzyma temperaturę mimo ze kanał nie jest izolowany. Wcale nie jest prawdą że system szybrów zapewnia prawidłowe wędzenie. nie umiejętne ich ich stosowanie potrafi osmolić wędliny W związku z tym napisz teoretycznie kiedy wędzonki będą osmolone lub bedą miały smółkę Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

DZIADEK, Osmolenie wędzonek występuje w skutek złego spalania drewna - pirolizy i zbyt duże wydzielanie się ciał smolistych. 2 podobnym zjawiskiem osmolenia - osiadania cząstek sadzy jest złe spalanie drewna z dodatkową ilością pary wodnej o innej temperaturze - niższej, niż gazy przy spalaniu. 3 efekt osmolenia jest zbyt duża temperatura i zbyt mała ilość tlenu w palenisku. 4 nie właściwe drewno do wędzenia 5 wadliwa konstrukcja wędzarni 6 refluks występujący w nie wygrzanych wędzarniach. 7 wszystkie już wymienione błędy w jednej wędzarni. Dziadek tego jest dużo!!!! czy mam dalej pisać?

Ps. Zapodaj maila do Maxella, żeby fachowo określ temperatury spalania drewna. Ja już raz na ten temat pisałem.

Link to comment
Share on other sites

DZIADEK, Osmolenie wędzonek występuje w skutek złego spalania drewna - pirolizy i zbyt duże wydzielanie się ciał smolistych.

.

Wyżej pisałeś że spalanie w mojej wędzarni jest za duże ( 1000st C) więc nie mówmy o tym. jest konkretna wędzarnia .Drewno pali się normalnie tak jak w wszystkich wędzarniach . Mamy do dyspozycji cztery szybry -daszek nad wędzarnią, szyber obrotowy przed wędzarnią. szyber obrotowy za paleniskiem i ostatni szyber dozujący ilość powietrza do paleniska .Pytanie jak to ustawić by wyszły pięknie uwędzone wędzonki i kiełbasy w całym procesie wędzenia.. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam ,

 

ostatnia pozycja która ukazała się na Hubie tzn. WĘDZENIE MIĘSA,KIEŁBAS I RYB autorstwa Egona Bindera daje odpowiedź na toczącą się w tym wątku dyskusję.

Wystarczy pobrać , poczytać i stosować w praktyce.

Autor podaje tam również ,że wysoka temp. spalania drewna tzn. powyżej 500-600st.C

powoduje powstawanie rakotwórczych substancji w składzie dymu.

Należy się więc we własnym interesie wystrzegać temp . powyżej tego zakresu.

 

W tym przypadku zdanie Dziadka : cyt.

 

"Masz rację W palenisku niech będzie i te 1000 ale do wędzarni wpuszczam tyle ciepła ile chcę by temperatura była taka jak przewidują to zalecenia .Samo wędzenie po osuszeniu też jest proste dymu robię tyle ile mi potrzeba."

 

zawiera fałszywą tezę. Regulacja intensywności przepływu nie chroni przed szkodliwym składnikiem , lecz wpuszcza go nieco mniej do komory wędzarniczej.

Jest to rozważanie czysto teoretyczne , bo nie chce mi się wierzyć aby Dziadek o tym nie wiedział i utrzymywał w palenisku tak wysoką temp.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

DZIADEK, Zmieniasz temat i pytania jak rękawiczki. Na twojej fotce wyraźnie widać jak spala się drewno. To że w innych wędzarniach pali się podobnie to problem właścicieli tych wędzarni i nie są dla mnie wyrocznią. Wędzarnię, którą Ty przedstawiasz posiada wady z natury fizyki. Nie jest możliwe uzyskania dobrych warunków - zdrowych wędzenia przy takiej konstrukcji które już opisałem. Wymiana cieplna jest nie jest z g... i się fizyki nie nagnie do potrzeb wędzenia. O ile latem przy + możesz "kombinować" to zimą jak to mówią "masz to jak w banku" że uzyskasz cały zestaw aromatów nie pożądanych w procesie wędzenia.Smacznego w takim wypadku nie życzę. Co do literatury i niektórych pomysłów napisałem dzisiaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5231&postdays=0&postorder=asc&start=15 Więc nie wszystko złoto co się świeci.
Link to comment
Share on other sites

Wniosek nasuwa się jeden . Nie potraficie uwędzić takiej wędzarni. Temp. 1000 st C to wymysł Andyandiego . więc tylko podtrzymałem tą teorię by nadać tok rozumowania . Jednak nie uzyskałem odpowiedzi jak prawidłowo uwędzić w takiej wędzarni . Skoro piszecie o temperaturach spalania to czym mierzycie tą temperaturę w palenisku . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Wędzarnia jak wędzarnia. Wędziłem w podobnej tylko, że nie miała szybrów a dołek w ziemi przykrywałem kawałkiem blachy.

Jak się ma pojęcie o wędzeniu to wystarczy kartonowe pudełko i kawałek rury odpowiedniej średnicy. Latem w kartonie wędziłem ryby nad morzem.

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Dziadku ,

 

ja jej nie mierzę i szczerze powiem ,że nie wiem jaką ona ma wartość.

Dziś pobrałem tą książkę i wyczytałem w niej to o czym w poprzednim poście napisałem.

A jak się ustrzec wysokiej temp. to autor podaje ,że nie należy dopuszczać do palenia drewna otwartym ogniem lecz wsad w palenisku powinien się tlić.

Napisałem o tym dlatego, ponieważ dopiero dziś sie o tym dowiedziałem a że nie wszyscy mają dostęp do huba i również mogą tego zagadnienia nie znać to poczułem sie zobowiązany o tym poinformować w tym poście.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Szczarze mówiąc miałem podobną konstrukcję paleniska do Dziadka zagłębioną w ziemii a teraz mam palenisko z rurą na wierzchu bez żadnych szybrów i uważam ,że ta druga konstrukcja jest lepsza o ile chodzi o zużycie drewna.Po prostu potrzeba go mniej bo nie ma tak dużych strat ciepła jak w pierwszym przypadku.
Link to comment
Share on other sites

A jak się ustrzec wysokiej temp. to autor podaje ,że nie należy dopuszczać do palenia drewna otwartym ogniem lecz wsad w palenisku powinien się tlić.

A co zrobić jak to drewno zaczęło się palić. Pozdrawiam

Konstrukcja mojego paleniska pozwala mi , w takim przypadku wyciągnąć palące się

intensywnie kawałki drewna poza palenisko....

Przyglądając się zdjęciu Twojego paleniska miałbyś z tym problem.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...