Paweł2954 Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Witam wszystkich po licznych wizytach na forum postanowiłem zbudować wędzarnie. Zainspirowany Jackoszem postawiłem coś takiego http://img263.imageshack.us/img263/6867/dsc01004o.jpg Pierwsze wędzenie było przed świętami , boczki i szyneczka peklowana według tabeli Dziadka. Wyszło ok . Wszystko wymaga jeszcze zagospodarowania ale jest na dobrej drodze . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 tim, Bardo dobra wędzarnia, gratulacje i na pohybel "pomnikom" :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Moje rozwiązania techniczne paleniska . I pytanie dlaczego uważam je jako jedne z najlepszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł2954 Posted April 5, 2010 Author Report Share Posted April 5, 2010 Jeśli będę miał więcej czasu postaram się wkleić więcej zdjęć paleniska . Palenisko wykorzystuję do grzania wody na parzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 DZIADEK, W wyrobach jesteś super ale technicznie odwrotnie. Z fotki wynika, że masz około 1000 st w palenisku więc podumaj dum dum dum dum. PS. Tak na skróty przeczytaj str 20 do 30 wędzenie mięsa kiełbasy i ryb książka E. Binder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Paweł2954 całkiem fajna wędzarnia gratuluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Pokazane zdjęcie z płonącym drewnem to jest wstęp do wędzenia - nagrzewanie wędzarni. Proszę jednak o opisanie zalet paleniska zagłębionego w ziemi i przykrywanego od góry. 1000 st C to chyba przesada, chyba pomyliłeś moją wędzarnie z dymarkami . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Moje rozwiązania techniczne paleniska . I pytanie dlaczego uważam je jako jedne z najlepszych 1. Łatwość dokładania i usuwania nadmiaru paliwa. 2, Wygodna regulacja dostępu powietrza do komory spalania, czyli temperatury spalania. 3. Możliwość podtrzymania ognia, z ograniczeniem temperatury w komorze wędzarniczej ( wypuszczenie części energii cieplnej na zewnątrz przed kanałem). To tak na szybko, pomysłu zazdroszczę. Pozdrawiam WaRo58 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Masz rację W palenisku niech będzie i te 1000 ale do wędzarni wpuszczam tyle ciepła ile chcę by temperatura była taka jak przewidują to zalecenia .Samo wędzenie po osuszeniu też jest proste dymu robię tyle ile mi potrzeba. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 DZIADEK, Długość kanału i utrzymanie temperatury! Bardzo duży radiator oddający ciepło do ziemi. Spalanie dużej ilości drewna w wysokiej temperaturze, żeby wędzić na ciepło i utrzymać stabilnie. Grzebanie w ziemi zimą czy podczas opadów nie należy do przyjemności i utrzymanie czystości. Sama regulacja to już osobny temat rozwiązań technicznych i to nie jest problemem. To, że utrzymasz odpowiednią temperaturę np 55 st czy wymaganą 90 st przez regulację przepustami - szybrami też nie jest przedmiotem negatywnym. Ale żeby to wszystko działało, niezbędne jest utrzymanie wysokiej temperatury i dużej ilości żaru. I tylko właśnie ta temperatura w palenisku dyskryminuje całą wędzarnię,a nie wspaniałe rozwiązanie do regulacji. Podstawowym powodem jest długi kanał w ziemi, zbyt duże straty ciepła. Dodając jeszcze murowaną wędzarnię do strat ciepła Twój "pomnik" będzie napędzany spalając drewno z dobrym ciągiem do 1000 st. Chyba, że przerzucisz się na wyłączne zimne wędzenie do 22 st. :idea: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Wydaje mi się Andyandy że całkiem się nie rozumiemy podajesz temperatury chyba z piekła wzięte . Ta wędzarnia bardzo mało drewna spala i wspaniale trzyma temperaturę mimo ze kanał nie jest izolowany. Wcale nie jest prawdą że system szybrów zapewnia prawidłowe wędzenie. nie umiejętne ich ich stosowanie potrafi osmolić wędliny W związku z tym napisz teoretycznie kiedy wędzonki będą osmolone lub bedą miały smółkę Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 DZIADEK, Osmolenie wędzonek występuje w skutek złego spalania drewna - pirolizy i zbyt duże wydzielanie się ciał smolistych. 2 podobnym zjawiskiem osmolenia - osiadania cząstek sadzy jest złe spalanie drewna z dodatkową ilością pary wodnej o innej temperaturze - niższej, niż gazy przy spalaniu. 3 efekt osmolenia jest zbyt duża temperatura i zbyt mała ilość tlenu w palenisku. 4 nie właściwe drewno do wędzenia 5 wadliwa konstrukcja wędzarni 6 refluks występujący w nie wygrzanych wędzarniach. 7 wszystkie już wymienione błędy w jednej wędzarni. Dziadek tego jest dużo!!!! czy mam dalej pisać? Ps. Zapodaj maila do Maxella, żeby fachowo określ temperatury spalania drewna. Ja już raz na ten temat pisałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 DZIADEK, Osmolenie wędzonek występuje w skutek złego spalania drewna - pirolizy i zbyt duże wydzielanie się ciał smolistych.. Wyżej pisałeś że spalanie w mojej wędzarni jest za duże ( 1000st C) więc nie mówmy o tym. jest konkretna wędzarnia .Drewno pali się normalnie tak jak w wszystkich wędzarniach . Mamy do dyspozycji cztery szybry -daszek nad wędzarnią, szyber obrotowy przed wędzarnią. szyber obrotowy za paleniskiem i ostatni szyber dozujący ilość powietrza do paleniska .Pytanie jak to ustawić by wyszły pięknie uwędzone wędzonki i kiełbasy w całym procesie wędzenia.. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Witam , ostatnia pozycja która ukazała się na Hubie tzn. WĘDZENIE MIĘSA,KIEŁBAS I RYB autorstwa Egona Bindera daje odpowiedź na toczącą się w tym wątku dyskusję.Wystarczy pobrać , poczytać i stosować w praktyce.Autor podaje tam również ,że wysoka temp. spalania drewna tzn. powyżej 500-600st.Cpowoduje powstawanie rakotwórczych substancji w składzie dymu.Należy się więc we własnym interesie wystrzegać temp . powyżej tego zakresu. W tym przypadku zdanie Dziadka : cyt. "Masz rację W palenisku niech będzie i te 1000 ale do wędzarni wpuszczam tyle ciepła ile chcę by temperatura była taka jak przewidują to zalecenia .Samo wędzenie po osuszeniu też jest proste dymu robię tyle ile mi potrzeba." zawiera fałszywą tezę. Regulacja intensywności przepływu nie chroni przed szkodliwym składnikiem , lecz wpuszcza go nieco mniej do komory wędzarniczej.Jest to rozważanie czysto teoretyczne , bo nie chce mi się wierzyć aby Dziadek o tym nie wiedział i utrzymywał w palenisku tak wysoką temp. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 DZIADEK, Zmieniasz temat i pytania jak rękawiczki. Na twojej fotce wyraźnie widać jak spala się drewno. To że w innych wędzarniach pali się podobnie to problem właścicieli tych wędzarni i nie są dla mnie wyrocznią. Wędzarnię, którą Ty przedstawiasz posiada wady z natury fizyki. Nie jest możliwe uzyskania dobrych warunków - zdrowych wędzenia przy takiej konstrukcji które już opisałem. Wymiana cieplna jest nie jest z g... i się fizyki nie nagnie do potrzeb wędzenia. O ile latem przy + możesz "kombinować" to zimą jak to mówią "masz to jak w banku" że uzyskasz cały zestaw aromatów nie pożądanych w procesie wędzenia.Smacznego w takim wypadku nie życzę. Co do literatury i niektórych pomysłów napisałem dzisiaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5231&postdays=0&postorder=asc&start=15 Więc nie wszystko złoto co się świeci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Wniosek nasuwa się jeden . Nie potraficie uwędzić takiej wędzarni. Temp. 1000 st C to wymysł Andyandiego . więc tylko podtrzymałem tą teorię by nadać tok rozumowania . Jednak nie uzyskałem odpowiedzi jak prawidłowo uwędzić w takiej wędzarni . Skoro piszecie o temperaturach spalania to czym mierzycie tą temperaturę w palenisku . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Wędzarnia jak wędzarnia. Wędziłem w podobnej tylko, że nie miała szybrów a dołek w ziemi przykrywałem kawałkiem blachy. Jak się ma pojęcie o wędzeniu to wystarczy kartonowe pudełko i kawałek rury odpowiedniej średnicy. Latem w kartonie wędziłem ryby nad morzem. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Dziadku , ja jej nie mierzę i szczerze powiem ,że nie wiem jaką ona ma wartość.Dziś pobrałem tą książkę i wyczytałem w niej to o czym w poprzednim poście napisałem.A jak się ustrzec wysokiej temp. to autor podaje ,że nie należy dopuszczać do palenia drewna otwartym ogniem lecz wsad w palenisku powinien się tlić.Napisałem o tym dlatego, ponieważ dopiero dziś sie o tym dowiedziałem a że nie wszyscy mają dostęp do huba i również mogą tego zagadnienia nie znać to poczułem sie zobowiązany o tym poinformować w tym poście. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Szczarze mówiąc miałem podobną konstrukcję paleniska do Dziadka zagłębioną w ziemii a teraz mam palenisko z rurą na wierzchu bez żadnych szybrów i uważam ,że ta druga konstrukcja jest lepsza o ile chodzi o zużycie drewna.Po prostu potrzeba go mniej bo nie ma tak dużych strat ciepła jak w pierwszym przypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 A jak się ustrzec wysokiej temp. to autor podaje ,że nie należy dopuszczać do palenia drewna otwartym ogniem lecz wsad w palenisku powinien się tlić.A co zrobić jak to drewno zaczęło się palić. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 1.W każdej wedzarni się uwędzi.2.W każdej wędzarni można uwędzić dobrze.3.Aby było dobrze musi być odpowiedni operator.4.Dobry operator potrafi dobrze panować nad cugiem.5. :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Ponieważ w tym roku planuję zbudować własną wędzarnię temat jest dla mnie bardzo ciekawy.Jak w związku z powyższym problemem ma wyglądać optymalna konstrukcja wędzarni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 A jak się ustrzec wysokiej temp. to autor podaje ,że nie należy dopuszczać do palenia drewna otwartym ogniem lecz wsad w palenisku powinien się tlić.A co zrobić jak to drewno zaczęło się palić. Pozdrawiam Konstrukcja mojego paleniska pozwala mi , w takim przypadku wyciągnąć palące się intensywnie kawałki drewna poza palenisko.... Przyglądając się zdjęciu Twojego paleniska miałbyś z tym problem. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Miro,żadna wędzarnia nie uwędzi sama.W/g mnie nie ma konstrukcji optymalnej.Zbuduj najprostszą,no chyba,że chcesz zabłysnąć przed sąsiadami :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 Wniosek nasuwa się jeden . Nie potraficie uwędzić takiej wędzarni....nasuwa się jedno pytanie... a musimy??? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts