Jump to content

[Pieczywo]Chleb z wypiekacza Anerki


Recommended Posts

Ostatnio, gdy zaczęłam piec chleb na zakwasie, właściwie taki robię cały czas. Wczoraj jednak zachciało nam się tego chleba, który piekłam przez długi czas, jakieś 1,50 roku. Komuś, kto ma wypiekacz i mało czasu może się przyda.Oto przepis przeze mnie wypróbowany wielokrotnie:350ml ciepłej serwatki lub wody,3 łyżki oleju, 1,50 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżka soli, 500g mąki pszennej, 100g mąki żytniej, 1 łyżka kakao, 20g drożdży świeżych.Składniki dodawać kolejno, tak jak napisałam.W czasie pieczenia / po sygnale dżwiękowym/ można dodać ziarenka, ja dałam ostatnio pestki dyni, siemię lniane i słonecznik- razem ok.10dkg. Dla niektórych pewnie to bułka z masłem ale może jednak komuś się przyda ten przepis.Ja też kiedyś nie wiedziałam, bo te przepisy, które zawiera instrukcja, w moim przypadku były "do bani". Próbowałam aż ten się sprawdził.

 

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 2010 19:25 ]

dobrze się kroi i nie rozsypuje.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
sawca, niespecjalnie zależy mi na razowym chlebie a odrobina kakao, którą czasem dodaję to tak po prostu żeby coś zmienić. Wydaje mi się ,że trochę zmienia smak.W żadnym wypadku nie chcę naśladwać neuczciwyh piekarzy, wiem że stosują róże metody i absolutne potępiam.Przyznam , że coraz chętniej piekę chleb na zakwasie i taki właśnie wczoraj zrobiłam/ pszenno-żytni/,bez dodatku drożdży, no i bez kakao :smile: .Pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

Wybór oczywiście należy do Ciebie

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

 

Człowiek przez cały czas się uczy :smile: Nie wiedziałem że są " słody piekarnicze' :blush:

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Po długiej przerwie, ponieważ dłuższy czas piekłam chleb w piekarniku/ na zakwasie/, znów upiekłam chleb w wypiekaczu. Tym razem dodałam zakwas/zaczyn/.Użyłam takich produktów: 350 ml serwatki,łyżka miodu,pełna łyżeczka soli,3 łyżki zakwasu, 300g mąki pszennej typ 650, 300g mąki żytniej chlebowej/kupionej w piekarni /i 15g drożdży świeżych. W trakcie /po sygnale/ dosypałam siemię lniane i słonecznik, razem ok.100g. Chlebek wyszedł bardzo dobry i o dziwo po raz pierwszy tak ładnie wypieczony.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...