anerka Posted April 11, 2010 Report Share Posted April 11, 2010 Ostatnio, gdy zaczęłam piec chleb na zakwasie, właściwie taki robię cały czas. Wczoraj jednak zachciało nam się tego chleba, który piekłam przez długi czas, jakieś 1,50 roku. Komuś, kto ma wypiekacz i mało czasu może się przyda.Oto przepis przeze mnie wypróbowany wielokrotnie:350ml ciepłej serwatki lub wody,3 łyżki oleju, 1,50 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżka soli, 500g mąki pszennej, 100g mąki żytniej, 1 łyżka kakao, 20g drożdży świeżych.Składniki dodawać kolejno, tak jak napisałam.W czasie pieczenia / po sygnale dżwiękowym/ można dodać ziarenka, ja dałam ostatnio pestki dyni, siemię lniane i słonecznik- razem ok.10dkg. Dla niektórych pewnie to bułka z masłem ale może jednak komuś się przyda ten przepis.Ja też kiedyś nie wiedziałam, bo te przepisy, które zawiera instrukcja, w moim przypadku były "do bani". Próbowałam aż ten się sprawdził. [ Dodano: Nie 11 Kwi, 2010 19:25 ] dobrze się kroi i nie rozsypuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Kakao do chleba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 Kakao do chleba?Tak Izuniu,kakao do chleba. To mój pomysł i uważam, że całkiem niezły, oby nie przedobrzyć. Spróbuj. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 tak Izuniu,kakao do chleba. czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko", tak nas oszukują w piekarniach :devil: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted April 23, 2010 Author Report Share Posted April 23, 2010 czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko", tak nas oszukują w piekarniach Nie twierdzę, że jest razowy, jest pszenny z dodatkiem mąki żytniej a kakao z pewnością nie jest niezdrowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 anerka-wiem że nic takiego nie pisałaś ale piekarze dodają ciemne dodatki do mąki pszennej żeby klient myślał że "ciemne tzn zdrowsze" i kupi ten a nie inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted April 23, 2010 Author Report Share Posted April 23, 2010 sawca, niespecjalnie zależy mi na razowym chlebie a odrobina kakao, którą czasem dodaję to tak po prostu żeby coś zmienić. Wydaje mi się ,że trochę zmienia smak.W żadnym wypadku nie chcę naśladwać neuczciwyh piekarzy, wiem że stosują róże metody i absolutne potępiam.Przyznam , że coraz chętniej piekę chleb na zakwasie i taki właśnie wczoraj zrobiłam/ pszenno-żytni/,bez dodatku drożdży, no i bez kakao :smile: .Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Jak już molestujemy temat o "kakao" to jakie dodajesz gorzkie czy słodkie, sypkie czy granulowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Proponuję dodać karmel, taki zwykły zrobiony z cukru. Ostatnio zrobiłem żytni na miodzie, wyszło oczywiście super. http://monki.us/~tier/wd/miodowy.jpg Kolor to już tylko ilość karmelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 A ja proponuję dodawać słód np.: jęczmienny mocno lub średnio palony zależnie od upodobań, np.: czekoladowyDodany do chleba pozwala uzyskać oryginalny smak i zapach :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted May 12, 2010 Author Report Share Posted May 12, 2010 A ja proponuję dodawać słód np.: jęczmienny mocno lub średnio palonyA skąd wziąć ten słód? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 12, 2010 Report Share Posted May 12, 2010 A skąd wziąć ten słód? anerko Słody można zamówić tutaj : http://www.browamator.pl/ Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 A skąd wziąć ten słód? Ja zazwyczaj kupuję tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/, np.: mój ulubiony: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3707&idc=23&page= Nie wiem, czy jest drogi czy tani, ale na pewno bardzo dobrej jakości; sprawdziłam osobiście :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted May 17, 2010 Author Report Share Posted May 17, 2010 andrzej k, bena, ,Dziękuję za informacje.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencjęWybór oczywiście należy do CiebiePozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję Człowiek przez cały czas się uczy :smile: Nie wiedziałem że są " słody piekarnicze' :blush: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 I jak Ciebie teraz nazwać :grin: :lol: :lol: Po prostu nieuk :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód.to jeszcze powiedz który bo rodzajów słodów jest duuużo :grin: :tongue: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 np: =%2F163929%2F164394%2F183079%2F1594330&sortuj=kod]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Slod_belgijski_karmelowy_ciemny_Special_B_400_EBC_-_025_kg&przedm=8574914&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183079%2F1594330&sortuj=kod albo http://twojbrowar.pl/prestashop/354-slod-crystal-145-ebc-1kg.html ECB = 400 taki sam jak tamten. Tyle że w ziarnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted September 2, 2010 Author Report Share Posted September 2, 2010 Po długiej przerwie, ponieważ dłuższy czas piekłam chleb w piekarniku/ na zakwasie/, znów upiekłam chleb w wypiekaczu. Tym razem dodałam zakwas/zaczyn/.Użyłam takich produktów: 350 ml serwatki,łyżka miodu,pełna łyżeczka soli,3 łyżki zakwasu, 300g mąki pszennej typ 650, 300g mąki żytniej chlebowej/kupionej w piekarni /i 15g drożdży świeżych. W trakcie /po sygnale/ dosypałam siemię lniane i słonecznik, razem ok.100g. Chlebek wyszedł bardzo dobry i o dziwo po raz pierwszy tak ładnie wypieczony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts