Marcel Posted April 11, 2010 Report Share Posted April 11, 2010 I stało się, po popełnieniu w piątek pierwszej kiełbasy przyszedł czas na wprawki w przygotowaniu wędzonek. Wydarzenia ostatnich 2 dni nie nastrajały do pracy ale wyjścia nie było i trzeba było mimo wszystko zakończyć co zostało rozpoczęte. Peklowanie wg tabeli Dziadka, wędzenie 4 godziny, parzenie z termometrem w garze a potem degustacja w początkowo w kameralnym gronie jednak gdy rodzina dostała cynk to za pół godziny miałem u siebie siedem osób pałaszujących poniższe wraz z pysznym chlebkiem na zakwasie który popełniłem z kolei wczoraj Szynka jak to szynka ale boczek szedł błyskawicznie choć tłusty dałem sobie w sklepie wcisnąć, w sumie boczek taki ma być Maxell - dzięki za przepisy i porady ba stronie http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 - były bardzo pomocne. W przyszłym tygodniu test schabu, polędwicy, karczku i kurczaka - trochę mnie te dwa wędzenie i wasze posty z przepisami na forum ośmieliły do eksperymentowania :grin: Po nauce sznurowania - ćwiczyłem też na boczkach bo wizualnie są ładne http://img704.imageshack.us/img704/3994/dsc8027s.jpg szyneczka http://img208.imageshack.us/img208/5628/dsc8052.jpg boczek http://img576.imageshack.us/img576/7484/dsc8056.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted April 11, 2010 Report Share Posted April 11, 2010 No to teraz masz problem :grin: Bedziesz musial robic hurtowo :wink: Niby najgozej zaczac a ja mysle ze ..jak zaczniesz na dobre to nieda sie skonczyc . :mellow: Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel Posted April 11, 2010 Author Report Share Posted April 11, 2010 no właśnie....już się chcą umawiać kiedy będę znowu wędził... :lol: rozdałem dziś paczkę peklosoli bo każdy jutro na zakupy chce jechać i peklować w domu :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Wychodzi na to że zaraziłeś ich i będą następni zadymiać ,gratuluje ładnych wędzonek. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Marcel, gratulacje i życzenia udanych następnych :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Marcel, Aż trudno mi uwierzyć, że zaczynasz przygodę z wędzeniem. Gratuluję :clap: . /A tak trochę prywaty - mam słabość do Twojego imienia, ponieważ mój Wnuczek ma na imię Marcel/ :smile: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel Posted April 12, 2010 Author Report Share Posted April 12, 2010 Dzięki - pochwały są zawsze mobilizujące :grin: a dziś szukam dobrego przepisu na schab i karczek bo właśnie zakupiłem. anerka W zasadzie to Marcin ale wszyscy przyjaciele mówili Marcel i tak już zostało Uważam że główna zasługa wyglądu i smaku to wpływ forum, wiadomości tu zawarte i podkreślanie jak ważne jest osuszanie. Wędzenie i parzenie też z termometrem i uważam że trzymanie się zasad wypracowanych przez fachowców przez lata przynosi dobry efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bruce Posted June 25, 2010 Report Share Posted June 25, 2010 ja mialem podobnie ... zaczelo sie od luznej rozmowy przy pifku z kolegami a teraz ... to juz 2 sezon z wedzarnicza bracia i nikt sie nie chce odczepic kolega mi nawet powiedzial ze swoja wedzarnie wybudujeniestety jak juz raz zaczniesz i ci wyjdzie to juz nie da sie z tym skonczyc pozdrawiam i zycze wielu sukcesow :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaszczur Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 bo każdy jutro na zakupy chce jechać i peklować w domu :shock:Witaj w klubie ja to samo mam tylko drobna rada dobrze oznacz sobie szynki żebyś wiedział która jest kogo bo już mi się tak zdarzyło że wędziliśmy we 3 i oczywiście każdy wiedział co jest kogo dopóki nie uwędziłem i okazało się że kumpel jako jedyny miał karczek i dostał zamiast baleronu szyneczkę do dnia dzisiejszego nie wiemy kto dostał baleron zamiast szynki ;-) Teraz już sobie znaczymy sznureczkami przywiązywanymi z boku na siatkach. Ale oczywiście wszystkie wędzonki wyszły pyszne!! A co do przepisów na schab i karczek musisz pogrzebać bo to forum to zaj... kopalnia pysznej wiedzy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts