Jump to content

Marcela pierwsze wędzonki


Marcel

Recommended Posts

I stało się, po popełnieniu w piątek pierwszej kiełbasy przyszedł czas na wprawki w przygotowaniu wędzonek. Wydarzenia ostatnich 2 dni nie nastrajały do pracy ale wyjścia nie było i trzeba było mimo wszystko zakończyć co zostało rozpoczęte. Peklowanie wg tabeli Dziadka, wędzenie 4 godziny, parzenie z termometrem w garze a potem degustacja w początkowo w kameralnym gronie jednak gdy rodzina dostała cynk to za pół godziny miałem u siebie siedem osób pałaszujących poniższe wraz z pysznym chlebkiem na zakwasie który popełniłem z kolei wczoraj :)

Szynka jak to szynka ale boczek szedł błyskawicznie choć tłusty dałem sobie w sklepie wcisnąć, w sumie boczek taki ma być :)

 

Maxell - dzięki za przepisy i porady ba stronie http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 - były bardzo pomocne.

 

W przyszłym tygodniu test schabu, polędwicy, karczku i kurczaka - trochę mnie te dwa wędzenie i wasze posty z przepisami na forum ośmieliły do eksperymentowania :grin:

 

Po nauce sznurowania - ćwiczyłem też na boczkach bo wizualnie są ładne

 

http://img704.imageshack.us/img704/3994/dsc8027s.jpg

 

szyneczka

 

http://img208.imageshack.us/img208/5628/dsc8052.jpg

 

boczek

 

http://img576.imageshack.us/img576/7484/dsc8056.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dzięki - pochwały są zawsze mobilizujące :grin: a dziś szukam dobrego przepisu na schab i karczek bo właśnie zakupiłem.

 

 

anerka

W zasadzie to Marcin ale wszyscy przyjaciele mówili Marcel i tak już zostało :cool:

 

Uważam że główna zasługa wyglądu i smaku to wpływ forum, wiadomości tu zawarte i podkreślanie jak ważne jest osuszanie. Wędzenie i parzenie też z termometrem i uważam że trzymanie się zasad wypracowanych przez fachowców przez lata przynosi dobry efekt

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ja mialem podobnie ... zaczelo sie od luznej rozmowy przy pifku z kolegami a teraz ... to juz 2 sezon z wedzarnicza bracia i nikt sie nie chce odczepic ;) kolega mi nawet powiedzial ze swoja wedzarnie wybuduje

niestety jak juz raz zaczniesz i ci wyjdzie to juz nie da sie z tym skonczyc

pozdrawiam i zycze wielu sukcesow :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

bo każdy jutro na zakupy chce jechać i peklować w domu :shock:

Witaj w klubie ja to samo mam tylko drobna rada dobrze oznacz sobie szynki żebyś wiedział która jest kogo bo już mi się tak zdarzyło że wędziliśmy we 3 i oczywiście każdy wiedział co jest kogo dopóki nie uwędziłem i okazało się że kumpel jako jedyny miał karczek i dostał zamiast baleronu szyneczkę do dnia dzisiejszego nie wiemy kto dostał baleron zamiast szynki ;-) Teraz już sobie znaczymy sznureczkami przywiązywanymi z boku na siatkach. Ale oczywiście wszystkie wędzonki wyszły pyszne!!

 

A co do przepisów na schab i karczek musisz pogrzebać bo to forum to zaj... kopalnia pysznej wiedzy!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...