Malinowy Bzyk Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Witam. Chce zrobić kiełbasę chrzanowa. Nie moglem znaleźć jej na forum. Chodzi mi o to ile dodać chrzanu na 20 kg?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Szukałem w Guglach - raczej nie ma... może zrób próbkę np. 1 - 2 kg ... z różną ilością chrzanu...Tu się chwalą http://www.opinie.egospodarka.pl/tematy/kielbasa-chrzanowa/c;319ale przepisu brak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Myślę, że metka chrzanowa to byłoby to. Chrzanu w kiełbasie raczej nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Bzyku, aby chrzan nie poszarzał (bardzo brzydki wygląd) trzeba go zakwasić i to dość mocno. Jak to się będzie miało do normalnej kiełbasy? Chyba kiepsko. "Mówi Ci to stary" hodowca chrzanu. :grin: Chrzan wybielić można również kwasem mlekowym i tutaj ewentualnie można by poeksperymentować z kiełbasami podsuszanymi lub dojrzewającymi. Pisząc o podsuszanych, mam na mysli suszone na powietrzu.Można pokusić się jeszcze o wysuszenie korzenia i sproszkowanie go (zmielenie), a dodawać jak np. pieprz. Kolor wówczas nie ma znaczenia, a chrzan będzie pęczniał powolutku w kontakcie z sokami farszu, dlatego proponuję szybkie spozycie.Może wystąpić tutaj również lekka goryczka, ale to już kwestia smaku i upodobań kulinarnych, a o tych się nie dyskutuje. :grin: Dodam, iż tzw. moc chrzanu jest wynikiem łączenia się lotnych związków siarki (i nie tylko) z powietrzem. Przy suszonym może być "słaby".Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted April 15, 2010 Author Report Share Posted April 15, 2010 Maxell dziekuje za rade. Ja myślałem o dodaniu do kiełbasy chrzanu tartego,takiego ze sklepu,sparzeniu na biało(a może jej nie parzyc??) i następnie spożywane bezpośrednio z grilla. Oczywiście muszę ja mrozić i wyciągać przed grillowaniem. Zobaczymy co z Tego wyjdzie.Na 10 kg mięsa jak dodam mały słoiczek to chyba nie przesadzę,co?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 podsuszanych, mam na mysli suszone na powietrzu.Tu pokażę moje wielkanocne suszone, nie są z chrzanem ale jak bym wiedział to bym dodał na próbę :wink: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talib Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Witam, Odświeżam temat. Robił już może ktoś próby ww chrzanowej ?Jakie dać przyprawy i ile chrzanu ?Oczywiście z korzenia. Liczę na szybka odpowiedź bo na jutro potrzebne Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Niecierpliwy jesteś Talibie oj niecierpliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 chyba termin goni..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 W przemysłowej produkcji używa się tzw. ekstraktu chrzanu, który nie ma typowego zapachu chrzanowego ale ma inne cenne cechy, ważne dla produkcji przemysłowej."Talibie" na pewno będziesz pierwszą osobą na forum, która pokusi się o zrobienie kiełbasy z dodatkiem chrzanu. Proponuję zrobienie małego pulpeta z dodatkiem 0,1% chrzanu, sparzenie i ocena smakowa. Jeśli za dużo zmniejszasz a gdy za mało zwiększasz aż uzyskasz zadowalający efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talib Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 W przemysłowej produkcji używa się tzw. ekstraktu chrzanu, który nie ma typowego zapachu chrzanowego ale ma inne cenne cechy, ważne dla produkcji przemysłowej. Możesz to rozwinąć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 http://wielkopolskie.all.biz/ekstrakty-naturalne-aromat-chrzanu-8-g139090 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talib Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 takie coś odpada jak dla mnie bo nie robię masowo tylko raz na kilka miesięcy wędlinki.a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak pozostanie chyba ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak . Można tylko nie potrafię ci odpowiedzieć, na ile kilogramów farszu wystarczy ekstrakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talib Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 na pierwszy raz to wolę zrobić 1 max 2 kawałki czyli jakieś 40cm łącznie jako że nie lubię surowego mięsa to zrobię to na nos i obiecuje napisac wnioski z tej operacji chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 A nie prościej dodać chrzanu do bezpośredniej konsumpcji...?Po co kombinować. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Najlepiej do k."białej" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Dzisiaj w ramach małego eksperymentu zrobiłem parę pulpecików z chrzanem. Chrzan tarty zalany zalewą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/?hl=%2Bzalewa+%2Bchrzanu Mięso mielone z przyprawami z przeznaczeniem na pulpety.Do małych porcji dodałem:1.70g chrzanu / 1 kg mięsa2.140g chrzanu / 1 kg mięsa3. 200g chrzanu / 1 kg mięsaEfekty smakowe i zapachoweDla farszu surowego.Dodatek chrzanu w ilości 70 g na 1 kg farszu mięsnego nie powodował smaku i zapachu chrzanowego.Przy dodatku 140 g chrzanu spowodował lekkie wyczucie smaku i zapachu.Przy 200 g dało się wyczuć przyjemny aromat i smak chrzanowy.Obróbka termiczna.Ocena po wystudzeniu pulpecików.Najbardziej wyczuwalny smak chrzanowy był w próbce przy dodatku 200g. Jednak nie było aromatu chrzanowego, natomiast przebijał się lekki smak chrzanu. Jednak był dalece nie zadowalający by móc mówić smaku i zapachu chrzanowym.Dodatek chrzanu powoduje wzrost pikantności wyrobu, dlatego decydując się na jego dodatek powinniśmy zmniejszyć udział pieprzu w przyprawach.Prawdopodobnie dodatek 400-500g chrzanu spowodowałby wyczuwalny smak chrzanowy lecz prawdopodobnie słaby aromat chrzanowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Dziś widziałem w ofercie jednego sklepu wędliniarskiego (reklama na szybie wystawowej) kiełbasa chrzanowa. Jutro specjalnie sie tam"kopnę" na degustację i o wrażeniach poinformuje szanowne grono. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talib Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 ja zrobiłem próbkę w ilości 200g mięsa. jeden baton akurat.8g chrzanu zalałem 20ml gorącej wody i wode wymieszałem z mięsem. Efekt jak dla mnie lekka nutka chrzanu przyjemny ostre jak kolega wyżej napisał przy chrzanie mniej pieprzu trzeba.ale przyjemnie sie go jadło następnym razem dodam więcej chrzanu a mniej wody.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 ale co mieszałeś z gorąca woda to mięso mam nadzieję , że nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 A ja czekam na tematy - -kiełbasa pomidorowa lub ketchupowa -kiełbasa ogórkowa -kiełbasa miodowa -kiełbasa musztardowa -kiełbasa tabasco -kiełbasa kakaowa -kiełbasa pomarańczowa -kiełbasa kawowa -kiełbasa z mango i kiwi Wymieniać dalej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 Tak poproszę jeszcze z mango , może być z Gdyni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 (edited) a co z ta kielbasa cytrynowa bo taka istnieje ,osobiscie nie pamietam ale znalazlam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/?p=98407 Edited February 21, 2014 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 (edited) Technolodzy pracują bo im dobrze płacą, wymyślają i wiedzą że Polacy to nie zacofańcy i wszystko przyjmują jako dobre nowości . Najbardziej lubią promocje kupić j o 2 -3 zł taniej to jest to , nie zastanawiają się że te taniej to płacą z nastrzyk komponentów z wodą . Jeden z masarzy jak kupił szynkę w promocji z zakładu jednego senatora to stwierdził że ona już wszystko ma w sobie. Pis masz rację albo robimy tradycyjnie z samego mięsa albo wynalazki kiełbasy z papryką , fistacjami , chrzanem i innymi pierdołami grochem, fasolą, marchewką czy z sałatą i kapustą.Dochodzę do wniosku że powielimy niedługo w ładnym papierku to co zjemy. Edited February 21, 2014 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts