Jump to content

kielbasa chrzanowa

Malinowy Bzyk

Recommended Posts

Bzyku, aby chrzan nie poszarzał (bardzo brzydki wygląd) trzeba go zakwasić i to dość mocno. Jak to się będzie miało do normalnej kiełbasy? Chyba kiepsko. "Mówi Ci to stary" hodowca chrzanu. :grin:

Chrzan wybielić można również kwasem mlekowym i tutaj ewentualnie można by poeksperymentować z kiełbasami podsuszanymi lub dojrzewającymi. Pisząc o podsuszanych, mam na mysli suszone na powietrzu.

Można pokusić się jeszcze o wysuszenie korzenia i sproszkowanie go (zmielenie), a dodawać jak np. pieprz. Kolor wówczas nie ma znaczenia, a chrzan będzie pęczniał powolutku w kontakcie z sokami farszu, dlatego proponuję szybkie spozycie.

Może wystąpić tutaj również lekka goryczka, ale to już kwestia smaku i upodobań kulinarnych, a o tych się nie dyskutuje. :grin:

Dodam, iż tzw. moc chrzanu jest wynikiem łączenia się lotnych związków siarki (i nie tylko) z powietrzem. Przy suszonym może być "słaby".

Powodzenia.

Maxell dziekuje za rade. Ja myślałem o dodaniu do kiełbasy chrzanu tartego,takiego ze sklepu,sparzeniu na biało(a może jej nie parzyc??) i następnie spożywane bezpośrednio z grilla. Oczywiście muszę ja mrozić i wyciągać przed grillowaniem. Zobaczymy co z Tego wyjdzie.Na 10 kg mięsa jak dodam mały słoiczek to chyba nie przesadzę,co??

• 3 years later...

W przemysłowej produkcji używa się tzw. ekstraktu chrzanu, który nie ma typowego zapachu chrzanowego ale ma inne cenne cechy, ważne dla produkcji przemysłowej.

"Talibie" na pewno będziesz pierwszą osobą na forum, która pokusi się o zrobienie kiełbasy z dodatkiem chrzanu. Proponuję zrobienie małego pulpeta z dodatkiem 0,1% chrzanu, sparzenie i ocena smakowa. Jeśli za dużo zmniejszasz a gdy za mało zwiększasz aż uzyskasz zadowalający efekt.

takie coś odpada jak dla mnie bo nie robię masowo tylko raz na kilka miesięcy wędlinki.

a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak pozostanie chyba ?

a mozna np zaparzyć 2-3 gramy chrzanu i wykorzystać tylko tą esencję ? Wtedy już mięso nie będzie zmieniało koloru ani goryczki itp a smak
. Można tylko nie potrafię ci odpowiedzieć, na ile kilogramów farszu wystarczy ekstrakt.

Dzisiaj w ramach małego eksperymentu zrobiłem parę pulpecików z chrzanem. Chrzan tarty zalany zalewą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/?hl=%2Bzalewa+%2Bchrzanu

Mięso mielone z przyprawami z przeznaczeniem na pulpety.

Do małych porcji dodałem:

1.70g chrzanu / 1 kg mięsa

2.140g chrzanu / 1 kg mięsa

3. 200g chrzanu / 1 kg mięsa

Efekty smakowe i zapachowe

Dla farszu surowego.

Dodatek chrzanu w ilości 70 g na 1 kg farszu mięsnego nie powodował smaku i zapachu chrzanowego.

Przy dodatku 140 g chrzanu spowodował lekkie wyczucie smaku i zapachu.

Przy 200 g  dało się wyczuć przyjemny aromat i smak chrzanowy.

Obróbka termiczna.

Ocena po wystudzeniu pulpecików.

Najbardziej wyczuwalny smak chrzanowy był w próbce przy dodatku 200g. Jednak nie było aromatu chrzanowego, natomiast przebijał się lekki smak chrzanu. Jednak był dalece nie zadowalający by móc mówić smaku i zapachu chrzanowym.

Dodatek chrzanu powoduje wzrost pikantności wyrobu, dlatego decydując się na jego dodatek powinniśmy zmniejszyć udział pieprzu w przyprawach.

Prawdopodobnie dodatek 400-500g chrzanu spowodowałby wyczuwalny smak chrzanowy lecz prawdopodobnie słaby aromat chrzanowy.

ja zrobiłem próbkę w ilości 200g mięsa. jeden baton akurat.

8g chrzanu zalałem 20ml gorącej wody i wode wymieszałem z mięsem. 

Efekt jak dla mnie lekka nutka chrzanu przyjemny ostre jak kolega wyżej napisał przy chrzanie mniej pieprzu trzeba.

ale przyjemnie sie go jadło :)

następnym razem dodam więcej chrzanu a mniej wody.

pozdrawiam

A ja czekam na tematy -

-kiełbasa pomidorowa lub ketchupowa

-kiełbasa ogórkowa

-kiełbasa miodowa

-kiełbasa musztardowa

-kiełbasa tabasco

-kiełbasa kakaowa

-kiełbasa pomarańczowa

-kiełbasa kawowa

-kiełbasa z mango i kiwi

Wymieniać dalej? :cool:

Technolodzy pracują bo im dobrze płacą,  wymyślają i wiedzą że Polacy to nie zacofańcy i wszystko przyjmują jako dobre nowości . Najbardziej lubią promocje kupić j o 2 -3 zł taniej to jest  to , nie zastanawiają się że te taniej to płacą z nastrzyk komponentów z wodą . Jeden z masarzy jak kupił szynkę w promocji z zakładu jednego senatora to stwierdził że ona już wszystko ma w sobie. Pis masz rację albo robimy tradycyjnie z samego mięsa albo wynalazki kiełbasy z papryką , fistacjami , chrzanem i innymi pierdołami grochem, fasolą, marchewką czy z sałatą i kapustą.Dochodzę do wniosku że powielimy niedługo w ładnym papierku to co zjemy.

Edited by DZIADEK