cedro Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Czy można rozmrozić wędzonkę podwędzić i powtórnie zamrozić :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Mięsa nie mrozi się dwa razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted April 20, 2010 Author Report Share Posted April 20, 2010 Wiem, dlatego pytam czy ponowne wędzenie likwiduje ten problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Czy można rozmrozić wędzonkę podwędzić i powtórnie zamrozić :question:A co to ma zmienic ?´?´? Najlepsze jedzone swieze a nie mrozone no niektorym wydaje sie ze sorowe mrozone po powolnym odmrazaniu i parzeniu smakuja jak swieze. Ja sie z tym niezgadzam . Najlepjej robic na bierzaco . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Mięsa nie mrozi się dwa razy. A czy ktoś obeznany z obrotem mięsa na poziomie handlowym, może powiedzieć coś na temat tego czy mięso sprzedawane czy to na bazarach czy w marketach zawsze pochodzi ze świeżych półtusz? Nie jest czasem tak że spora część pochodzi z zagranicy i półtusze w transporcie są zamrożone? Często mrożę mięso gdyż kupuje na zapas (z lenistwa :smile: ) i nie wiem na ile jest to bezpieczne? Choć jak do tej pory żadnych kłopotów z takim mięsem nie miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_kacz Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 W obrocie handlowym może występować produkt z mrożonki, lecz musi być oznaczony " produkt rozmrażany " (kurcze , musze pogonić swoich ludków :devil: coś ostatnio zapominają !)czy ktoś tak robi... cóż ... Do tej pory nie handlowałem takim mięsem (mięso mrożone w handlu detalicznym to czysta strata - meeega wyciek osocza). Sprzedaje się natomiast rozmrażane ryby świeże - halibut,makrela. Rozmawiałem kiedyś ze znajomą, sędziwą już Panią doktor weterynarii. Na moje pytanie o dwukrotne mrożenie uzyskałem następującą odpowiedź: „ chłopaku, to nic nie szkodzi, jeśli robione jest to w czystości, problem polega tylko na utracie wartości odżywczych - po 5 rozmrożeniu to tak jak byś wcinał papier..." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Nie wiem, jak to by wyglądało przy przerobie, ale półtusza mrożona jest rozbierana na części kulinarne i jak się wtedy te części nazywają, albo np. półtusze dojeżdżają do marketu w temp. krioskopowej, gdzie nie jest to nazwane zamrożeniem (-18C), ani chłodzeniem (max do +5C), ale ma -2C i brak jest kryształów lodu, bo wszystko jest "świeże". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Czy można rozmrozić wędzonkę podwędzić i powtórnie zamrozić :question:Nie widzę sensu tej operacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts