Jump to content

Budowa wędzarni z drewna...pytania

Recommended Posts

Witam wszystkich zadymiaczy :grin: To mój pierwszy i mam nadzieje nie ostatni post na tym forum :cool:

Ale do rzeczy. Zainspirowany kilkoma projektami, postanowiłem sam zbudować wędzarnie z drewna. Opracowałem projekt i plan działania. Ale ze względu na to, że to jest moja pierwsza wędzarnia pojawiły mi się pytania na które nie mogę doszukać się odpowiedzi.

1. Czy wędzarnia może być wybudowana z drewna iglastego ? Podobno głosy są podzielone... Ja chciałem wybudować z iglastego (tańsze i łatwiej dostępne).

2. Jakiego impregnatu do drewna użyć ? Facet z Castoramy polecił mi impregnat na bazie wody....(podobno najbardziej naturalny).

3. Czy sama komora wędzarnicza musi być dodatkowo uszczelniana czy wystarczą zaimpregnowane od zewnątrz, deski na ścianach ?

Resztę pytań zadam później...

Pozdrawiam serdecznie :wink:

Witaj Kwasior

Spokojnie możesz zrobić z iglastego(ja mam z desek podłogowych), w środku niczym nie impregnuj, z zewnątrz owszem i nie staraj się idealnie jej uszczelniać - przyda się przy osuszaniu wyrobów.

Pozdrawiam

Nie bój się drewna sosnowego lecz wybierz nie świeże tylko wysezonowane.

Moja wędzarnia jest z desek odzyskanych ze starych szalunków.

Musisz tylko zwrócić uwagę aby nie było miejsc z wyciekiem żywicy.

Na zewnątrz zabezpiecz jakimś impregnatem na bazie wody i po kłopocie.

I kolejna sprawa :

Chciałbym wędzić na zimno (rybki) ale też na gorąco (szynki, boczki, kiełbaski). Jaką odległość powinno mieć palenisko od wędzarni abym mógł pogodzić te dwie rzeczy ? I czy fi rury odprowadzającej dym wystarczy 20cm ?

• 2 weeks later...

Hey.

Ja mam też jeszcze wędzarkę drewnianą z odzwyskanyche desek podłogowych. Wadą jest że po wędzeniu w zimę trochę się zaczyła rozsychać i trzeba było zrobić małą kosmetykę na wiosnę. kanał dymowy mam zrobiony z cegieł 20 na 20 długość kanał 100 cm jeżeli chcesz dłużej wędzić to radziłbym posłuchać rady Andyandy.

Ja zrobiłem prowizorkę bo chciałem sprawdzić czy wędzenie mnie wciągnie i teraz zaczynam planowanie wędzarni murowanej ;-)