Kwasior Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Witam wszystkich zadymiaczy :grin: To mój pierwszy i mam nadzieje nie ostatni post na tym forum Ale do rzeczy. Zainspirowany kilkoma projektami, postanowiłem sam zbudować wędzarnie z drewna. Opracowałem projekt i plan działania. Ale ze względu na to, że to jest moja pierwsza wędzarnia pojawiły mi się pytania na które nie mogę doszukać się odpowiedzi. 1. Czy wędzarnia może być wybudowana z drewna iglastego ? Podobno głosy są podzielone... Ja chciałem wybudować z iglastego (tańsze i łatwiej dostępne). 2. Jakiego impregnatu do drewna użyć ? Facet z Castoramy polecił mi impregnat na bazie wody....(podobno najbardziej naturalny). 3. Czy sama komora wędzarnicza musi być dodatkowo uszczelniana czy wystarczą zaimpregnowane od zewnątrz, deski na ścianach ? Resztę pytań zadam później... Pozdrawiam serdecznie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Witam.Od wewnątrz ja bym nie impregnował. Sama się zaimpregnuje po paru zadymianiach :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Witaj Kwasior Spokojnie możesz zrobić z iglastego(ja mam z desek podłogowych), w środku niczym nie impregnuj, z zewnątrz owszem i nie staraj się idealnie jej uszczelniać - przyda się przy osuszaniu wyrobów. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Jeżeli robisz wędzarnie z drzewa iglastego nie zapomnij przed pierwszym wędzeniem wygrzać ją kilka razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Nie bój się drewna sosnowego lecz wybierz nie świeże tylko wysezonowane.Moja wędzarnia jest z desek odzyskanych ze starych szalunków.Musisz tylko zwrócić uwagę aby nie było miejsc z wyciekiem żywicy.Na zewnątrz zabezpiecz jakimś impregnatem na bazie wody i po kłopocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwasior Posted April 24, 2010 Author Report Share Posted April 24, 2010 Wielkie dzięki za odpowiedzi :smile: Mam kolejne pytanie: Wędzarnie chciałbym ustawić na murku wykonanym z łupka. Jakim sposobem mam przytwierdzić drewnianą konstrukcję do kamienia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwasior Posted April 26, 2010 Author Report Share Posted April 26, 2010 I kolejna sprawa : Chciałbym wędzić na zimno (rybki) ale też na gorąco (szynki, boczki, kiełbaski). Jaką odległość powinno mieć palenisko od wędzarni abym mógł pogodzić te dwie rzeczy ? I czy fi rury odprowadzającej dym wystarczy 20cm ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Kwasior, Zrób kanał długi i krótki przełączany szybrem lub przesłaniany. Palenisko ma być duże z możliwością rozgarnięcia żaru tak, aby uzyskać większą temperaturę i nie podnosić temperatury spalania drewna. Projekty są na stronce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaszczur Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Hey. Ja mam też jeszcze wędzarkę drewnianą z odzwyskanyche desek podłogowych. Wadą jest że po wędzeniu w zimę trochę się zaczyła rozsychać i trzeba było zrobić małą kosmetykę na wiosnę. kanał dymowy mam zrobiony z cegieł 20 na 20 długość kanał 100 cm jeżeli chcesz dłużej wędzić to radziłbym posłuchać rady Andyandy. Ja zrobiłem prowizorkę bo chciałem sprawdzić czy wędzenie mnie wciągnie i teraz zaczynam planowanie wędzarni murowanej ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 teraz zaczynam planowanie wędzarni murowanej. Ja bym zostawił drewnianą.Łatwiej wygrzać,łatwiej utrzymać temperaturę,nie poci się w zimie tak jak murowana i mniej potrzeba drewna do całego procesu wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts