Jump to content

[Beczka]Jak doprowadzić dym do beczki?


Recommended Posts

Witam

 

Zaczynam przygode z wędlinkami domowymi - wędzonymi. Robiłem wcześniej rozmaite wędliny ale tylko pieczone. Chce zmontować na pierwsze kilka razów wędzarnie z beczki.

 

Beczke już mam.

 

Taraz jak doprowadzić najtańszym sposobem dym do beczki. Zaznaczam że nie interesuje mnie wykopanie kanału i przykryćie go deską.

 

 

Co myślicie o aluminiowych rurach spiro??

 

Jakieś inne pomysły??

 

Może coś co nie bedzie drobie a bede mógł to wykożystać do murowanej wędzarni.

 

pozdrawiam

 

Puszka

Link to comment
Share on other sites

jak doprowadzić najtańszym sposobem dym do beczki. Zaznaczam że nie interesuje mnie wykopanie kanału i przykryćie go deską.

 

zawsze możesz rozpalić ognisko w beczce - najtaniej :wink:

Kanał MUSI być, inaczej to jak sobie to wyobrażasz? Beczka wymaga pewnych "stałych konstrukcyjnych"

Spiro to "krótki" pomysł.

Przejrzyj to:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53

Link to comment
Share on other sites

W ramach wykluczania dodam jeszcze, że oprócz aluminiowych flexów (które sam stosuję wbrew radom tutaj zamieszczonym i świadomie wystawiam zdrowie własne oraz rodziny na ryzyko) złym wyborem są również rury ceramiczne. Mają one podobnież nieprzyjemną skłonność do pękania pod wpływem zmian temperatury, a tego przecież w obecności paleniska uniknąć się nie da.

Kanał wykopany w ziemi i nakryty deską można zastąpić takim, w którym ścianki zbudowane są z cegły. Pierwsze dwie od paleniska koniecznie szamotowe, później już niekoniecznie.

Link to comment
Share on other sites

i do podpiekania/wyciągam do 120 st

I nic Tobie nie popęka w tej wędzarni.

To nie jest krytyka , tylko rozpacz jak patrzę na takie upiększające rozwiązania. W czasie deszczu to się robi daszek co najmniej na długość batonów nad wędzarnią by swobodnie mieć dostep do niej. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A jakoś do tej pory nie pękało.Dziadek wiesz jako doświadczony masaż,że wędzarnię trzeba "oswoić"tzn.poznać jej właściwości.Jak operuję szybrem,pokrywą kominkiem/też można zatkać i zagęścić dym/to osiągam takie efekty końcowe jakie zamierzałem.Zresztą ta konstrukcja ma już ponad 10 lat i czeka na wymianę,jak będę stawiał coś nowego na pewno uwzględnię wszystkie dobre rady.Wedzenie to tylko część moich zainteresowań kulinarnych.Jak do tej pory wyroby z tej beczki smakowały wszystkim i temu egzemplarzowi też.Pozdrawiam bardzo serdecznie :wink:
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...