puszka Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Witam Zaczynam przygode z wędlinkami domowymi - wędzonymi. Robiłem wcześniej rozmaite wędliny ale tylko pieczone. Chce zmontować na pierwsze kilka razów wędzarnie z beczki. Beczke już mam. Taraz jak doprowadzić najtańszym sposobem dym do beczki. Zaznaczam że nie interesuje mnie wykopanie kanału i przykryćie go deską. Co myślicie o aluminiowych rurach spiro?? Jakieś inne pomysły?? Może coś co nie bedzie drobie a bede mógł to wykożystać do murowanej wędzarni. pozdrawiam Puszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Co myślicie o aluminiowych rurach spiro?? To bym odradzał. Poszperaj na złomowcach i poszukaj rury metalowej nieocynkowanej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Może jednak spróbuj wędzenia z paleniskiem bezpośrednim? - kilka bloczków i już... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Może tak jak abratek proponuje... Tu masz moją wędzarnię"LEGO" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 jak doprowadzić najtańszym sposobem dym do beczki. Zaznaczam że nie interesuje mnie wykopanie kanału i przykryćie go deską. zawsze możesz rozpalić ognisko w beczce - najtaniej :wink: Kanał MUSI być, inaczej to jak sobie to wyobrażasz? Beczka wymaga pewnych "stałych konstrukcyjnych" Spiro to "krótki" pomysł. Przejrzyj to: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golaszm Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 W ramach wykluczania dodam jeszcze, że oprócz aluminiowych flexów (które sam stosuję wbrew radom tutaj zamieszczonym i świadomie wystawiam zdrowie własne oraz rodziny na ryzyko) złym wyborem są również rury ceramiczne. Mają one podobnież nieprzyjemną skłonność do pękania pod wpływem zmian temperatury, a tego przecież w obecności paleniska uniknąć się nie da.Kanał wykopany w ziemi i nakryty deską można zastąpić takim, w którym ścianki zbudowane są z cegły. Pierwsze dwie od paleniska koniecznie szamotowe, później już niekoniecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Tylko ja bym proponował zastosować na stałe dwa pręty lub kije. A na nich układanie kijów z wędzonkami kiełbasami. Jest to sposób wygodniejszy w obsłudze. Szczególnie przy przekładaniu kijów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Taraz jak doprowadzić najtańszym sposobem dym do beczki. Najtaniej, to wykop rów na szerokość i głębokość szpadla o długości 1 m, przykryj go blachą zostawiając z jednej strony otwór, na który nasadzisz beczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Z beczki może być całkiem fajna wędzarnia.Kanał można wymurować z szamotki i takież palenisko. http://images47.fotosik.pl%20http://images49.fotosik.pl/287/861cc5f086f7200bmed.jpg http://images48.fotosik.pl/287/b2ffbeca86c041e7med.jpg http://images49.fotosik.pl/287/364a95337c5e76b7med.jpgPo zamontowaniu kawałka blachy jako szybru,pokrywy z kominkiem,podpórek dla kijków i termometru to całkiem"dorosła"wędzarnia.Pamiętaj tylko o wstępnym mocnym wypaleniu wnętrza beczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Następny z forumowiczów ładną sobie zafundował łaźnię .Po co ten kominek po co co to przykrycie takie .Patrzę i podziwiam jak sobie utrudniają wędzenie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Dziadek,zawsze się przydaje jak leje deszcz :wink: i do podpiekania/wyciągam do 120 st/i do przykrycia jak nie korzystam.Pozdrawiam serdecznie :wink:A wędzę jak widać na zdjęciu bez kominka.Zawsze jesteś taki krytyczny?A saunę to i tak lubię! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 i do podpiekania/wyciągam do 120 stI nic Tobie nie popęka w tej wędzarni. To nie jest krytyka , tylko rozpacz jak patrzę na takie upiększające rozwiązania. W czasie deszczu to się robi daszek co najmniej na długość batonów nad wędzarnią by swobodnie mieć dostep do niej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Może tak by było lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 A jakoś do tej pory nie pękało.Dziadek wiesz jako doświadczony masaż,że wędzarnię trzeba "oswoić"tzn.poznać jej właściwości.Jak operuję szybrem,pokrywą kominkiem/też można zatkać i zagęścić dym/to osiągam takie efekty końcowe jakie zamierzałem.Zresztą ta konstrukcja ma już ponad 10 lat i czeka na wymianę,jak będę stawiał coś nowego na pewno uwzględnię wszystkie dobre rady.Wedzenie to tylko część moich zainteresowań kulinarnych.Jak do tej pory wyroby z tej beczki smakowały wszystkim i temu egzemplarzowi też.Pozdrawiam bardzo serdecznie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Oczywiści Arkadiusz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawer26 Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 A oto moja wedzarnia z beczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Poza wędzeniami może służyć za okazały kwietnik.Polecam pelargonie zwisające w szerokiej donicy. Kwiaty stworzą piękną kompozycję z drewnem i kamieniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts