Jump to content

Jałowiec


Recommended Posts

Witam!

Dodaję gałązki do paleniska, jeśli są pod ręką - ale raczej wolę dodawać szyszkojagody do pekli, łatwiej wtedy uzyskuję pożądany smak wędzonki.

Zbieram na jesieni, jak zabraknie kupuję w sklepie, np. KAMIS ma je w ofercie przypraw.

Link to comment
Share on other sites

No więc? czy to iglak????

Ten zwykły pospolity znajdowany na zdjęciach? A te gałązki mogą być suche?

I wiem jak wygląda jałowiec, ale myslałam że to jakiś iglasty jeszcze isnieje, bo wędzimy lisciastymi. czyż nie? Poza tym ja dopiero się uczę, a kto pyta nie błądzi :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio kupiłem od Mira jałowiec suszony

Dla wyjaśnienia kupiłeś owoc jałowca, ale nie suszony.

Suszony wyglądał by prawie jak rodzynki i byłby pozbawiony olejków eterycznych.

W takiej postaci (owoc) można dosypywać go do żaru.

W przypadku zastosowania do kiełbas warto go zamrozić a dopiero potem rozdrabniać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...