Jump to content

Kiełbasa

cedro

Recommended Posts

3 tygodnie popełniłem :grin: ok. 5 Kg kiełbaski, ale że po pierwsze przesoliłem, poeksperymentowałem z przyprawami pierwsza próba zaparzonej kiełbasy okazała się klęską. wszyscy smakowali chwalili ale sam widziałem że dałem ciała.Zniechęcony niepowodzeniem zostawiłem kiełbaskę w wędzarce z myślą że może ją coś zeżre, ale że wczoraj przy okazji domowej imprezy moja żonka pochwaliła się moją porażką wszyscy biesiadnicy wyrazili chęć :tongue: spróbowania mojej klęski, i co asię okazało VIKTORIA :!: :!: :!: :!: :!: kiełbaska w standarcie kabanosów tylko deczko grubsza słoność ok. Wszyscy chcieli przepis ale w tej chwili moja próżność była górą , przepis autorski, tajemica itd. Czy ktoś z autorytetów naszej strony na w/wymienionym przypadku objaśni co się stało :question:

Nic się nie stało i nic samo się nie zrobiło. Dobrze doprawiłeś . Próbowałeś na gorąco i prawdopodobnie Twoje kubki smakowe najbardziej wrażliwe są na sól w tym stanie kiełbasy. Albo miałeś wspaniałych biesiadników by Cię nie urazić chwalili ten wyrób . My tego nie próbowaliśmy wiec spokojnie musisz to sam ocenić. Pozdrawiam

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Sam to na :lol:na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania :!: :question:

Witam,

Cedro, przy moich pierwszych kiełbaskach miałem taki sam efekt, próba na gorąco tragedia, za słona. Po ostygnięciu w sam raz. Myślę że Dziadek ma rację, chodzi o nasze kubki smakowe i ich reakcję na sól w produkcie gorącym.

Pozdrawiam

że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania

I osuszania na 100 % :wink:

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Mnie też lecz niestety zauważyłem, że jest coraz bardziej powszechne .. :devil:

na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę

Gorąca kiełbasa, prosto z wędzarni, często sprawia wrażenie nie tylko przesolonej ale również nadmiernie przyprawionej. Już na nastepny dzień smaki się wyrównują i zaokrąglają. Wiem to z autopsji :grin: .

W trakcie dojrzewania kiełbasy rozwijają się w niej w jakimś stopniu - wszechobecne w naszym klimacie - mezofilne bakterie kwasu mlekowego. Smak kwaśny (w praktyce niewyczuwalny ze względu na niskie stężenie) redukuje odczucie słoności.

Dlatego mimo, że w Twojej kiełbasie stężenie soli po dwóch tygodniach niewątpliwie wzrosło (odparowała woda) odebrałeś poziom zasolenia jako zadawalający.