cedro Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 3 tygodnie popełniłem :grin: ok. 5 Kg kiełbaski, ale że po pierwsze przesoliłem, poeksperymentowałem z przyprawami pierwsza próba zaparzonej kiełbasy okazała się klęską. wszyscy smakowali chwalili ale sam widziałem że dałem ciała.Zniechęcony niepowodzeniem zostawiłem kiełbaskę w wędzarce z myślą że może ją coś zeżre, ale że wczoraj przy okazji domowej imprezy moja żonka pochwaliła się moją porażką wszyscy biesiadnicy wyrazili chęć :tongue: spróbowania mojej klęski, i co asię okazało VIKTORIA :!: :!: :!: :!: :!: kiełbaska w standarcie kabanosów tylko deczko grubsza słoność ok. Wszyscy chcieli przepis ale w tej chwili moja próżność była górą , przepis autorski, tajemica itd. Czy ktoś z autorytetów naszej strony na w/wymienionym przypadku objaśni co się stało :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 Nic się nie stało i nic samo się nie zrobiło. Dobrze doprawiłeś . Próbowałeś na gorąco i prawdopodobnie Twoje kubki smakowe najbardziej wrażliwe są na sól w tym stanie kiełbasy. Albo miałeś wspaniałych biesiadników by Cię nie urazić chwalili ten wyrób . My tego nie próbowaliśmy wiec spokojnie musisz to sam ocenić. Pozdrawiam Te popełnianie to strasznie mnie razi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted April 26, 2010 Author Report Share Posted April 26, 2010 Sam to na :lol:na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania :!: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziuniek Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 Witam,Cedro, przy moich pierwszych kiełbaskach miałem taki sam efekt, próba na gorąco tragedia, za słona. Po ostygnięciu w sam raz. Myślę że Dziadek ma rację, chodzi o nasze kubki smakowe i ich reakcję na sól w produkcie gorącym.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 przepis autorski, tajemica itd.Nasze forum nie ma tajemnic. I to jest niepokojące bo tutaj dzielimy się swoimi doświadczeniami ucząc się nawzajem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewaniaI osuszania na 100 % :wink: Te popełnianie to strasznie mnie raziMnie też lecz niestety zauważyłem, że jest coraz bardziej powszechne .. :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasęGorąca kiełbasa, prosto z wędzarni, często sprawia wrażenie nie tylko przesolonej ale również nadmiernie przyprawionej. Już na nastepny dzień smaki się wyrównują i zaokrąglają. Wiem to z autopsji :grin: . W trakcie dojrzewania kiełbasy rozwijają się w niej w jakimś stopniu - wszechobecne w naszym klimacie - mezofilne bakterie kwasu mlekowego. Smak kwaśny (w praktyce niewyczuwalny ze względu na niskie stężenie) redukuje odczucie słoności. Dlatego mimo, że w Twojej kiełbasie stężenie soli po dwóch tygodniach niewątpliwie wzrosło (odparowała woda) odebrałeś poziom zasolenia jako zadawalający. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts