Jump to content

Kiełbasa


cedro

Recommended Posts

3 tygodnie popełniłem :grin: ok. 5 Kg kiełbaski, ale że po pierwsze przesoliłem, poeksperymentowałem z przyprawami pierwsza próba zaparzonej kiełbasy okazała się klęską. wszyscy smakowali chwalili ale sam widziałem że dałem ciała.Zniechęcony niepowodzeniem zostawiłem kiełbaskę w wędzarce z myślą że może ją coś zeżre, ale że wczoraj przy okazji domowej imprezy moja żonka pochwaliła się moją porażką wszyscy biesiadnicy wyrazili chęć :tongue: spróbowania mojej klęski, i co asię okazało VIKTORIA :!: :!: :!: :!: :!: kiełbaska w standarcie kabanosów tylko deczko grubsza słoność ok. Wszyscy chcieli przepis ale w tej chwili moja próżność była górą , przepis autorski, tajemica itd. Czy ktoś z autorytetów naszej strony na w/wymienionym przypadku objaśni co się stało :question:
Link to comment
Share on other sites

Nic się nie stało i nic samo się nie zrobiło. Dobrze doprawiłeś . Próbowałeś na gorąco i prawdopodobnie Twoje kubki smakowe najbardziej wrażliwe są na sól w tym stanie kiełbasy. Albo miałeś wspaniałych biesiadników by Cię nie urazić chwalili ten wyrób . My tego nie próbowaliśmy wiec spokojnie musisz to sam ocenić. Pozdrawiam

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Link to comment
Share on other sites

Sam to na :lol:na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania :!: :question:
Link to comment
Share on other sites

Witam,

Cedro, przy moich pierwszych kiełbaskach miałem taki sam efekt, próba na gorąco tragedia, za słona. Po ostygnięciu w sam raz. Myślę że Dziadek ma rację, chodzi o nasze kubki smakowe i ich reakcję na sól w produkcie gorącym.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania

I osuszania na 100 % :wink:

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Mnie też lecz niestety zauważyłem, że jest coraz bardziej powszechne .. :devil:
Link to comment
Share on other sites

na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę

Gorąca kiełbasa, prosto z wędzarni, często sprawia wrażenie nie tylko przesolonej ale również nadmiernie przyprawionej. Już na nastepny dzień smaki się wyrównują i zaokrąglają. Wiem to z autopsji :grin: .

W trakcie dojrzewania kiełbasy rozwijają się w niej w jakimś stopniu - wszechobecne w naszym klimacie - mezofilne bakterie kwasu mlekowego. Smak kwaśny (w praktyce niewyczuwalny ze względu na niskie stężenie) redukuje odczucie słoności.

Dlatego mimo, że w Twojej kiełbasie stężenie soli po dwóch tygodniach niewątpliwie wzrosło (odparowała woda) odebrałeś poziom zasolenia jako zadawalający.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...