Jaszczur Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 Witam. Mam takie pytanie, bo zaczynam rozszerzać przygodę z wędzonymi rybami (Pstrągi dzięki forum opanowałem prawie do perfekcji); Postanowiłem więc spróbować zrobić Łososia na zimno przepis oczywiście z forum ale nie o tym miało być. Znajomy miał się dołączyć do wędzenia ale zamiast łososia przyniósł Halibuta. Zasoliłem go tak samo jak Łososia i jutro zaczynam wędzenie tak jak Łososia co prawda za krótko bo tylko będzie zasolony przez 24h no ale wcześniej nie miałem czasu żeby zagłębić się w forum, szkoda że dopiero dzisiaj ale zobaczymy co wyjdzie! Może ktoś ma przetestowany jakiś sposób na tą jakby nie było bardzo dobrą rybkę ?? Bo co prawda już nie zdążę zrobić ale na forum jeszcze nic nie ma o Halibucie! Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Wydaje mi się, że do wędzenia na zimno to halibut się raczej nie nadaje,ja uwędził bym go na ciepło albo na gorąco (tylko należy uważać, bo halibut to bardzo delikatna ryba, najlepiej było by położyć na jakiejś kratce, bo jak go powiesisz to będziesz miał halibuta wędzonego w glinie :wink: ).Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Witam Halibuta kroję w dzwonki i wędzę na kratkach. Solę przed wędzeniem jak łososia 50g soli na l wody i 24h. Wędzony dymem o temp do 70 stopni. Na hakach może spaść jest dość miękki. Tłusta ryba :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Bardzo apetycznie wygląda :clap: Był to surowiec mrożony czy świeży :question: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Był to surowiec mrożony czy świeżyZ lodu. Świeży to był jak go złapali :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Halibutów jest "mnogo" . Niebieskiego nie kupicie , bo to rarytas nawet dla rybaków łowiących na biegunach . Jadłem -cymes- pewnie już jestem za stary , by mieć szansę na taką gratkę . http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CBUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FHalibut_niebieski&ei=6UXkS-nQA-OjOJn0tOUN&usg=AFQjCNGFfVZnZ0E0TA7vn2c1fjZTzEylnQ&sig2=gIFCqhd5BKCRxbQWWqFtLA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 spójrzcie na poniższe zdjęcie - po prawej :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Jaszczur, Wędź śmiało, ale nie przekraczaj 45 st w pierwszej fazie wędzenia. Ryba jest delikatna, więc jak nie posiadasz odpowiednich haków to użyj siatki. Jak już będzie odpowiednia skórka, zwiększ temperaturę powoli pod koniec do 80 st. Praktycznie można wędzić jak pstrąga, tylko należy uważać na temperaturę i sposób zahaczenia bo spadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaszczur Posted May 9, 2010 Author Report Share Posted May 9, 2010 Z uwagi na pogodę wędziłem wkońcu jak pstrągi i wyszły pycha !! Chociaż Halibut wyszedł bardziej słony od łososia na przyszłość mniej soli!! Ale Halibut palce lizać!! Oczywiście wędziłem na siatkach i wyszedł piękny złocisty.Fotki wrzucę jak tylko zgram z aparatu. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaszczur Posted June 10, 2010 Author Report Share Posted June 10, 2010 Godzina ZERO - Zaczynamy zadymianie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d56896ae97b8ce49.htmlPo 2 godzinach http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccf130cb3048c8de.htmlI po 7 godzinach ..I gotowe !!! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4c983b74fa02912.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/70e2e745c22b720f.htmlŁosoś wyszedł SUPER!!! O niebo lepszy od tego z hipermarketu wędzonego na zimno !!Halibut trochę mniej soli na przyszłość ale na szczęście nie był przesolony!! Mięso delikatne i rozpływa się ustach !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Witam. W ramach eksperymentu kupiłem 2 dzwonki halibuta w Tes.... po 26,99 za kg. Były mrożone i w takiej postaci trafiły do solanki 40g na litr na trzy dni. Do piwnicy w temperaturze ok. 5 stopni. Wczoraj rano wyjete i 6 godzin osuszane w temperaturze pokojowej. O 13 trafiły do wędzenia. Najpierw godzina dymem 70 stopni, godzina przerwy i dwie godziny zimnym dymem. Efekt końcowy: Jutro jadę kupić cztery dzwonki i na piątek powtórka. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Naprawdę warto. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Najpierw godzina dymem 70 stopni Na początek pieczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Co do "pieczenia".Tak kiedyś wyczytałem.Do szybkiej konsumpcji najpierw wyższa temp. potem dowędzanie.Do przechowania dłużej najpierw niższa systematycznie zwiększana.Efekt w pełni zadowalający więc chyba dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Efekt w pełni zadowalający więc chyba dobrze?spróbuj następnym razem odwrotnie i porównaj oraz opisz wrażenia smakowe. Na początek tak z 2-3h temp. ok 40stopni, a potem podnieść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Tak zrobię. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Solę przed wędzeniem jak łososia 50g soli na l wody i 24hCzy jest zależność między wagą ryby a ilością zalewy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Czytam o tym halibucie i o tych przepisach wędzenia, zrobiłem inaczej i tylko tak już będę wędził tego tłuścioszka. Dzwonka halibuta zwane stekami pływały w solance 0,5kg soli na 5l wody przez dwie doby w temp 2-3 stopnie. Po wyjęciu z wody moczenie 1 godzinę w zimnej wodzie. Ociekanie i osuszanie przez 12 godzin w temp. 10 stopni i wędzenie dymem 25 stopni przez 7 godzin. Pierwszy raz halibut się nie rozpada, ładnie się kroi, o smaku nigdy nie piszę. Foty będą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Ja również wędzę Halibuta zimnym dymem, Nie moczę (poza Flądrą) NIGDY ryb, solę na sucho.Porównajcie smaki i przyznacie mi rację, Pisusu, nabrałem smaka i chyba w weekend uwędzę i pokaże foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Pisusu, nabrałem smaka i chyba w weekend uwędzę i pokaże foty Biotitu - rybka lubi pływać, i masz tu fotę na smaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Po wyjęciu z wody moczenie 1 godzinę w zimnej wodzie. Rozumiem po wyjęciu z solanki . Jaki jest w tym cel . Wpierw ryba jest dwie doby w solance a później jest moczona . Ja się tylko pytam . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 masz tu fotę na smaka. Fajnie uwędzone, jak widzę to 1 szt na kratce, a druga na drucie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Wpierw ryba jest dwie doby w solance a później jest moczona Cel - przy większych rybach dobre zasolenie aż po kręgosłup, a potem wypłukanie nadmiaru soli, bo nie lubię zbyt słono. jak widzę to 1 szt na kratce, a druga na drucie? Obie na kracie - stały na skórze, ale jedna się "obaliła". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciej023 Posted April 20, 2016 Report Share Posted April 20, 2016 Witam, Czy macie jakiś sprawdzony przepis na halibuta wędzonego ciepłum dumem gdyż nie mam możliwości wędzenia zimnym. Oraz jak powinna byc przygotowana solanka do niego? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2016 Report Share Posted April 20, 2016 Za jakieś 4 godziny wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts