Jump to content

Wędzony Halibut


Jaszczur

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie, bo zaczynam rozszerzać przygodę z wędzonymi rybami (Pstrągi dzięki forum opanowałem prawie do perfekcji);

 

Postanowiłem więc spróbować zrobić Łososia na zimno przepis oczywiście z forum ale nie o tym miało być. Znajomy miał się dołączyć do wędzenia ale zamiast łososia przyniósł Halibuta.

Zasoliłem go tak samo jak Łososia i jutro zaczynam wędzenie tak jak Łososia co prawda za krótko bo tylko będzie zasolony przez 24h no ale wcześniej nie miałem czasu żeby zagłębić się w forum, szkoda że dopiero dzisiaj ale zobaczymy co wyjdzie!

Może ktoś ma przetestowany jakiś sposób na tą jakby nie było bardzo dobrą rybkę ?? Bo co prawda już nie zdążę zrobić ale na forum jeszcze nic nie ma o Halibucie!

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że do wędzenia na zimno to halibut się raczej nie nadaje,

ja uwędził bym go na ciepło albo na gorąco (tylko należy uważać, bo halibut to bardzo delikatna ryba, najlepiej było by położyć na jakiejś kratce, bo jak go powiesisz to będziesz miał halibuta wędzonego w glinie :wink: ).

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Witam

Halibuta kroję w dzwonki i wędzę na kratkach. Solę przed wędzeniem jak łososia 50g soli na l wody i 24h. Wędzony dymem o temp do 70 stopni. Na hakach może spaść jest dość miękki.

Tłusta ryba :grin:

 

Link to comment
Share on other sites

Halibutów jest "mnogo" .

 

Niebieskiego nie kupicie , bo to rarytas nawet dla rybaków łowiących na biegunach .

 

Jadłem -cymes- pewnie już jestem za stary , by mieć szansę na taką gratkę .

 

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CBUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FHalibut_niebieski&ei=6UXkS-nQA-OjOJn0tOUN&usg=AFQjCNGFfVZnZ0E0TA7vn2c1fjZTzEylnQ&sig2=gIFCqhd5BKCRxbQWWqFtLA

Link to comment
Share on other sites

Jaszczur, Wędź śmiało, ale nie przekraczaj 45 st w pierwszej fazie wędzenia. Ryba jest delikatna, więc jak nie posiadasz odpowiednich haków to użyj siatki. Jak już będzie odpowiednia skórka, zwiększ temperaturę powoli pod koniec do 80 st. Praktycznie można wędzić jak pstrąga, tylko należy uważać na temperaturę i sposób zahaczenia bo spadnie.
Link to comment
Share on other sites

Z uwagi na pogodę wędziłem wkońcu jak pstrągi i wyszły pycha !! Chociaż Halibut wyszedł bardziej słony od łososia na przyszłość mniej soli!! Ale Halibut palce lizać!! Oczywiście wędziłem na siatkach i wyszedł piękny złocisty.

Fotki wrzucę jak tylko zgram z aparatu.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Godzina ZERO - Zaczynamy zadymianie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d56896ae97b8ce49.html

Po 2 godzinach

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccf130cb3048c8de.html

I po 7 godzinach ..

I gotowe !!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4c983b74fa02912.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/70e2e745c22b720f.html

Łosoś wyszedł SUPER!!! O niebo lepszy od tego z hipermarketu wędzonego na zimno !!

Halibut trochę mniej soli na przyszłość ale na szczęście nie był przesolony!! Mięso delikatne i rozpływa się ustach !!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Witam.

W ramach eksperymentu kupiłem 2 dzwonki halibuta w Tes.... po 26,99 za kg. Były mrożone i w takiej postaci trafiły do solanki 40g na litr na trzy dni. Do piwnicy w temperaturze ok. 5 stopni. Wczoraj rano wyjete i 6 godzin osuszane w temperaturze pokojowej. O 13 trafiły do wędzenia.

Najpierw godzina dymem 70 stopni, godzina przerwy i dwie godziny zimnym dymem.

Efekt końcowy:

Jutro jadę kupić cztery dzwonki i na piątek powtórka. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Naprawdę warto.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 4 months later...
Czytam o tym halibucie i o tych przepisach wędzenia, zrobiłem inaczej i tylko tak już będę wędził tego tłuścioszka. Dzwonka halibuta zwane stekami pływały w solance 0,5kg soli na 5l wody przez dwie doby w temp 2-3 stopnie. Po wyjęciu z wody moczenie 1 godzinę w zimnej wodzie. Ociekanie i osuszanie przez 12 godzin w temp. 10 stopni i wędzenie dymem 25 stopni przez 7 godzin. Pierwszy raz halibut się nie rozpada, ładnie się kroi, o smaku nigdy nie piszę. :cool: Foty będą. :cool:
Link to comment
Share on other sites

Wpierw ryba jest dwie doby w solance a później jest moczona

Cel - przy większych rybach dobre zasolenie aż po kręgosłup, a potem wypłukanie nadmiaru soli, bo nie lubię zbyt słono. :cool:

 

jak widzę to 1 szt na kratce, a druga na drucie?

 

Obie na kracie - stały na skórze, ale jedna się "obaliła". :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...