winny1 Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Witam i proszę o radę w sprawie sera na podpuszczce w proszku. Mam taką i nie wiem jak zrobić ser a podpuszczkę mam na 20 l mleka natomiat mleka tylko 8 litrów. Proszę o szybki przepis i dziekuję z góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 prosze o szybki przepis Nie ma "szybkiego" przepisu -na stronce jest bardzo duży dział o serach typu podpuszczkowego też https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 na stronie głównej też -poczytaj np tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a co do podpuszczki to po prostu przelicz na te swoje 8l (dla ułatwienia- weź mniejsze pół :wink:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Podziel podpuszczkę na połowę. Podgrzej mleko do temp. 32 st. C. Rozpuszczoną w letniej wodzie ( 200 ml) podpuszczkę wlej do mleka, zamieszaj. Odczekaj pół godziny aż zrobi się skrzep. Potem pokrój skrzep bardzo drobno. Odsącz na sicie (serwatki nie wylewaj bo się przyda do produkcji ricotty - na forum znajdziesz przepis). Po kilkunastu godzinach uformuj batony i włóż do solanki na 24 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winny1 Posted May 7, 2010 Author Report Share Posted May 7, 2010 wielkie dzieki a jak dodam podpuszczke to talej trzymac na gazie w 32 st czy wylączyc?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 jak dodam podpuszczke to talej trzymac na gazie w 32 st czy wylączyc Coś nowego - warto sprawdzić, grzanie mleka razem z gazą :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Boguś, tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy?? :devil: :grin: A na poważnie to nie trzeba podgrzewać, wystarczy otulić ciepłym kocem lub spiworem PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy A jeśli tak - to można - byłem i grzałem :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Po wlaniu podpuszki w temp 32 st. C juź nie podgrzewaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winny1 Posted May 8, 2010 Author Report Share Posted May 8, 2010 Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc [ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 10:29 ] a i jeszcze prosze o proporcje solanki wyszło mi 5 powiedzmy uformowanych batonów i nie wiem ile soli dac na ile wody i czy jakies przyprawy ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
winny1 Posted May 9, 2010 Author Report Share Posted May 9, 2010 Przeczytałem że sery powinno się wędzić w tem. 30-35 st. ale wczoraj je tak wędziłem przez ładne kilka godz. i nie, powiedzcie mi jak to jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc A jakiego mleka użyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Solanka powinna być o takim stężeniu by batony pływały w zanurzeniu. Robiłem różne 10%, 15% ale to co w pierwszym zdaniu jest najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts