Jump to content

przepis na ser wędzony podpuszczowy


Recommended Posts

Witam i proszę o radę w sprawie sera na podpuszczce w proszku. Mam taką i nie wiem jak zrobić ser a podpuszczkę mam na 20 l mleka natomiat mleka tylko 8 litrów. Proszę o szybki przepis i dziekuję z góry
Link to comment
Share on other sites

prosze o szybki przepis

Nie ma "szybkiego" przepisu -na stronce jest bardzo duży dział o serach typu podpuszczkowego też https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 na stronie głównej też -poczytaj np tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a co do podpuszczki to po prostu przelicz na te swoje 8l (dla ułatwienia- weź mniejsze pół :wink:)
Link to comment
Share on other sites

Podziel podpuszczkę na połowę. Podgrzej mleko do temp. 32 st. C. Rozpuszczoną w letniej wodzie ( 200 ml) podpuszczkę wlej do mleka, zamieszaj. Odczekaj pół godziny aż zrobi się skrzep. Potem pokrój skrzep bardzo drobno. Odsącz na sicie (serwatki nie wylewaj bo się przyda do produkcji ricotty - na forum znajdziesz przepis). Po kilkunastu godzinach uformuj batony i włóż do solanki na 24 godziny.
Link to comment
Share on other sites

Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc

 

[ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 10:29 ]

a i jeszcze prosze o proporcje solanki wyszło mi 5 powiedzmy uformowanych batonów i nie wiem ile soli dac na ile wody i czy jakies przyprawy ??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...