Jump to content

Łyżeczkowa waga dla soli i przypraw

DeJot

Recommended Posts

1 lyzka ? to 15 ml *5 =75 ml

Wprawdzie to nie temat o "łyżeczkowaniu" ale po wpisie Waldka zmierzyłam menzurką pojemność 5 łyżek w dwóch rodzajach, którymi dysponuję.

I co mi wyszło? 

55 ml oraz 70 ml.

Czyli rozrzut łyżkowy mamy w tej chwili od 55 do 80 ml na słoik.

Średnio wychodzi 67,5 +/- 18%

Niech to trochę powisi, oczyszczę później temat.

Przy ogórkach pasteryzowanych zapewne nie odgrywa ten rozrzut dużej roli ale np. przy kiełbaskach, a nie daj Boże peklowaniu, już tak.

Eanno dlatego wlasnie te lyzeczkowanine jest bledne ,ogolnie przyjete jest ze 1 lyzka to 15 ml 

1 lyzeczka 5 ml.

dzisiaj nie ma problemu kupienie miarek wtedy unikamy bledu 

tak jak ze szklanka ktora uznajemy za 250ml .

Np w wielu polskich przepisach jest np kostka masla- a teraz kostka kostce nie rowna  :)

55 ml oraz 70 ml.

być może dobrze ,że takie posty powstały - powinny być w innym temacie - jak Ci wyszło 70 to znaczy ,że łyżka ma pojemność 15ml . nie ma możliwości (prawie ) domierzyć ten 1 ml . Mam miarkowniki typu cup  i 5 łyżek wchodzi dokładnie do miarki  1/3 cup = 80 ml - też kwestia czy jest 1 mm poniżej krawędzi czy z meniskiem wypukłym . Przenieś proszę do innego tematu - lub po prostu usuń od postu 11 włącznie 

Edited by Muski

Tak jak pisze Electra, Szwedzi w swych przepisach używają głównie "łyżeczkowej" nomenklatury, która jest stała i niezmienna w swych proporcjach, tak jak Electra już wielokrotnie o tym pisała i podawała przeliczniki :D .

nie ma możliwości (prawie ) domierzyć ten 1 ml

Większość z Was ma wagi do przypraw, popularnie nazywanych jubilerskie, są obecnie śmiesznie tanie a zarazem dla naszych potrzeb nad wymiar dokładne.

1 ml wody o temperaturze 20 sC waży dokładnie 1 gram

1 ml octu spirytusowego 10% o temperaturze 20 sC waży 1,0126 g

Biorąc pod uwagę dokładność wag domowych (max 0,01g), bardzo male ilości = mały błąd, oraz przeznaczenie gdzie już w przepisie podaje się często mirę łyżeczkowa 

Spokojnie można wodę lub ocet  po prostu zważyć przyjmując 1 ml = 1 g

Chyba ze ktoś chce być dokładny wtedy ocet spirytusowy 10% przyjmie 1 ml = 1.0126 g  :laugh:

Edited by TOSHIBA

• 1 year later...

@EAniu ale Papciowa to jest łyżka z waga albo waga w kształcie łyżki.☺️. Chyb ze sie już pogubiłem i Papcia i Twój wpis nalezy czytac z przymrużeniem oka

Tak, z przymrużeniem oka. To żona będąc na wakacjach u koleżanki w Landschud w  sklepie z kawą Tchibo zakupiła dla mnie.  Mam jeszcze z tych wojaży super  podajnik miodu. Zdechł mi laptop i jestem na zastępczym kompie, więc na razie zdjęcia nie będzie :mad: Wstawię bo to fajny patent.