EAnna Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 1 lyzka ? to 15 ml *5 =75 ml Wprawdzie to nie temat o "łyżeczkowaniu" ale po wpisie Waldka zmierzyłam menzurką pojemność 5 łyżek w dwóch rodzajach, którymi dysponuję.I co mi wyszło? 55 ml oraz 70 ml.Czyli rozrzut łyżkowy mamy w tej chwili od 55 do 80 ml na słoik.Średnio wychodzi 67,5 +/- 18%Niech to trochę powisi, oczyszczę później temat.Przy ogórkach pasteryzowanych zapewne nie odgrywa ten rozrzut dużej roli ale np. przy kiełbaskach, a nie daj Boże peklowaniu, już tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 Eanno dlatego wlasnie te lyzeczkowanine jest bledne ,ogolnie przyjete jest ze 1 lyzka to 15 ml 1 lyzeczka 5 ml.dzisiaj nie ma problemu kupienie miarek wtedy unikamy bledu tak jak ze szklanka ktora uznajemy za 250ml .Np w wielu polskich przepisach jest np kostka masla- a teraz kostka kostce nie rowna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 (edited) 55 ml oraz 70 ml.być może dobrze ,że takie posty powstały - powinny być w innym temacie - jak Ci wyszło 70 to znaczy ,że łyżka ma pojemność 15ml . nie ma możliwości (prawie ) domierzyć ten 1 ml . Mam miarkowniki typu cup i 5 łyżek wchodzi dokładnie do miarki 1/3 cup = 80 ml - też kwestia czy jest 1 mm poniżej krawędzi czy z meniskiem wypukłym . Przenieś proszę do innego tematu - lub po prostu usuń od postu 11 włącznie Edited July 6, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 Tak jak pisze Electra, Szwedzi w swych przepisach używają głównie "łyżeczkowej" nomenklatury, która jest stała i niezmienna w swych proporcjach, tak jak Electra już wielokrotnie o tym pisała i podawała przeliczniki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 (edited) nie ma możliwości (prawie ) domierzyć ten 1 ml Większość z Was ma wagi do przypraw, popularnie nazywanych jubilerskie, są obecnie śmiesznie tanie a zarazem dla naszych potrzeb nad wymiar dokładne.1 ml wody o temperaturze 20 sC waży dokładnie 1 gram1 ml octu spirytusowego 10% o temperaturze 20 sC waży 1,0126 gBiorąc pod uwagę dokładność wag domowych (max 0,01g), bardzo male ilości = mały błąd, oraz przeznaczenie gdzie już w przepisie podaje się często mirę łyżeczkowa Spokojnie można wodę lub ocet po prostu zważyć przyjmując 1 ml = 1 gChyba ze ktoś chce być dokładny wtedy ocet spirytusowy 10% przyjmie 1 ml = 1.0126 g Edited July 6, 2018 by TOSHIBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 Ja w sprawie łyżek i dawkowanie łyżkami. Ja tylko łyżką! sól, przyprawy tylko łyżką!!! :D Mam jedną i tylko nią robię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 Mam jedną i tylko nią robię Ha ...ha Papcio , jeszcze młynek do " kręcenia " kasy i masz wszystko . :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 ha! kręcę! zapisałem się do europejskiego lotka i liczę na te 200 milionów zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted October 31, 2019 Report Share Posted October 31, 2019 Papciu - ale Ty jestes zmyslak. Musze poszukac takiej lyzki..... powodzenia w Lotka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 3, 2019 Report Share Posted November 3, 2019 Mam jedną i tylko nią robię W lidelu online też mają nawet sobie zakupiłem - ale waga stołowa - niazastąpiona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 4, 2019 Report Share Posted November 4, 2019 @EAniu ale Papciowa to jest łyżka z waga albo waga w kształcie łyżki.☺️. Chyb ze sie już pogubiłem i Papcia i Twój wpis nalezy czytac z przymrużeniem oka Tak, z przymrużeniem oka. To żona będąc na wakacjach u koleżanki w Landschud w sklepie z kawą Tchibo zakupiła dla mnie. Mam jeszcze z tych wojaży super podajnik miodu. Zdechł mi laptop i jestem na zastępczym kompie, więc na razie zdjęcia nie będzie Wstawię bo to fajny patent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts